Oheň

Oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217699/mid_ohen-217699.jpg 4 96 24

Čistý série

< 3. díl

Po otcově smrti se Partridge ujímá vlády v Dómu, jednom z posledních útočišť v jinak zničené pustině, jíž se Země stala. Původně si mladý muž předsevzal, že Čistým odhalí všechny otcovy lži, svrhne nelítostný řád Dómu a sjednotí jeho obyvatele se znetvořenými nešťastníky žijícími za jeho silnými zdmi. Jenomže s ohromnou mocí, kterou má nyní v rukou, je vše mnohem složitější a potenciálně nebezpečnější, než si kdy vůbec dokázal představit. Skupina přeživších se vydává na mimořádně náročnou cestu k Dómu. Pressia získala klíč ke spáse, a když se jí podaří ho dopravit až do Dómu, nešťastníci se snad vyléčí a všechny hrůzy se již stanou minulostí. Jenomže Bradwell tak snadno odpouštět nedokáže a navzdory Pressiiným prosbám je odhodlán zničit Dóm a potrestat jeho obyvatele za to, že se podíleli na zkáze okolního světa. Bývalý vůdce rebelů El Capitan stojí na Pressiině straně a chce zachránit tolik lidských životů, kolik to jen půjde, ale je pro něj mimořádně náročné se vypořádat se svou temnou minulostí plnou násilí. Bývalí spojenci a přátelé se stávají možnými nepřáteli na život a na smrt - a osud světa je nejistější než kdy dřív. Zřítí se lidstvo do záhuby? Nebo z všudypřítomného popela přece jenom vyvstane nový svět?... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Jota
Originální název:

Burn , 2014


více info...

Přidat komentář

marina4088
07.07.2020 2 z 5

(SPOILER) Poslední díl z trilogie a za mě rozhodně nejhorší. Totálně nesmyslné chování hlavního hrdiny Patridge, který v minulých dvou knihách byl jeden z nejlepších hrdinů se stává nějakým individuem, jeho rozhodnutí jsou totálně nesmyslná a rozhodně ne dostatečně vyspělá na to, aby řídil Dóm. Naopak se mi líbil vývoj Lydy, díky které to šlo aspoň trochu číst, ikdyz ke konci už to taky nebylo ono. A když jsme u toho konce, co to bylo za hrozný konec? Celou dobu vás knihu napíná, že bude nějaký boj, něco zajímavého. A autorka se rozhodne to v nejlepším doslova utnout a zakončit knihu otázkou, na kterou nemůže nikdo odpovědět, protože na ní nikdo nedal odpovědi. Takže závěrem tenhle knihy je to, že nevíme vůbec nic, nevíme, co bude s hrdiny a jediné co víme je to, že Bradwell umřel kvůli ničemu, bezdůvodně. Achjo. Třetí díl knížky mě zklamal, opravdu hodně a celou tuhle sérii zakončila nejhůř co mohla. Autorka se očividně zamotala v příběhu a z originálního příběhu se stala patlanice nesmyslného. 2,5 hvězdy

denniys
22.12.2018 2 z 5

Poslední díl této série byl ještě horší než předchozí dva! Absolutně jsem nepochopila chování hlavního hrdiny Partridge,jeho nesmyslné rozhodování a celkově závěr knihy byl jeden velký urychlený nesmysl! Konec příběhu se odehraje na pěti stránkách..zatím nejhorší série,kterou jsem kdy četla..


Sarah11
23.04.2018 3 z 5

Mně to zase jako takový propadák nepřišlo, první díl je na tom dle mého názoru podstatně hůř. Vlastně by mě to i docela bavilo, nebýt kapitol z pohledu Partridge, které byly zdaleka nejnudnější a nepřinesly mi nic zajímavého ani nového a kterých bylo bohužel nejvíc.
Postavy konečně trochu dospěly, už to nebylo maminka sem a maminka tam, což jsem vítala s nadšením, a začaly se nějakým způsobem vyvíjet. Moc se mi líbil vývoj Lydy, naopak Partridge, který byl jedním z mála, kteří mi v předchozích dílech tolik nelezli na nervy, mě vážně zklamal, ten jeho vývoj mi přišel trošku zvláštní po tom všem.
A ten konec? Já bych pochopila, kdyby ho autorka nechala otevřený, pochopila bych, kdyby to nebyl happyend, protože tohle by snad ani happyendem skončit nemohlo, ale štve mě, že celou sérii o něco jde a celý poslední díl v podstatě čekáte na nějaké vyvrcholení, finální bitvu a autorka to prostě natahuje a natahuje a když konečně na onu finální bitvu dojde, tak to usekne v tom nejlepším.
Za mě je bohužel celá série spíše zklamáním, čekala jsem více. Autorka určitě přinesla do této literatury zase něco nového, o tom není pochyb, ale příště už se na nálepku s nápisem "pro fanoušky Hunger Games" nachytat nenechám.

Shira27
04.12.2017 2 z 5

Nejhorší díl této trilogie a jedna z nejhorších knih jaké jsem kdy četla.
Celou knihu se nic nedělo, čekala jsem, že příběh začne gradovat a na konci se dočkáme nějaké pořádné akce a napětí, ale asi jsem moc rozmazlená a tahle kniha mi nic takového nepřeje.
Nudné, nedomyšlené, postavy nereálné, kterým na konci přeskočí kolečko a dělají kraviny u kterých jsem se fakt chytala za hlavu. Měla jsem chuť tu knihu hodit do krbu u kterého jsem seděla. Možná bych to i udělala, kdybych ji neměla půjčenou z knihovny.
Celkově by se tato série dala smrsknout na dva díly, ale autorka z toho asi chtěla vytěžit co nejvíce peněz a děj nezáživně protáhnout až své čtenáře unudí k smrti.
Dočetla jsem to jen kvůli tomu, abych se dozvěděla, jak to skončí. Mě to vážně zajímalo! Ale jak nad tím tak přemýšlím... Měla jsem skončit hned u první kapitoly..

izfnp
03.10.2017 1 z 5

Wow, tak zabitý príbeh som už dlho nečítala. Autorke sa jej príbeh zosypal pod rukami a to, čo robilo jedničku výnimočnou - originalita, istá surovosť, odvaha autorky íst proti prúdu - v dvojke akosi zmutovalo a v trojke už len čítame prílišnú snahu autorky odlíšiť sa. Alebo možno rezignovať, neviem, nakoľko logika príbehu ustúpila akémusi chaosu. Bezcielne putovanie všetkých postáv v Ohni nebaví, nedáva úplne zmysel, knižkou som sa doslova prekúsala s tým, nech už ju mám za sebou. Postavy utrpeli, ku koncu bolo ťažké ktorúľkovek z nich vnímať ako skutočného hrdinu príbehu a priať si šťastný koniec.

Otvorený koniec sám o sebe nie je zlý, ale toto nie je ani len otvorený koniec, autorka čitateľovi neposkytla nič, len oči pre plač nad postavami, ktorých chovanie v poslednom diely poprelo všetko, čo autorka v dvoch predošlých dieloch budovala, a ktorých smrť či prežitie tak už vlastne nemalo ani váhu.

Na druhú stranu mi imponuje, že sa autorka nebála ani svojím koncom vzoprieť štandardom a učiniť ho skutočne depresívnym, a to vo svojej chaotickej, neliterárnej, nevysokej reálnosti.

Sylvanas
17.05.2017 3 z 5

Asi nejsem jediná, kdo od téhle série čekal něco víc. Oheň bych hodnotila podobně jako Splynutí - až na konec. Ten mě překvapil a zklamal zároveň. Překvapil proto, že to byla ta nejzajímavější část z celé knihy a zklamal proto, že příběh zůstal otevřený. Celou sérii člověk čeká, jak že to vlastně nakonec celé dopadne, a ono to v podstatě nedopadlo nijak. Myslím, že tím autorka výrazně podkopala kořeny celému příběhu. Ano, nešťastníci se dostali do Dómu, ale co bylo pak? Začali se tam spolu s Čistými zabíjet navzájem, nebo spolu začali všichni žít v míru?
I u téhle trilogie se mi potvrdilo, že druhý díl je na natáhnutí příběhu a třetí je buďto lepší anebo horší než ten první, který ale bývá většinou nejlepší - z důvodu toho, že má autor dostatek inspirace. V tomto případě má ale první díl navrch.
Na závěr bych snad jen tuhle sérii shrnula touto větou: Nejdřív přišly Exploze a pak už byl všude jenom popel, prach a tma.

todilka
16.05.2017 3 z 5

Bylo to jiné...možná až příliš drsné, syrové, depresivní...zajímalo mě, jak se příběh vyvine a zároveň jsem se dost bála toho, co přijde...pořád jsem měla dojem, že to skončí hodně špatně...i samotný nápad je děsivý. A jak psala už spousta komentujících, bylo tam pár jakoby nedotažených věcí...otevřený konec, který běžel vysokým tempem mi tolik nevadí, spíš jde o některé postavy, dějové linky či situace...
*čtenářská výzva 2017: kniha, která má jednoslovný název

Horselen
26.04.2017 4 z 5

Poslední díl mi přišel nejzajímavější, ale možná je to tím, že jsem se těšila až sérii uzavřu. Protože po celou dobu mám pocit, že jsem se do čtení všech 3. dílů musela vyloženě nutit. Nevím čím to je, byly stránky, které mě vyloženě nebavily a za chvíli jsem se zase začetla... a takhle se to střídalo celou dobu.
Co se týče konce, nepřišel mi nijak zvlášť špatný, ale je pravda, že spousta věcí byla zmatená a zvláštní. Už od prvního dílu mi série přišla nedomyšlená, spousta věcí tam nebyla vysvětlená a do poloviny prvního dílu jsem se v ději neustále ztrácela.
Většina "filozofických" pasáží a úvahách o životě se mi tam vůbec nehodily, hlavně u El Capitana.
Na závěr ale nesmím zapomenout ohodnotit obálku, která se opravdu povedla, přestože nemám pocit, že by až tak souvisela s knihou.

jitka1271
10.02.2017

Po velkém nadšení po přečtení Čistého, se mi druhý díl Splynutí líbil méně a tento třetí díl byl doslovně zklamáním. Ne, že by se špatně četl, ale ten vývoj, nechápu zvraty postav, jak se mohlo vše takto pokazit? Spoustu věcí nedořešených, nevysvětlených.Vím, že vše nemusí skončit dobře a někdy je potřeba, aby byl konec špatný, nebo smutný.Ale takto náhle useknout děj? To se mi opravdu nelíbí. Jak sem psala pro mě zklamání.

Mischellin
27.01.2017 5 z 5

Velmi čtivá, fascinující a drsný svět a velmi originální nápad a velmi hluboká myšlenka celé knihy. Mně osobně otevřený konec vůbec nevadí, protože otevírá dveře naší vlastní představivosti a člověk o té knížce bude přemýšlet ještě dlouho potom, co ji dočte, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby to autorka alespoň trochu prodloužila a rozvedla... Jinak za mě naprosto úžasná kniha i série a místy i opravdu dojemné scény opravdu nejdou zapomenout.
Jinak než 5 hvězd ani nemohu.
PS: Lyda v mých očích vystoupala poměrně závratně vysoko, naopak Patridge mě opravdu zklamal

Jane007
26.11.2016 3 z 5

Knížka čtivější než předchozí díly. Konec mi nevadil, ale autorka to mohla více rozvinout. Nějak mi chyběla informace, co se stalo se světem.

AbigailM.M.
25.11.2016 4 z 5

Opravdu úžasná triologie. Ačkoliv ten konec byl vážně divný. U Partridge jsem se v tom ztrácela. Přišlo mi to zvláštní. MYslím, že na tuto serii jen tak nezapoměnu a o konci budu asi dost přemýšlet.

Andy0892
06.11.2016 3 z 5

Celá trilogie byla dobře promyšlená... až na ten konec. Nějak jsem se v něm ztratila a přišlo mi, jako by spisovatelka nevěděla jak celou sérii ukončit. Myslím, že každá z postav tam měla své místo i svůj charakter. Celkově mi přišlo, že naši hrdinové nemají žádný reálný cíl čeho chtějí dosáhnout. Pustit lidi z dómu, nebo do dómu?

Do určité chvíle jsem stále doufala v něco rozumného na konec, ale když už zbývalo posledních padesát stran, bylo mi jasné, že můj scénář se nesplní. Škoda, trochu to u mě srazilo vnímání této série.

sssmile
31.08.2016 3 z 5

Nevím, nějak jsem se do toho nemohla začíst, chytlo mě to až na poslední čtvrtině. Konec mi přišel hodně otevřený a celkem smutný. Někdy jsem nechápala rozhodnutí postav, ale já jsem jiná. Za mě takový průměr.

Misa25
24.08.2016 4 z 5

Posledni dil serie, a po pravde jsem cekala jiny konec...ale jinak kniha byla celkem zajimava a i postavy se dost promenovaly...

paja0903
20.08.2016 5 z 5

Moc pěkná série, která mě okouzlila a zároveň jsem se zamilovala do Bradwella (škoda, že neměl svoje vlastní kapitoly) a El Capitan

Scharks
25.07.2016 4 z 5

Ze začátku jsem této sérii nemohla moc přijít na chuť, ale postupem času jsem si hlavní hrdiny oblíbila (některé více než jiné) a byla jsem opravdu zvědavá, jaký osud je čeká... A samotný závěr celé trilogie?? Docela mě zklamalo, že většina věcí se vůbec nevyřešila a vyřešil se v podstatě jen jeden problém... I když mám ráda prostor pro vlastní představivost, tak mi tato kniha přišla hodně nedokončená a myslím, že si zasloužila alespoň malý nástin jak to s kým dopadlo...

Kulm
26.06.2016 1 z 5

První díl mě nadchl, druhý zklamal a třetí... inu, škoda mluvit. Námět je to skvělý, bohužel autorka až příliš tlačí na pilu s romantickými zápletkami. Scény, kdy kolem stříká krev a hlavní hrdinka řeší, zda má radši toho nebo onoho jsou opravdu ubíjející.

netopýrek
23.06.2016 4 z 5

V některých částech knihy nezáživné, ale jinak myslím, že pěkné zakončení trilogie.
Konec mě naprosto dostal, nečekala jsem to, i když podle vývoje knihy se to asi čekat dalo. Každopádně Partridge.....v téhle knize my v některých částech byl dost proti srsti..
Naproti tomu, jsem si dost oblíbila El Capitana a Helmuda....hodnocení by bylo 3,5...ale k pro mě překvapivému konci dávám 4 hvězdičky :)
určitě doporučuji přečíst !!

Bumky
12.06.2016 3 z 5

Myslím, že se jedná o skvělou trilogii, která by si ale zasloužila mnohem lepší zakončení. Celou dobu jsem se těšila, jak to skončí, ale pak jsem byla dost zklamaná. Podle mého názoru je konec nejen až příliš zdrcující, ale také neukončený a nevím jestli úplně smyslný. Jinak asi do poloviny luxusní čtení, ale konec na houby... :(