Češi na vlásku - Příručka národního přežívání

Češi na vlásku - Příručka národního přežívání https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18254/cesi-na-vlasku-prirucka-narodniho-prezivani-18254.jpg 4 94 24

Po 15 letech od prvního vydání této "příručky národního přežívání" usoudil autor, že je namístě připojit pár slov k tomu, co se v české společnosti za tu dobu změnilo. "Po téměř dvaceti letech ideového tápání Češi konečně našli tu ideu nejstátotvornější. Peníze." K jeho poznání určitě není co dodat. A tak je netradiční popis českých dějin, jeho zlomových událostí a postojů obyvatel českého království od dob nejstarších až po poslední revoluci nyní doplněn charakteristikou jednoho z nejklidnějších období našich dějin, v němž česká národní povaha konečně dostala možnost se bez omezení projevit.... celý text

Přidat komentář

Česneksmedem
28.05.2023 4 z 5

Hodně svérázný pohled na naše dějiny i na naši povahu a odlišnosti.
Musím uznat, že Kuras se s tím nepáře, takže asi zdvihne ze židle některé ortodoxní příznivce církve (např. Biblí proti církvi) nebo i komunisty. A nebojí se použít i ostřejších výrazů. Třeba v následujícím citátu, který se vztahuje na výlohu jedné banky v roce 1968: "Na hlídání naší banky nejsou nutné ruské tanky. My to hovno, co tu máme sami sobě uhlídáme."
Co dodat. Snad už jen: "Buď fit!".

tami1
13.03.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Trochu připomíná - Sapiens: Stručné dějiny lidstva.

Líbí se mi svérázné hodnocení povahových rysů Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří se podle autora docela liší. Velmi mě oslovilo vtipné pojetí dějin od Velké Moravy až po převrat.
Kniha přináší zcela nový pohled na české dějiny!
Zasmějete se!
Doporučuji!


Alto98
18.06.2020 1 z 5

Nezvládl jsem knihu dočíst. Užvaněné svérázné převyprávění českých dějin. Původně snad "humorná" příručka pro cizince? (Autor knihu nejprve vydal anglicky.) Základní princip vyprávění, kdy národy jednají jako jakési kolektivní postavy, je mi velmi protivný.

Pavlína79
11.08.2019 4 z 5

Vtipné, zajímavé, poučné, líbila se mi.

Ales.BD
24.07.2019 5 z 5

Brilantní, výstižné, vtipné, odvážné. Mohu doporučit zpracování ČRo z roku 1998 v podání Michala Pavlaty.

babystar
21.10.2018 5 z 5

Bezvadná kniha o české a moravské duši. Moje první seznámení s knihami B. Kurase (ještě v době, než se začal zabývat ožehavějšími tématy). Považuji ho za Čecha s typicky anglickým humorem. Když si chci zlepšit náladu, tak se ke knize velice ráda vracím.

KejmlP
05.03.2018 4 z 5

Zajímavé čtení, jakkoliv musím říct, že historická fakta jsou zde interpretován maximálně volně, a ač autor na jednu stranu řadu historických mýtů zcela správně narušuje a boří, na druhé straně zas buduje či opakuje jiné. Ono to s Čechy není zdaleka tak hrozné jak se z knihy zdá, a jakkoliv jistě něco jako "národní povaha", vybudovaná historickými prožitky, existuje, v praxi se nevymykáme ze zkušeností a situací jež známe ze zbytku střední, východní a jižní Evropy, tedy zemí, se kterými se můžeme ve státní a historické zkušenosti srovnávat.
Velké plus knihy je čtivost a kruté, leč leckdy trefné vtipy a postřehy směrem k naší povaze a historii. S vývody často není nutné souhlasit, ale v rámci žánru velmi povedené čtivo.

de_baques
21.12.2017 3 z 5

Autor se v knize staví do role předkladatele necenzurovaných českých dějin, bez růžových brýlí, s provokativním pohledem na stereotypně pojímané události.

Ale ouha, jaké zklamání, když autor pracuje s dávno vyvrácenými pitomostmi typu "Slavníkovci vytvářeli paralelní vládu v SV Čechách" jako s fakty, na které nabaluje svoje názory, které nejsou ani provokativní a bohužel u klíčových momentů dokonce těžce komformní - především mě nadzvedla "tragédie" národa na Bílé hoře, která nás v reálu zachránila před splynutím/rozpuštěním v Prusko velkoněmecké říši apod. Zvlášť středověk a ranný novověk autor velmi nezvládl.

Za pozitivum se dá považovat jasné a zřetelné odsouzení Beneše za Mnichov a hloupoučká glorifikace reformních komunistů (bývalých kovaných stalinistů) 60.let, to stále nechce mnoho lidí slyšet.

padr
17.08.2017 4 z 5

Rychlé shrnutí české historie, dost jednostranně podané. Ale čtivé, úsměvné a něco snad v hlavě zůstane.

laepus
06.10.2016 5 z 5

Základ pro každého, kdo se jen trochu zajímá o českou historii a povahu. Proč jsme takoví, jací jsme? Sám se bojím říct, jací jsme, protože by to asi nebylo úplně lichotivé označení. Autor si krásně vyřizuje účty s mnoha historickými postavami (zvlášť těmi přeceňovanými) či událostmi, jejichž výklad byl historiografíi různě přemalováván.

Morgainne
09.08.2016 4 z 5

Psané s lehkostí a nadhledem. Je zajímavé podívat se na významné události v dějinách trochu jiným pohledem, než je člověk zvyklý (např. sv. Václav nebo ve 20. století důvody chování lidí za jedné či druhé okupace). Ať už čtenář s autorem souhlasí či nikoliv, není špatné uvědomit si, že skutečnost mohla být jiná, než jak se to člověk naučil ve škole, od rodičů nebo zná z médií (kromě toho se taky pobaví a zasměje - i sám sobě).

Mareg
10.06.2016 5 z 5

Pokud chcete získat stručný a zapamatovatelný přehled o českých dějinách, tak tahle kniha je ta pravá. Česká povaha je podaná s nadhledem a vtipem, bez zbytečného flagelantství a/nebo národní hrdosti. Nechápu proč je pro někoho odpad a pro někoho přílišné zjednodušení dějin. Autor na to sám upozorňuje, že bude zaujatý a neobjektivní jako všichni ostatní autoři :-).
Pokud to srovnám s Toulkami Českou minulostí, tak jako kostra zásadních Českých dějinných událostí to rozhodně obstojí.

ad "Kdyby šla historie popisovat s takovou lehkostí" - no vidíte, ona jde.

wooloong
01.01.2016 3 z 5

Některé postřehy k národní povaze i dějinám byly překvapivé a objevné, některé vtipné a některé zaváněly takovým klišé, že to shodilo tu lepší část.

von Bahnhof
02.12.2015 1 z 5

Skvělé čtení pro všechny zamindrákované Čechy, kteří mají na dvě půlky rozdělenou dokonce i zeměkouli. Na té jedné není nic, na té druhé všechno – a uprostřed hluboko mezi nimi je Praha…
Autor snaživě podpořil zaklínací formulku TOHLE JE MOŽNÉ JEN U NÁS, která se mezi Čechy objeví vždy, když nedbalostí propagandy zjistí, že se lže, krade a podvádí všude, případně když nějaký šmejd nelze vydávat za produkt Číny.
Nestydím se za to, že jsem Čech a nemám s tím problém. Nepotřebuji kohokoliv ujišťovat jak šííleně miluji to náádherné Česko, protože nemám potřebu z Čechů tahat prachy do bank po celé zeměkouli. Dokonce se hluboko do Čech velice rád vracím z těch různých půlek, k příjemnému pocitu stačí jen bojkotovat média česká i ta cizí.
Pravdou sice je, že za vyspělými zeměmi zaostáváme – například máme méně paneláků i méně dluhů než leckterá vyspělá země, odpadky většinou neházíme pod sebe, s humanitárním bombardováním jiných národů umíme zatím jen radit, ale zas máme hezčí holky, z nichž některé dokonce ještě umí nosit sukně :-)
Na rozdíl od autora jsem však optimista – vyspělé země jistě dohoníme!

kuky921
22.10.2015 odpad!

Asi před deseti lety jsem jí dostala jako dárek a byla to první knížka, která mě napružila a napsala jsem i autorovi. Nelíbila se mi a šla okamžitě z mé knihovny.

Sandik
02.04.2015 2 z 5

Kniha nesmírně čtivá lehká vtipná a bohužel naprosto zavádějící. Kdyby šla historie popisovat s takovou snadnosti jako si to dovolí Kuras, to bychom to my historikové měli vážně lehké. Ono je to ale, bohužel či bohudík, podstatně složitější...

CorneKraan
09.01.2015 5 z 5

Hele, to je docela dobrý...

Hezké vykreslení české nátury pomocí historie dané do souvislostí. Autor je hodně kritický kromě komunistů k Němcům, Habsburkům, ale správně i k nám, Čechům.

Vše je k dobru knize podané humorně, bez ublíženeckého postoje; občas je do textu zahrnut vtip :-)

3,14
10.07.2014 5 z 5

Jak ze suchých historických faktů vytvořit zábavné a poučné čtení? Na to má recept Benjamin Kuras. Hodně jsem se nasmál a to vlastně i sám sobě. Díky humorným komentářům si člověk lehce zapamatuje dějinné události z naší historie a pro ty, kteří se zde nenarodili, je to opravdu dobře chronologicky sestavená příručka našich dějin. Je to skvělé čtení.

qlenkaq
28.06.2014 5 z 5

Knihu doporučuju, autor pitvá českou národní povahu s gustem a vtipem.

Finskej
10.02.2014 5 z 5

Ve skutečnosti dost drsná kniha o té naší kulišácké národní povaze... Kam se hrabe dobrý voják Švejk. Toto je bobřík hořké národní sebekritické pilulky a skutečně dost trefné k tomu. Lze snadno pochopit, proč Kurase za něco takového mnoho lidí nemá rádo.

Štítky knihy

české dějiny medailony osobností

Autorovy další knížky

Benjamin Kuras
česká, 1944
1996  81%Češi na vlásku - Příručka národního přežívání
2015  78%Jak zabít civilizaci
2004  68%Tao sexu - Jak udržovat ženu v blahu a zpomalit stárnutí
2012  76%Soumrak bílého muže
2016  80%Poslední naděje civilizace

Kniha Češi na vlásku - Příručka národního přežívání je v

Právě čtených3x
Přečtených123x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených10x
Knihotéce49x
Chystám se číst37x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x