Zpráva o stavu civilizace

Zpráva o stavu civilizace https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427835/bmid_zprava-o-stavu-civilizace-nAB-427835.jpg 3 12 4

Civilizace série

< 3. díl

Série Kurasových "civilizačních" knih, sledujících pokračující destrukci západní civilizace zevnitř i zvenčí, vstoupila do české literatury. Začala ji publikace Soumrak bílého muže, následovaly bestsellery Jak zabít civilizaci a Pohřbívání svobody a završila Poslední naděje civilizace. S obvyklým, ač stále víc šibeničním humorem, autor komentuje současné absurdity a varuje před blížícím se kolapsem - pokud se včas neprobereme z letargie k jeho zastavení.... celý text

Přidat komentář

Sanguinem_Luna
04.08.2021 2 z 5

Autor umí psát (přestože je v knize několik překlepů) a některé kapitoly obsahují myšlenky, které mi přišly trefné a poukazující na reálné problémy. Ale osobně pro mě převažují negativa. Pokusy o humor mi přišly křečovité. Některé citace se mi nepodařilo dohledat (možná moje chyba). Mnohé kapitoly mi přišly trochu bezobsažné, bez struktury a hlavní myšlenky, spíše jako proud stížností na úrovni příspěvku v internetové diskuzi. Tomu odpovídají i stále se opakující nálepky, neustále je vše islamofilní, neomarxistické atd.

Autor zdůrazňuje, jak je důležitá argumentace, fakta atd., ale sám má často jen náběh na argumentaci a když člověk očekává, že svá tvrzení rozvine, poskytne fakta a statistiky, které lze dohledat nebo hlubší argumentaci, než jsou obecné myšlenky, tak je konec a začne další kapitola. Často mi přišlo, že by bylo vhodné sloučit několik kapitol do jedné, aby byla alespoň průměrná. Rozumím, že to jsou eseje a komentáře, tak nelze jít úplně do hloubky a široké argumentace. Přesto to podle mě není omluva pro rozvleklost a těžkopádnost – naopak si myslím, že esejistická kniha by měla být svěží, úderná a s přirozeným humorem; nahuštění myšlenek na malý prostor, ne pár myšlenek na osm kapitol.

Je hezké, že autor usiluje o záchranu a rozvoj evropské civilizace, ale pochybuji, že jeho dílo k něčemu takovému pomáhá. Autor na začátku varuje, že Evropu dnes ničí ideologicky zamlžené vnímání světa, ale sám působí, že realitu vnímá dost zkresleně a jednostranně kvůli svému konzervativnímu světonázoru.

Marcela52
18.05.2020 3 z 5

Úvahy Benjamina Kurase si vždy čas od času ráda přečtu, ale tentokrát zklamání. Humoru málo a politických pesimistických prognóz a hodnocení příliš. Za mě tedy, nic moc...


Alena_S
22.04.2020

Další zpráva, podle níž je civilizace zcela v pr...opasti. Navíc většina knihy je opět zaměřená na téma islamizace (občas se mihnou jiné kontroverzní -zace a -ismy), kterou už dostatečně zpracovaly knihy předešlé, a copak se snad od posledně v civilizaci nic jiného nestalo (a pozitivního už vůbec nic, cože?)? - takže je to trochu plýtvání energií autora i čtenáře.
Co se týče 2020, radši si počkám, jestli přijde nějaká Zpráva o koroně, s autorovým humorem by to mohlo fungovat.

Cinik
06.03.2020 4 z 5

Sbírka psaných obrazů dokumentujících tragický stav západní civilizace. Až na několik výletů autora na půdu křesťanství celkem podařených.