Člověk v blázinci

Člověk v blázinci https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23258/clovek-v-blazinci-23258.jpg 5 23 12

Anker Larsen, autor mohutné duchovní fresky Kámen mudrců, zpracovává i v románu Člověk v blázinci své hlavní a vlastně jediné téma - hledání věčnosti. Před očima čtenáře je v sugestivním a velmi osobním vyprávění postupně odkrývána životní pouť Petra Olsena, dobrovolného pacienta psychiatrické kliniky. Záznam vizí duchovních světů, symbolizujících různé stupně chápání světa, volně přechází ve strhující příběh jeho života - neúspěchů, slávy, lásek a jejich ztrát,v přerod jeho složité osobnosti v hluboce duchovní bytost. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Avatar
Originální název:

Olsens Torheit , 1941


více info...

Přidat komentář

palladium
25.09.2022 4 z 5

Kámen mudrců je lepší, proto dávám o jednu hvězdičku méně. Je to ale opět skvělé dílo, Larsen nezklamal. Popisy pohnutek postav mě baví, život postav je poutavý a nechybí zvraty a nevtíravá napínavost. Téma hledání duchovního rozvoje se mě týká, takže kniha skvělá. Některé místa v knize ale byla až moc rozvleklá.

Zelený_Drak
01.01.2021 4 z 5

Je to velmi dobrá kniha, u které se mi výborně usínalo, ale musím jí sebrat jednu hvězdičku, kvůli tomu, jak strašně je frustrující. Z toho Petra Olsena mohlo docela dobře něco být. Dokonce z něj mohlo být leccos a určitě i značně báječného. Ale on chtěl raději být člověkem, jakým by měl být, i kdyby z něj nikdy nemělo být nic jiného. Což jsem při čtení pravidelně zapomínala a o to víc to bylo frustrující. Obzvlášť tedy pro někoho, kdo mohl být lecčím, ale nestal se ničím a byť dobře vystudoval a měl snad i trochu těch uměleckých talentů, nakonec jen dosti podprůměrně šaškuje v jakémsi směšném zaměstnání. Snáze se mi četlo Znamení věčnosti ("Já pořád chodím v mlze. Jak to, že trvá tak dlouho, než budu čistě umytý?"), kde čtenář pro všechny popsané příhody nezapomíná na to důležité.


ZUZANA-123
07.12.2020 5 z 5

Mám ji radĕji než Kámen mudrců

Eva2424
07.08.2020 5 z 5

Přestože jsem dočetla už počtvrté, zůstávám v ješte větším úžasu. Pamatovala jsem si, co se stane, ale hloubka díla mě znovu zaskočila. Nikdo jiný nedokáže zprostředkovat "zážitek věčnosti" uprostřed nejobyčejnějšího života tak působivě jako Anker Larsen. Opět se dostavil pocit hlubokého smíření se světem a životem a věřím, že kdybych si knihu vzala hned teď znovu, přiková mě k sobě zas.

knihyKeMne
21.03.2020 4 z 5

Po Kameni mudrců další dílo, které jsem od autora četla. Opět vysoce duchovní, poeticky melancholické vyprávění, kronika jednoho hledajícího života. Autorův styl myslím už rozeznám, je nezaměnitelný a vyvolává emoce. Je podivuhodné, jak autor vykresluje jednotlivé charaktery postav. Za mě je to ale slabší než Kámen mudrců, i když taky dobré.

asakz
10.01.2018 5 z 5

Anker Larsen překrásným způsobem spojuje dva zdánlivé protipóly - život časný a ducha věčného v jednotu božího stvoření, byť Bůh sám zůstává jaksi stranou a nepojmenován. Opakující se ústřední motiv Larsenových knih je zde ilustrován na životě jednoho muže, jehož životní příběh se prolíná s podobenstvími a alegorií. Nemohu za sebe tvrdit, že bych vždy zcela chápal, o čem autor mluví. Přesto však ve mně zůstaly hluboké dojmy klidu a radosti, které ve mně tato kniha vyvolala. A věřím, že se k ní v budoucnu ještě vrátím.

ecila13
29.09.2017 4 z 5

Paměti mystika. Hluboké, čtivé.

micha-ella
02.09.2017 5 z 5

Velmi zajímavé!

Danafantom
02.03.2016 5 z 5

Poslední dobou mám potíž číst beletrii, protože mě málo co dokáže zaujmout. Ankeru Larsenovi se to ale na 100% podařilo. V kostce se dá říct, že knížka je o "vnitřním" světě, o pro mě důležitých věcech, světonázoru, vnímání. No, užila jsem si jí. Kéž by takových knížek bylo víc, i když asi nejsou zrovna pro většinovou populaci.

Jelitovna
18.03.2015 5 z 5

"Nejrhemžilaaději" bych Larsenovi dala aspoň deset hvězdiček.

Klamm
23.04.2014 4 z 5

Jak říká anotace, Člověk v blázinci je vyprávěním životní poutě jednoho člověka už od jeho útlého dětství. Jeho postava prostupuje celou knihou jako vodící linka příběhu. (V Kameni mudrců bylo postav poněkud více, ale zase tím lépe vynikal kontrast mezi rozdílnými duchovními cestami).
I když jsem některé pasáže asi nepochopil a některé životní etapy Petra Olsena mi přišly zdlouhavě popsané, bylo z knihy cítit poselství, že to, co je zvenčí, nás stejně dříve nebo později nechá na holičkách. Jediné, co zde vždy bylo a bude, je schované za oponou našich smyslů. To co zde vnímáme jako skutečné, stejně dříve nebo později spěje k jistému zániku. Vždyť skutečně všechno je relativní. Jak se v románu píše: ,,Vzali se a byli spolu štastní a Bůh byl dobrý. Ale pak..."
80%

džanaka
02.02.2013 5 z 5

Krásný duchovní román. Někdy snad přidám více, zatím jen jeden citát:

"... já se chci především pokusit stát se člověkem, jakým bych musel být podle svého chápání."

Kéž by takto uvažovali všichni lidé :-)

Štítky knihy

dánská literatura duchovní literatura

Autorovy další knížky

Johanes Anker Larsen
dánská, 1874 - 1957
1999  92%Kámen mudrců
1995  95%Dveře dokořán
2008  93%Člověk v blázinci
2008  89%Znamení věčnosti
2011  91%Spolu opustíme den