Všetky temné miesta

Všetky temné miesta https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522735/vsetky-temne-miestajkB8hG-B1N-.jpeg 5 39 11

Autor slávneho románu pre deti Chlapec v pásikavom pyžame tentoraz vrhá svetlo do temných zákutí dlhého života Brunovej staršej sestry. Táto kniha je však určená dospelým čitateľom. Deväťdesiatnička Gretel býva vo Winterville Court v centre Londýna. Keď sa do bytu na prízemí nasťahujú noví susedia s deväťročným Henrym, ožijú v nej najbolestnejšie spomienky nielen na brata. Gretel sa vo svojich spomienkach znovu ocitá v povojnovom Paríži či v Sydney, ale aj na „tom hroznom mieste" v Poľsku a na sklonku života sa odhodlá na čin hodný gréckej tragédie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

All the Broken Places , 2022


více info...

Přidat komentář

Gracian1964
22.04.2024 5 z 5

Výborná kniha. Skvelý príbeh, dobre napísaný. Toto bolo moje tretie stretnutie s autorom. Odporúčam.

Helena568
05.04.2024 5 z 5

Moc se mi líbila
Doporučuji.


Ditules
02.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Po přečtení knihy a shlédnutí filmu Chlapec v pruhovaném pyžamu jsem opravdu nadšená, že příběh dál pokračoval. Gretel nám vyrostla, zestárla, asi i zmoudřela, utržila dost životních kopanců (překvapení skoro na konci knihy!). Zároveň ale svými činy dokazuje, že rozhodně nepatří do starého železa.

petrarka72
06.03.2024 5 z 5

Nepodceňujme staré dámy! Tahle vážně není Missis Sympatie, ale žije bohatý život a s pocitem viny (oprávněným? zbytečným? kdo to posoudí?) zachází většinou vědomě a ku prospěchu světa. Znalost Chlapce v pruhovaném pyžamu není nezbytná, ale násobí požitek z četby. A nenápadná úvaha, co z člověka dělá zrůdu, nakolik je možné se samostatně rozhodovat a co lze překonat a co už ne, je propletená se silným příběhem.

intelektuálka
03.03.2024 4 z 5

Zde autor zveřejnil dopady války na život jedince....

Gretel utíká .... tají všechna zraněná místa .... a snaží se zbořit plot mezi minulostí a současností ....

Život jí přinese možnost očisty.... a znovu je postavena před dilema vlastní identity a pomoci malému chlapci, který v ní vyvolává vzpomínky, kterým by chtěla uniknout .....

....nahlížet na sebe jako na oběť dějinné amnézie - to by byl pohodlný způsob trávení prožitých let ve vyhnanství před minulostí ....

A tak se devadesátiletá Gretel rozhodne ke konečnému řešení .....

Drama jedné ženy - a její smíření .... doporučím.

soukroma
26.02.2024 3 z 5

Poněkud smíšené pocity: předchozí knihu jsem nečetla, takže pro mne to bylo čistě o Gretel, která mne aspoň trochu štvala po celou dobu, kdekoli se nacházela a cokoli dělala, ale snad nade vše mi vadilo, jak se jako jedenadevadesátiletá vynacházela naprosto v plném zdraví, bez problémů chodila na procházky i na nákupy, běhala po schodech (autorova licence), takže byla jako Makropulos (cynicky a politicky nekorektně by se z toho dalo usoudit, že vážně ty nacisti byli něco jako nadlidi, ... ovšem nebýt jejích dětí s nepoměrně více neduhy na kontě).
Linka s Henrym nebyla tak úplně s Henrym, ale spíš s jeho rodiči. Zajímavý nápad vzájemného držení v klinči, kdy prozrazení druhého znamená konec i prvního. Ale stejně mi líčení té rodiny a jejich truchlivého života nepřipadalo reálné, stejně jako postava Alexe.
Na knize mi vadila zdlouhavost, nebo spíš příliš mnoho textu - navíc drobným písmem v paperbacku se to dalo hůř držet a ještě hůř číst. K tomu i pár hrubek a podivný úlet v doslovu, kde se používá jiný titul knihy, než který skutečně nese (Život na útěku, což není ani originální titul).
Takže za sebe spíš ne než ano, nicméně dočteno.

Ďobi-1968
13.02.2024 5 z 5

Smutná generace. Kniha která se čte se zvýšeným tepem.Autorovi se povedla.
V 10 letech jsme byly z občanským výborem v na exkurzi v Osvětimi. Zabloudil jsem tam v jednom baráku.Dodnes si to pamatuji i jména vyškrabána nehty na parametrech.

Dela111
21.01.2024 5 z 5

Pokračování slavného románu Chlapec v pruhovaném pyžamu s názvem Před sebou neutečeš je výborně napsané, příběh je skvěle vystavěný. Kniha je o osudech Brunovy starší sestry Gretel. Střídají se kapitoly ze současnosti, kde je jí více než 90 let, s popisem jejího života v poválečné Paříži, Sydney počátkem padesátých let a v Londýně roku 1953.
Gretel celý život tajila odkud pochází a kdo byl její otec. Když se však do bytu pod ní přistěhují noví sousedé, je postavena před těžké dilema, zda chránit nadále především sebe nebo pomoct malému chlapci a riskovat tím své odhalení. Postava Gretel je vykreslena výborně, její myšlenky a emoce působí velmi uvěřitelně, lidsky.
Toto je román o tom, jak těžké, téměř nemožné je přiznat si, že jeden z rodičů byl lidská zrůda nejtěžšího kalibru a druhému to nevadilo a pak s tím žít... Je to o vině a zároveň odmítání spoluviny, o strachu z odhalení. Celým románem se vine odvěká otázka, zda trestat děti za činy rodičů.
Tento dramatický příběh zaujme od prvních stran a po dočtení dlouho doznívá. Kniha Před sebou neutečeš patří mezi ty, na které se nezapomíná.
Doporučuji. Kdo nečetl první díl, začněte u něj, i ten je vynikající. John Boyne prostě umí.

zupri
10.01.2024 5 z 5

Bomba... přečetla jsem jedním dechem. Pochvala i za skvělý překlad.

Dresia
25.11.2023 4 z 5

Skvěle napsané, tento autor umí, silné téma. Strhávám bod za konec, který mě naštval.

GYROTOURBILLON
04.11.2023 5 z 5

Tak přečteno, a nadšení. Ano, chlapce v pruhovaném pyžamu jsem četl opravdu dávno. JB píše skvěle a dobře navázal.
Knihu doporučuji, ale začal bych tím prvním dílem, pak vám to sedne 100%.