Chesapeake II.

Chesapeake II. https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63020/chesapeake-ii-63020.jpg 5 14 4

Slavný Michenerův román pokračuje ve druhé části líčením historie oblasti kolem zálivu Chesapeake na území státu Maryland a Virgínie, počínaje 19. stoletím až do 70. let století dvacátého.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Chesapeake , 1991


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
06.02.2024 5 z 5

Fantastické, stejně jako první díl. Takhle podle mého názoru vypadá mistrovský historický román. Žádná zátěž sentimentálními milostnými romancemi (jako např. u Johna Jakese), ale reálné, ničím nepřikrášlené lidské osudy a detailní vylíčení historických souvislostí.
Osudy plantážníků, kvakerských stavitelů lodí a dobrodruhů z „bílé chátry“ plynou 19. a 20. stoletím. Z příběhu mizí Indiáni, stejně jako z východního pobřeží zmizeli ve skutečnosti, přichází otroci a jejich potomci i nová dynastie irských katolíků. Moře, záliv a nádherná příroda zůstávají, i když se vlivem člověka proměňují (k horšímu, jak jinak).
Michener dokáže do děje přirozeně vtáhnout nové lidské i zvířecí hrdiny (Cudjo, Onkor, Jimmy) a vplést je nenásilně do dosavadní linie příběhu, aby odvyprávěl to, o co mu jde. Celý román mi tak připomínal tok řeky, živený všemi svými přítoky a potůčky. Silný environmentální kontext v závěru mě mile překvapil. Wow, fakt super.

Adapa
27.09.2019 5 z 5

Velmi dobře napsaný román, příjemné střípky ze života rodin od Chesapeakské zátoky. Velmi dobře napsané pokračování prvního dílu. Nenašel jsem tady jediného hlavního hrdinu, v prvním jsem měl své favority, oblíbenější rodiny - tady ve druhém díle více vynikla řeka, záliv a vše kolem. Autor skvěle napsal proměny času, pomíjivost lidí...

Rozhodně všem doporučuju.


Skawin
06.05.2019 5 z 5

Úžasná kniha, stejně jako první díl. Krásně a nevtíravě sepsané dějiny USA na příbězích několika rodin, které se usídlily u zálivu Chesapeake. Určitě vřele doporučuji všem, kteří mají rádi historii a rodové ságy.

danka13
21.01.2018 5 z 5

Opět dávám plný počet hvězdiček. Knihy tohoto spisovatele by si měl přečíst každý. Jsou velmi poučné a zajímavé. Už se těším na další, škoda, že do češtiny je jich přeloženo příliš málo.