Kontinent neomezených možností

Kontinent neomezených možností https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43899/kontinent-neomezenych-moznosti-43899.jpg 4 36 36

Christy Bigs série

>

Tři dobrodružství antarktického „Marlowa“ druhé poloviny 21. století, novináře Christyho Bigse. Antarktis za šedesát let… Z původních vědeckých základen dokázala pokročilá technika 21. století vybudovat města skrytá pod průhlednými kopulemi, ale na morálce, politice a poměrech se nezměnilo vůbec nic. Ve třech příbězích stojí novinář Christy Bigs, osamělý antarktický „Marlowe" proti zločinnému obchodu se sny i proti zneužití objevu století; ve městě Vanda, metropoli South Victoria Landu, bojuje s podvodníky, gangstery i zdivočelými androidy nerovný boj, v němž sice vítězí jen relativně, ale absolutně si zachovává vlastní víru v lepší budoucnost.... celý text

Přidat komentář

mi-380
28.10.2023 4 z 5

Jako by se náš milý Ota Fink posunul o sto let v čase (což by podle jedné z povídek šlo) a o 15 000 km v prostoru a znovu s humorem a grácií začal strkat nos do cizích problémů, které zarputile řeší a vyřeší. Dobrodružství plné zběsilé akce, očekávaných hlášek, všudypřítomné politiky a nové Antarktidy.
...
Nato jsem vyhrabal ze šuplete gas-gun nula čtyřku; sebral jsem ji kdysi jednomu grázlovi a nechal si ji pro všechny případy.
"Mám o pána starosti," řekl Wang, když to viděl.
"Vymaž si informaci, že jsem byl doma," řekl jsem. "Od dnešního rána jsem neznámo kde."
"Pán by si měl vzít tlepangové chlebíčky."
Mohl jsem mu říct, aby si je snědl sám. Naneštěstí to nebyl pravý Číňan a nejedl.
75 % (zatím 33 hodnotících, průměr je 84 %).

murdoch
17.06.2023 4 z 5

Novelu Den a noc jsem kdysi četl v antologii Stalo se zítra a z celé knihy si na první dobrou vzpomenu asi jen na ni. Takže když jsem narazil na Kontinent neomezených možností, nedalo se nic dělat, musel jsem po něm okamžitě skočit. Christy Bigs je absolutní frajer a Kapitán Kid byl sakra dobrej spisovatel. Tuhle knížku rozhodně doporučuju - otevřete si Morgenvit, zakousněte chlebíček s trepangem a začněte číst...


Luigi1
28.02.2022 4 z 5

Pomalý rozběh a pak už to šlo.

Disease
06.09.2021 3 z 5

S odstupem času mě tam poněkud ruší jistá žánrová nevyrovnanost, jako by autor nevěděl, jestli píše detektivku nebo parodii.

bertrand
24.06.2021 5 z 5

Příběhy Christyho Bigse jsou pro mě čirým potěšením. Podle mě jsou z ranku toho nejlepšího, co kdy Velinský napsal. V lehčím žánru ve kterém byl v naší zemi nepřekonaným mistrem. Zde zkombinoval prvky hard boiled detektivky a science fiction, přičemž obratně a zdařile balancuje na hraně parodie obojího. To vše s radostí a dokonalou erudicí. Fikční svět, který zde stvořil a popsal, je nápaditý a tak funční, že by mu mohlo plno snaživých spisovatelů závidět. Příběhy jsou divočina, mají spád ale nejsou blbé. Vyžadují ovšem soustředěné čtení. každá figurka je pečlivě byť krátce vykreslená, témata působí navršená narychlo, ale jsou promyšlená a místy i vizionářská.
Všechny tři povídky jsou dílem Bohem obdařeného vypravěče v nejlepší formě a náladě. Smekám klobouk a zdravím tam nahoru, Kapitáne.

Nordic7
05.11.2020 2 z 5

Velinského mám rád, ale příběhy Christy Bigse neuvěřitelně zastaraly. Čtu teď knihu s odstupem času podruhé a mám co dělat, abych ji neodložil. V tomto případě nefunguje ani nostalgie. Zachraňuje ji Velinského precizní práce s jazykem, vtipné hlášky a komentáře. Postava Christyho Bigse je ze stejného ranku jako Ota Fink a Buck Lee s Charliem Blountem. Jeho příběhy se ale rozhodně nečtou s takovou lehkostí.

termitovo
06.03.2019 5 z 5

Zajímavé prostředí, příběh má spád a dává logiku. Pěkná práce s jazykem.

Edeltruda
25.01.2018 3 z 5

Přiznávám: přečetla jsem jen první část a fantazy pasáž navíc jen přelétla. Líbil se mi originální námět, prostředí... Ale hutný málo členěný text se mi velmi špatně četl a psaní mi přišlo až příliš v "chlapském" stylu, chladné a odtažité...

Christee
18.11.2016 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších od Kida. Jeho styl psaní a humor mi budou už navždycky chybět...

Bulba
30.10.2016 5 z 5

Také mi chvíli trvalo, než jsem se v trochu překotném ději zorientoval, pak se mi kniha četla dobře. Ostrov ... jsem si pamatoval z dřívější doby. Autorův styl se mi líbí, zápletky jeho příběhů jsou taky pěkné.

Dae
27.04.2016 4 z 5

Musím říct, že mi chvíli trvalo, než se mi povedlo se začíst. Ale pak už jsem nelitoval a bavil se dobře. Mrzí mě, že už si o ní s Kidem nepopovídám...

MayB2
26.05.2014 4 z 5

Bezvadná vtipná knížka, jen mi nesedí vložená fantasy část.

tenax
27.02.2014 5 z 5

Christy Bigs je investigativní novinář a detektiv marlowovského typu, překypující hláškami. Skvělé čtení, jako vždy u Velinského. On snad ani neuměl napsat vyloženě špatnou knížku.

witko
08.11.2013 4 z 5

Pěkně vylíčená dobrodružství novináře v budoucnu obydlené Antarktidě. Tři povídky, jeden hrdina, jeden dobrý zážitek při čtení této knihy.