Odrazy v Nilu

Odrazy v Nilu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17230/bmid_chloe-a-cheftu-odraz-17230.jpg 4 76 15

Chloe a Cheftu série

1. díl >

Hlavní hrdinka tohoto strhujícího románu se řízením osudu a hvězdné konstelace posune o celé tři tisíce let zpět do těla velekněžky staroegyptské bohyně lásky Hathory. V Egyptě právě vládne pozoruhodná královna Hatšepsut, které se podařilo udržet na trůnu dvacet let a po celou tu dobu udržet ve své vlasti mír a prosperitu. Chloe alias RaEmhetepet musí v nově získané identitě čelit nejednomu protivenství, včetně aktivního zájmu prince regenta, kterým není nikdo menší než nejvýznamnější dobyvatel v dějinách Egypta, budoucí král Thutmose III. Hathořina kněžka se nakonec rozhodne před princovou náklonností a Hatšepsutiným hněvem prchnout. Na útěku ji doprovází mladý dvorní lékař Cheftu, který si jako jediný dvořan získal její důvěru. Cestou potkají prastarého mudrce Imhotepa, který jí pomůže vyložit nejen smysl a cíl jejího propadu v čase, ale i pravděpodobný návod k návratu. Tím však překvapení nekončí, neboť moudrý Cheftu brzy ukáže, že v sobě skrývá ještě jednu osobnost, neméně fascinující…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

Reflections in the Nile , 1997


více info...

Přidat komentář

Leona333
27.01.2021 4 z 5

Ne přímo červená knihovna, ale o lásce a vřelé náklonnosti je tam toho opravdu dost. Když se k tomu přidá fakt, že se téměř vše odehrává v kulisách, prostředí starověkého Egypta i s možností, že ne jen jedna lidská duše, ale i jiná - jiné, mohou procházet časem... Vznikne z toho milé, příjemné čtení - kniha.

666Jitka
29.04.2020 5 z 5

Kniha se mi dobře četla - poutavý příběh posazený do Starého Egypta za doby vlády královny - faraona Hatšepsut, cestování v čase a vcelku dobrá zápletka.


broskev28
19.03.2018 3 z 5

Dočteno po relativně velmi dlouhé době, takže pro mne to takový trhák nebyl. Ale knihy ze starého Egypta mají své kouzlo, tak jsem vytrvala. Nejvíce mě překvapilo tvrzení (nepochybuju o tom, že historicky správné), že faraon(ka) Hatšepsut vládla v Egyptě téměř 18 let bez válek a bez konfliktů se sousedními kmeny! Egypt pod její vládou vzkvétal, hospodářská situace země byla výborná, vznikla spousta nádherných staveb. Přesto prý Egypťané (ale kteří?) reptali a nemohli se dočkat, až nový panovník konečně vyrazí do války! Fakt, že veškeré odkazy na dlouhou mírovou vládu této zcela jistě výjimečné ženy byly "vymazány", také není Egypťanům příliš ke cti.
Ráda bych se dozvěděla, jak příběh dále pokračuje, kam a hlavně jak se hrdinové tohoto dílu dostali, ale jednak u nás v knihovně nemáme všechny díly, a navíc si nejsem jistá, jestli bych našla dost sil a času. Škoda.

sarash
14.02.2018 5 z 5

Jednim slovem nadherna.Historie a zvyky Stareho Egypta,posun v case,vse tak barvite popisovano,ze jsem se nemohla odtrhnout.Za me top mezi knihami.

Věro
03.10.2017 5 z 5

Podobný příběh jako "Cizinka", ale super čtení!

Atanone
21.04.2017 5 z 5

Miluji knihy o starověku,o Egyptu obzvlášť a tahle se mi líbila moc. Představte si,že se ocitnete v jiné době,v jiném těle,lidé vás z nějakého důvodu nemají rádi a vy nemůžete mluvit,abyste zjistili proč tomu tak je a co se vlastně děje. Tahle zápletka byla od spisovatelky velmi chytrá,protože díky ní překlenula spoustu logických otázek,které by asi každý čtenář měl.
Přečetla jsem jedním dechem a ráda se k ní vracím.

SBH
21.09.2016 3 z 5

Neuvěřitelně atraktivní téma převtělení soudobé dívky do těla staroegyptské kněžky, charismatický, svalnatý hrdina s rozervanou duší a živoucí popis staroegyptských reálií byly největšími klady díla. Pět set stránek se četlo doslova samo. Na druhou stranu kdyby se z díla podařilo vypreparovat Chloe, kniha by obdržela pět hvězdiček. Hlavní hrdinka byla jednoznačně děsná. Podle slov autorky činorodá, ve skutečnosti se pouze povalovala na lehátku, ignorovala jakékoli nebezpečí, neustále škemrala o pomoc, aby následně předvedla hysterickou scénu na téma nezávislosti moderní ženy. Jediný (nechtěný) vtípek na stránce 460 smysl pro humor taky nezachránil. Logické nesrovnalosti byly tak strašlivé, až působily směšně. Chloe si do nového těla přenesla barvu očí a panenství, podědila barvu vlasů a, ehm, těhotenství. Podle jakého kódu se stanovoval letopočet dopadu skoku v čase? Co takhle vyřešit Phaemonovu vraždu a smrt Raemhetepet v současnosti? Možná by to příště chtělo méně úmorného putování pouští a víc dořešit jednotlivé zápletky. Jo, Mojžíš je super.

lampernaqui
29.02.2016 2 z 5

Ze začátku příjemné čtení, klasický skok v čase, seznamování se s novým prostředím, hledání cesty zpět... jenže čím počet přečtených stránek narůstal, tím více dostávala prostoru zamilovaná linka a zmrzlinové příchutě... a já zjišťoval, že asi nebudu cílovou skupinou.

Janina-48
29.10.2015 5 z 5

Úžasné čtení, poutavý a čtivý příběh. Jen ten konec si musí každý domyslet sám. Chtělo by to pokračování, zajímalo by mě kam se oba propadli v čase.....jinak doporučuji, skvělá kniha

oolinkaa
18.02.2015 2 z 5

Bohužel nedočteno, není moc času, a tohle není kniha, že když ji na měsíc odložíte, tak se k ní můžete vrátit. Chce to čas a přemýšlet o tom. Dojela jsem cca do půlky, a pocity jsou takové zmatenější. Jako děj asi dobrý, ale přijde mi, že je to moc utahané, zbytečně prodlužující děj. Zřejmě budu mít snahu se k této knize vrátit a dočíst ji,ale obávám se, že k dalším 3 dílům nebudu mít sílu..ale kdo ví?..

minde
14.09.2014 5 z 5

Krásný příběh - posun v čase, kouzlo starověkého Egypta, biblický Exodus...co víc si přát. Na Chloe a Cheftua jsem myslela celý den, a vždy jsem se těšila, až se k nim budu moct večer vrátit a číst dál....:-)
Tahle kniha mě tak uchvátila, že jsem se k ní po deseti letech musela znovu vrátit, a určitě to nebylo naposled...:-)

Michaela91
15.07.2013 5 z 5

Ano Egypt, miluji knížky z tohoto prostředí. Proto byl pro mě tento díl nejlepší. Super příběh, který se moc dobře četl, měj děj a byl velice dobře napsaný a zajímavý.

anthea
28.10.2011 5 z 5

Tenhle příběh se mi tak zalíbil, že se kniha stala jednou z mých nejoblíbenějších a četla jsem ji dvakrát, což dělám výjimečně. Další díly jsou také fajn, ale první je nejlepší. Měl nádhernou atmosféru a líbilo se mi to propojení s biblickou událostí vyjití Izraelitů z Egypta.

Kvothe
31.03.2011 5 z 5

Zajímavý, lehce ohraný, koncept knihy. Není to to nejlepší co si lze z "historických" (co znamenají ty uvozovky, že? Čtu si svůj komentář po hodně dlouhé době a sám nevím, ale nechám je tam - asi jsem v nich tenkrát viděl nějaký význam:-)) ) románů vybrat, ale přesto to stojí za přečtení. Vysvětlení hvězdiček - nyní dávám 5 - odhlížím od jiných kníh - proto, že další díly jsou horší a tam budu ubírat. Zde je tedy mé hodnocení pouze v rámci této Tetralogie. Jinak v porovnání s jinou literaturou (myšleno alespoň v kategorii historický román, kde mám načteno více autorů) tak 3 hvězdy.

Lusa
30.11.-0001 5 z 5

Sice jsem nikdy moc neholdoval knihám s Egyptskou tématikou, ale jelikož jsem si koupila další díly musela jsem samožřejmě šáhnou po tom prvním díle.
Musím říci, že mě příběh uchvátil, byl kouzelný příběh, plný napětí a tajemství.