Chlapec ze sněhu

Chlapec ze sněhu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409673/bmid_chlapec-ze-snehu-Yjh-409673.jpg 4 75 20

Válečný román odehrávající se v roce 1944 mimo bojiště. V jedné anglické vesnici mají velice aktivní domobranu, bedlivě sledující německého zajatce Hanse, který sem je přidělen na nucené práce. S Hansem se skamarádí malý Daniel, chlapec milující pohádkové příběhy a žijící ve svém vlastním kouzelném světě. Sblíží se s ním však i jeho matka Annabel, jejíž muž bojuje na frontě. Přátelský a snad i milostný vztah mezi Angličankou a Němcem je místním lidem trnem v oku a nabírá překvapivé, hrozivé a nakonec i zničující obrátky.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Boy Made of Snow , 2017


více info...

Přidat komentář

vlkcz
03.04.2024 3 z 5

Hlavní postavy:
Chlapec Daniel, který trpí nevšímavostí a chladností své matky a je ochoten pro získání její pozornosti udělat cokoli. Nejcennější jsou pro něj chvíle před spaním, kdy mu matka čte pohádky a on proto zůstává v pohádkovém světě i v realitě a tu si pohádkám přizpůsobuje.
Jeho matka Annabel, která se nikdy nevzpamatovala z traumatu porodu a pokouší se alespoň hrát roli matky.
Tajemný německý zajatec Hans, který se sblíží jak s Danielem, tak s jeho matkou.
Epizodně se objevující otec, vyrovnávající se s traumaty z fronty.
Celé to slibovalo zajímavé čtení, ale nějak jsem se ho nedočkal. Začátek rozplizlý, zhruba ve třetině dostává příběh konečně spád, bohužel se brzy začne opakovat a nikam se neposouvá. Závěr je pak překvapivý až šokující, ale na vylepšení dojmu už mi to nestačilo.
Ano, příběh má Andersenovu náladu, místy krutost bratří Grimmů, ale ten pohádkový motiv mi prostě nesedl.
Škoda promarněné příležitosti.

DreamerX9
27.04.2022 3 z 5

Po této knize jsem sáhla nahodou a musím říct že byla velice krásně napsaná ovšem velmi smutná. Příběh plný melancholie a neopetovane mateřské lásky. Dej samotný celkem průměr


Rolada88
17.12.2021 5 z 5

Smutný příběh 9leteho Daniela a jeho pouto k matce která mu ani kousek lásky neopětovala.

Katka2382
27.02.2021 5 z 5

Teda tak to bylo hodně smutné čtení.
Psychické problémy jsou mnohem horší než ty fyzické.A jsou-li přehlíženy a neléčeny,lehce dojde ke katastrofě.
Bylo mi moc líto Davida,jaké ztížení si nese do života.

Zuknihomol
19.01.2021 2 z 5

Pro mě velmi těžká a melancholická kniha, po jejíž dočtení jsem měla akorát špatný pocit a cítila jsem beznaděj. Napsaná byla dobře, četla se také dobře, ale příběh i samotná postava Daniela mi nesedla.

clouds
04.01.2021 4 z 5

Příběh o citové deprivaci, hluboké vině a katastrofách, které z toho vzejdou, to vše je pouze zasazeno do válečných kulis, ale řeší se zde ještě skrytější a hlubší věci než nabízí vnější strádání války. Žena zasažená poporodní depresí, která přeroste v hlubokou depresi celkovou a dlouhodobou. Žena toužící po lásce, ale neschopná jakoukoli lásku dát. Sněhová královna, překrásná, dokonalá, chladná, krutá. Ne snad, že by chtěla, ale jinak to neumí. Žena, toužící v sobě lásku zažehnout, která vůbec nevnímá, že má dítě, která nevnímá, že její manžel může zemřít nebo strádat ve válce, žena zaobírající se výhradně jen sebou a svými pocity. Uvězněná v sobě, citově chladná a přitom tolik, tolik toužící po lásce - prostě neštěstí na x - tou. Mohla za to? Způsobila si to sama? Mohla s tím něco udělat? Další otázka - jak z toho může vyjít její odmítaný syn, jemuž tatínek zmizí ve válce? Daniel odsouzený k samotě a životě napůl ve snách jen nekonečně a marně bojuje o matčinu přízeň, stará o ni, místo toho, aby se ona starala o něj...Je to smutné a celkem nutně to musí skončit špatně. Sněhová královna zemře, Danielovy sny se změní v bludné kruhy a přivodí neštěstí mnoha dalším. Chlapec ale nakonec najde cestu určitého smíření - pochopí matku, odpustí sám sobě, je v tom i přes velkou beznaděj - také mnoho naděje. Velmi zajímavý příběh. Určitě ne zamilovaný románek, také ne válečný román, spíš psychologická sonda, velmi hluboká a zajímavě prokomponovaná.

iška
07.08.2020 4 z 5

Rozhodně zajímavý příběh který mi dal spoustu námětů k zamyšlení. I já byla v prvních kapitolách trochu na vážkách, ale jsem moc ráda, že jsem to nevzdala.

pydla
14.05.2020 4 z 5

Příběh z válečné Anglie " Chlapec ze sněhu ", je dojemně mrazivý příběh o chlapci, který miluje pohádky a svět kolem sebe vnímá podobně. Žije v malé zapadlé vesničce, poblíž zajateckého tábora pro Němce. Jednoho dne se s jedním zajatcem jménem Hans, který je přidělen na nucené práce, skamarádí. Sblíží se s ním však i jeho matka Annabel, která má manžela na frontě. Žena, která se cítí být nemilována a má více než zvláštní citový vztah ke svému synovi, se do Hanse zamiluje a chce s ním opustit dosavadní život. Jenže je válka, jejich vztah je okolí nepřípustný a nakonec dopadne katastrofálně. Tento příběh je vyprávěn z pohledu Daniela, který se musí potýkat s nezájmem své matky, svou fantazií, strachem a nakonec i dilematem, který se stane osudným Hansovi, matce a málem i jemu samotnému.

Evžen82
18.02.2020 5 z 5

Na úvod bych ráda polemizovala s komentáři, které označují knihu za červenou knihovnu. Myslím, že text má mnohem hlubší přesah. Osobně jsem ji vnímala jako zajímavý psychologický pohled do duše ženy, která trpí neléčenou laktační psychózou, a do světa nešťastného a osamělého dítěte. Kapitoly z pohledu obou hlavních protagonistů se zajímavě proplétaly a doplňovaly. Kniha svižně ubíhala a konec románku mě velmi překvapil. Moc se mi líbily citace z pohádek, byly krásně zakomponované do děje kapitol.

Vojslava
06.02.2020 3 z 5

Hodnotím výš než tři, jednalo se sice prvoplánově tak trochu o romantiku, ale Daniel byl podstatně zajímavější než všichni okolo. Deprivované dítě, které jeho fantazie dovede tam, kam si nepředstavoval... a kde hra, kterou vyjadřuje své nejvnitřnější potřeby, je zrádná jako málokde jinde. Nevím, co bylo autorčinou prvotní motivací, ale když jsem četla o Danielových návratech do lesa, byl to pro mne opravdový vrchol knihy.

camelopardus
05.01.2020 4 z 5

Ou! Nejdříve potřebuji pohoršeně zareagovat na "oficiální" popis knihy, protože je zcestný, jako by ho psal někdo, kdo o knize ví pouze z doslechu a vůbec ji nečetl (toho se už dotkl i někdo v předchozích komentarich). Zhruba do poloviny knihy jsem zvazovala, že knihu odložím - připadalo mi, že čtu rozplajclou, plytkou červenou knihovnu. Matka mi lezla děsně na nervy, rodina, háklivá na způsobné vystupování, jakbysmet. Trpěla jsem útrapami hlavního hrdiny. Za půlkou se ale děj rozjel. Rozjel se strašlivě a děsivě. To, co musel chlapec zažívat jako "bonus" ke svému dosavadnímu ztrápenému dětství od této chvíle, by položilo kdekterého dospělého. Naštěstí děj končí v rámci možností šťastně! A co vnímám jako hlavní poselství knihy? Jaké fatální zničující důsledky může způsobit pretvarka a skrývání kostlivců ve skříni. Tady zaplatili ti nejnevinnější...

LiKa00
19.10.2019 4 z 5

Nevím co k tomu napsat. Určitě velmi zajímavá a čtivá kniha. Ke konci jsem věděla, jak bude tento komentář vypadat, ale jakmile jsem to dočetla tak jsem si to rozmyslela. Ten název knihy pro mě nebyl úplně výstižný ani ten "dojemný příběh z válečné Anglie" a vlastně ani ten stručný popis děje na jedné straně vazby, ale po dočtení jsem názor změnila. Název je vlastně výstižný, ale člověk to pochopí až na konci. Ten komentář pod názvem bych tam ale stejně úplně nedávala. Člověk si pod tím představí něco s dobrým koncem, něco veselého, ale kniha byla, jak už tady někteří psali, docela depresivní. A ten text, který knihu nastiňuje bych také trochu poupravila, protože je tam psáno, že jejich vztah byl pro všechny trnem v oku, ale to přeci není vůbec pravda jelikož o tom nikdo nevěděl. Ale jinak za mě čtivá a dobře napsaná kniha. Určitě oceňuji autorčino líčení psychických stavů obou osob.

Anette99
24.09.2019 5 z 5

Velice pěkný a také dojemný příběh. Dobře rozkreslené pocity všech postav. Děj utíkal, kniha se četla dobře.

Dela111
10.09.2019 4 z 5

Tato kniha není jen love story, kde pozadí tvoří válka, je to silné psychologické drama, přičemž v závěru vyniká téma viny.
Příběh je vyprávěný z pohledu matky Annabel a z pohledu syna Daniela. Ten je v devíti letech na pohádkách závislý víc než je obvyklé a pohádkový svět si kolem sebe stále vytváří. Annabel je od porodu psychicky nemocná, naučila se to však skrývat a následky tohoto předstírání jsou fatální...
Nejsem si jistá označením "válečný román", jak stojí v anotaci, mohlo by to být v tomto případě zavádějící, i když válka je tu velmi důležitou kulisou. Jsem si ovšem jistá, že je to hodně depresivní čtení, především z druhé poloviny knihy dýchá beznaděj a utrpení.

RennaS
23.08.2019 4 z 5

Ze začátku to vypadá jako klasický romantický příběh, který se odehrává v období druhé světové války. Kniha vás ale záhy vyvede z omylu. Příběh je sice smutný a depresivní, ale mně se líbil. Zajímavé bylo především líčení děje z pohledu dítěte i dospělého, kdy autorka skvěle vystihla právě myšlení malého kluka, který vidí svět naprosto odlišně. Na plný počet to sice není, ale ačkoliv je to první knížka autorky, nemá se rozhodně za co stydět.

Ivana11
22.08.2019 5 z 5

Smutný příběh.

pocketka
15.08.2019 3 z 5

Kniha se četla vcelku dobře, ale na mne bohužel působila velmi depresivně. Ani nedoporučuji, ale ani od ní neodrazuji. Jedním slovem bych pouze řekla "zajímavá".

Radunka78
10.08.2019 5 z 5

Smutný silný příběh chlapce z období války, jeho pohádkové vnímání reality, jeho vztahu k lidem kolem něj a nakonec procitnutí a objevení pravdy. Kniha se moc dobře četla a člověk si zase připomene, že válka byla zlá, nejen na frontách, ale že se dotýkala úplně všech a každého jednotlivce na obou stranách...

Bolomsson
16.07.2019 5 z 5

Musím říci, že tato knížka má své kouzlo. Není to jen čtivost, co vás při její četbě nutí, číst kapitolu za kapitolou. Je to zapříčiněno i pozvolným a permanentním napětím v ději, které je potknuté téměř celou knihou a vám nezbývá, než vytrvale číst dál.
Zajímavá je i autorčina originální myšlenka personifikace příběhu do celé řady úryvků textu ze světově proslulých pohádek, které knihu hezky oživí a lehce nastíní, kudy se děj bude ubírat.
Zasazení románu do válečného období 2. světové války také vítám, protože příběhu povětšinou přidají na emocích a vtisknou do příběhu spoustu zajímavých myšlenkových pochodů a reakcí. Hodnocení 90%.

pajaroh
08.06.2019 4 z 5

Smutně krásný příběh, který se inspiroval v pohádkách H.Ch. Andersena. Pohádkové náměty se mísí s tíživou realitou a osudy obyvatel anglické vesnice z válečného a poválečného období. Přestože samotný styl autorky nijak nevyniká, její schopnost obrazně propojit svět snů, nočních múr a skutečnost je vytříbená. Psychologie postav je nastíněná, nejde úplně do hloubky, přesto se čtenář dokáže dobře vcítit.
A přiznávám, hodnocení zvyšuje zasazení příběhu do mého oblíbeného Kentu.

Autorovy knížky

Chloe Mayer
britská
2019  74%Chlapec ze sněhu

Kniha Chlapec ze sněhu je v

Právě čtených1x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených2x
Knihotéce66x
Chystám se číst97x
Chci si koupit33x
dalších seznamech1x