Čierne koráby, druhý diel

Čierne koráby, druhý diel https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103560/cierne-koraby-103560.jpg 5 54 4

Příběh patří rámcově do třináctého až patnáctého století před naším letopočtem, do doby, kdy Kréta ovládala Středomoří a Trója byla ještě kvetoucím městem. Hrdinou knihy je Bělovlasý, čtrnáctiletý rybářský kluk z okolí Tróje. Při prvním samostatném lovu se dostane se svou loďkou do bouře, je zanesen daleko od rodných břehů a zachráněn na fénickém korábu. Fénický kupec ho jako otroka prodá za drahé peníze ( vždyť má téměř bílé vlasy, a to je mezi černovlasými lidmi z jižních zemí vzácnost ) do Egypta, kde je Bělovlasý určen za oběť pro krokodýlího boha Sebeka. Podaří se mu však obludu zabít a prchnout. Tím na sebe přivolá kletbu mocných Sebekových kněží a je Egyptem stíhán. Dostane se na loď řeckých pirátů, kteří plundrují pobřeží, a spřátelí se s jejich náčelníkem Terteem, jemuž v šarvátce bezděčně zachránil život… A to je pouhý začátek dlouhé řady dobrodružství, jimiž provází Bělovlasý v rychlém, napínavém sledu. Ilustrátor v tiráži: František Kudláč ml.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Czarne okręty , 1975


více info...

Přidat komentář

Jirka92333
18.03.2024 5 z 5

Velice dobře napsaný dobrodružný příběh!!!

baronL.
11.10.2020

Četl jsem to ve třinácti a musím konstatovat, že mne příběh Bělovlasého dostal. Po Černých korábech následoval Egypťan Sinuhet - nádherná záležitost od Mika Waltari ho. Takže Černé koráby jsou super "předskokan" pro Sinuheta....


martin č.
01.08.2019 5 z 5

Dobrodružná a velmi čtivá dvoudílná pouť Bělovlasého, na jehož „bezejmennost“ jsem si zpočátku nemohl zvyknout, ale to je v napínavém příběhu vlastně jenom maličkost. Klasická knížka pro mládež se vší svou černobílou naivitou, která ale ani na chvíli nenudí, i když mají oba díly dohromady přes 600 stran. Takový Egypťan Sinuhet či Tajemný Etrusk pro mladší čtenáře.

SPOILER: v diskuzi se někdo kdysi ptal, kudy pouť mladého Trójana vedla. Tedy vězte, že z Tróje do Byblu (Gebalu), Egypta (k Fajúmskému jezeru a městu „Krokodýlopolis“) a přes Krétu zpět. Dále přes Dardanely a Bospor do Černého moře. Pak podle mne po Dněpru na jeho konec někde v centrálním Bělorusku, dále po některé z řek - snad Nemmuna? - do Baltského moře v prostoru Kurské kosy. Pak logicky okolo Dánska a na britské (cínové) ostrovy s prohlídkou si nějakého „stonehenge“ v okolí Tenže. A pak přes Gibraltar domů. Kolem celé Evropy. :-) Konec SPOILERU.

Historicky obsahuje sice pár zásadních nesrovnalostí, ale v rámci žánru to vůbec nevadí.
Ty nesrovnalosti jsou pro zajímavost následující: především plavba po Dněpru a následné přenesení lodi až na řeku Neumann...no nevím, nevím. Z historických věcí – Féničané expandovali do západního středomoří až o pár set let později než je rámcové zasazení knihy v 15.-16. stol. př.n.l. Tehdy byly obzory přece jen menší. Kartágo bylo založené v 9. stol, Cadis střežící Gibraltarský průliv kolem roku 1100 př.n.l. a cestu na Cínové ostrovy (předpokládané někde u Británie) hledal Himilco až kol. roku 500 př.n.l.
Ale to, že jantarové stezky ze severní Evropy kolem velkých řek Dunaj a Dněpr vedly už v době bronzové, to je asi fakt.

GepardLady
03.12.2017 5 z 5

Výborná knížka! Od začátku prvního dílu až do konce druhého střídá jedna napínavá situace druhou - zkrátka KODovka, jak se patří. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila, protože jsou to hrdinové v pravém smyslu slova. Závěr druhého dílu mě překvapil, takový zvrat jsem nečekala.

Štítky knihy

Egypt starověk Kréta

Autorovy další knížky

Joe Alex (p)
polská, 1920 - 1998
1979  89%Černé koráby I.
1980  71%Lov na smrtihlava
1970  81%Smrt mluví mým jménem
1979  90%Černé koráby II.
1968  82%Povím vám, jak zahynul

Kniha Čierne koráby, druhý diel je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce70x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x