Člověk jménem Dave

Člověk jménem Dave https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77598/mid_clovek-jmenem-dave-Law-77598.jpg 5 184 40

Dave Pelzer série

< 3. díl

Jméno Dave Pelzer se dnes už stalo pojmem nejen ve Spojených státech, ale bezmála po celém světě. Jeho autobiografické knihy (obě česky vyšly v našem nakladatelství) Dítě zvané "To" a Ztracený chlapec se okamžitě vyhouply na špici žebříčku bestsellerů. V otřesných a do posledního slova pravdivých výpovědích se v nich autor svěřuje s příběhem svého hrozného dětství, kdy byl téměř k smrti utýrán svou psychopatickou matkou. Avšak ani poté, co jí byl soudně odebrán a konečně směl začít žít jako lidská bytost, nebyl ještě všemu konec. Dave se cítil poznamenán, vykořeněn a dezorientován. Celé roky mu trvalo, než se jako dospívající a posléze dospělý mladý muž dokázal vyrovnat jak se vztahem ke své matce, tak ke svému umírajícímu otci. V nejnovější knize Davea Pelzera se dočtete o nelehkém hledání vlastního místa v životě, o manželských potížích i o narození jeho syna. Je to příběh o neustávajícm boji, o budování kariéry, o konfliktech i o pevném přátelství. Dave nakonec pouta svých strašlivých zkušeností zpřetrhal, zatímco se učil věcem zdánlivě nejprostším - věřit, doufat, milovat a žít.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

A Man Named Dave , 1999


více info...

Přidat komentář

martina.riz
20.10.2023 5 z 5

Při čtení Davidových knih mi tekly slzy. Je silný člověk a doufám, že je stále šťastný.

uzivatel83509
18.04.2023 1 z 5

První dvě knihy byly dobré, tahle třetí kniha mě moc nebavila.


Evkae36
30.03.2023 4 z 5

Nečetla jsem první dva díly, ale musím říct že mě kniha chytla i tak. Měla hloubku, i když se může zdát na první pohled, že byla o ničem.

Katulinka69
09.08.2022 5 z 5

Šťastný konec

Jipe01
09.06.2022 5 z 5

Tenhle příběh mi nepřísluší jakkoliv hodnotit,ale můžu říct že napsanej je úžasně četlo se to skoro samo a už nikdy nic takovýho číst nebudu.

Mruskulka
23.03.2022 4 z 5

Završení příběhu Davida. Jsem ráda, že ho nakonec potkalo štěstí a našel to, co ho naplňuje

SputnikV
01.01.2022

je to strašné, co ten člověk musel prožít z rukou lhostejného okolí a šílené matky, nicméně v tomto díle mi vadila ta věčná a nevěrohodná americká dobrota a odpuštění.

zato považuji za pravdivé, že syn, i když prožil dětsví v rukou násilné až sadistické matky (nebo otce) stále touží po jejich uznání, po usmíření, po tom, aby jej přijali, možná mají své úchylné rodiče raději než mnohý rozmazlený človíček ty svoje hodné-. dcer se to týká také.

Allys
20.05.2021 5 z 5

Záverečná časť Davidovej autobiografie bola dojímavá aj keď trochu iným spôsobom, ako predošlé dve. Čitateľ nájde odpovede na mnohé otázky, ktoré si pravdepodobne po prečítaní prvých dvoch častí kládol. Osobne som v tejto knihe našla viac, ako som čakala.
Stále však nechápem jednanie matky. Do poslednej chvíle nebola schopná uznať, že niečo na jej výchove nebolo v poriadku. Napriek všetkému David stále túžil po pocite uznania od nej. Autor pustil čitateľa veľmi hlboko do svojej duše a svojho života. Môžeme byť svedkami hľadania jeho miesta v živote, vyrovnávanie sa s rodičmi, s pocitmi vykorenenia, nadväzovanie vzťahov (bohužiaľ hlavne na začiatku dosť toxického).
Z tejto trilógie je zrejmé, že tým, že sa dieťa dostane preč z nevhodného prostredia sa cesta ku šťastiu len začína, vie byť naozaj ťažká a nie každý tam dôjde - fyzické vymanenie sa a psychické sú dve diametrálne odlišné veci. Je úžasné sledovať, ako sa z Davida stal pozorný partner a milujúci otec, čo nebýva časté. Obdivujem jeho silu, pohľad na život a schopnosť nevzdávať sa, aj keď sú okolnosti akokoľvek nepriaznivé - či už v pracovnom, alebo súkromnom živote. Určite odporúčam, trilógia vo mne zanechala veľmi silný dojem.

jarunkas
15.05.2021 3 z 5

Celkem dobre

Ticiana
15.04.2021 5 z 5

Posledni kniha je nadeji, ze clovek svou vuli muze neco zmenit. Jsou to posledni kroky k promene Davida v Davea, ke kterym mu pomohla pritelkyne a pozdeji jeho zena. O otevreni se a o duvere, s kterou se kraci zivotem lip. A taky o odpusteni. Jsem rada, ze jsem si tyhle knihy precetla.

vladka321
13.09.2020 4 z 5

Téma které je velmi citlivé si ve mně našlo svého čtenáře. Trilogie přečtena jedním dechem. Často jsem o knihách velmi přemýšlela a nedovedu si nic podobného představit. Nicméně se takováto příkoří dějí a to dokonce i dnes. Je to nepochopitelné, je to zvrácené, je to nelidské. Lhostejnost zde nemá místo a pan Pelzer v knihách dává i tak trochu návod, jak změnit svůj osud. Je až s podivem co dokázal. Dokonale jsem rozuměla i jeho malému až téměř žádnému sebevědomí. To dnes můžeme sledovat u šikanovaných dětí. Jen málokdo najde sílu neoplácet...
Velmi se líbila myšlenka: "Když budeš nenávidět toho, kdo ti ublížil, začneš se mu podobat" To je tak pravdivé až to bolí, ale je to tak!

VěraČamková
03.03.2020 5 z 5

Stejně jako předchozí dvě části, je kniha nesmírně čtivá, poučná a nutí k zamyšlení... Smekám před autorem, je málo lidí, kteří by dokázali svůj osud vzít tak pevně do rukou. Za mně super

Martiiiik
24.02.2020 5 z 5

Kniha byla zase úplně úžasná, nemohla jsem přestat číst.. Nešťastný člověk si z ní může vzít příklad, že se dá přežít skoro všechno a vždycky může být líp, jen se člověk nesmí bát a vzdát se.. Dave musí být skvělý člověk a měla jsem z něj radost, jak to všechno dopadlo.. ale to si musí každý přečíst sám ;-)

aleza1
22.02.2020 5 z 5

Dočtena celá trilogie, kterou maximálně doporučuji!

monci6485
01.02.2020 5 z 5

Skvělá trilogie.

PetraCy
27.01.2020 5 z 5

Začala jsem jako první, určitě se vrátím k předešlým dvěma... obdivuhodný člověk, překonal toho hodně a proto mu přeji už jen hodně štěstí a zdraví....

logopedka
27.08.2019 5 z 5

Je obecně známo, že dítě, které je týráno/vidí týrání jiného (nejčastěji matky otcem), bude v dospělosti samo týrat. I autor tuto "zákonitost" ve své autobiografii zmiňuje. Je si jí velmi dobře vědom a snaží se udělat cokoli pro to, aby to v jeho případě neplatilo. A daří se mu to, myslím, skvěle. Vážím si ho za to, z jakého srabu se dokázal vyhrabat.

Další otázkou, na kterou trilogie poměrně dobře odpovídá, je to, proč oběť setrvává pod vlivem tyrana. Proč se nevzepře, neodejde? Pokud vám někdo bude měsíce, roky... tvrdit, že si za vše můžete sám, že jste neschopný, hrozný, slabý, nic nedokážete, nevíte, neumíte, že vy jste ten špatný... začnete tomu postupně věřit.

Je otřesné, když toto provádí matka vlastnímu dítěti. Kdo jiný by mě měl milovat, brát se za mě, podporovat mě, věřit mi, být na mě pyšný... než rodič?

Jsem ráda, že pan Pelzer svůj smutný život vložil do knih, které jsem si mohla přečíst. A jsem ještě radši, že trilogie má šťastný konec.

pepa4081
24.08.2019 4 z 5

Knížka se opět velmi dobře čte. David si opravdu zaslouží všechna ocenění, kterých se mu dostalo. Pocházím z téměř normální rodiny, ale asi bych neměl sílu odpustit někomu takové dětství. Jeho vztah k otci je pro mne nepochopitelný. A jestli za chování jeho rodičů mohl hlavně alkohol, pak je ještě nebezpečnější, než jsem si myslel. Celá trilogie ve mně zanechala velký dojem.
Velmi uspokojivé.

Sunecek800
03.03.2019 5 z 5

Další díl trilogie, osobní zpověď autora o týrání a ponižování, kterým si sám prošel. Je neskutečné, co vše musel zažít. Čte se úplně samo. Není možné se od knihy odtrhnout.

St.Evelin
19.05.2018 5 z 5

Poslední díl z trilogie o týraném chlapci Davidovi. Tentokrát jsme již v jeho dospělém věku a můžeme nahlédnout pod pokličku jeho cesty za svým snem dát se k letectvu, stejně tak můžeme být součástí jeho ročních vztahů.
Velice bolestně na mě působí popis jeho návštěv u matky - bohužel ani po letech se Dave nedozvěděl pro něj (a pro mě taky!) to nejdůležitější - roce právě on?! Proč zrovna on ze všech dětí musel mnohdy bojovat o holý život?

Autorovy další knížky

Dave Pelzer
americká, 1960
2007  92%Dítě zvané „To“
2011  92%Ztracený chlapec
2001  91%Člověk jménem Dave

Kniha Člověk jménem Dave je v

Právě čtených2x
Přečtených303x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených19x
Knihotéce138x
Chystám se číst138x
Chci si koupit27x
dalších seznamech2x