Pramen

Pramen https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62618/bmid_pramen-JF0-62618.jpg 5 17 7

Obálkový podnázev: román o zrodu a rozkvětu judaismu. Od současných archeologů, provádějících vykopávky na lokalitě Makor, se Michener vrací v čase zpět k nejrannějším počátkům židovské víry před tisíci lety. Obsažena je tu celá historie židovstva: prvotní náboženské představy, přechod k monoteismu,život dávných hebrejských kmenů a jejich pronásledování, vliv křesťanství, křížových výprav a španělské inkvizice, až po zrod moderního Izraele a současný blízkovýchodní konflikt. Očima archeologů - irského katolíka z Chicaga, Araba žijícího v Izraeli, německého Žida, jeho izraelské snoubenky a bohatého Američana, který vykopávky financuje - spatříme panorama židovských dějin, plných vášní, bolesti a nezměrné víry.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Source , 1965


více info...

Přidat komentář

Emartina
23.06.2021 5 z 5

Nádherná kniha, která provází prakticky celou historií 4000let starou. Někdy kruté, hodně výpravné, s knihou scestujete celou Evropu, od starověku, přes středověk až do 20.století.
Jediná nevýhoda: kniha je dost tlustá, špatně se s ní cestuje.

zdenaR
24.01.2020 5 z 5

\vřele doporučuji všem, kdo se zajímá o historii Židů.
Není to lehké čtení, četla jsem ji dlouho a chvílemi i prokládala lehčí literaturou, ale opravdu stojí za přečtení.
Spousta informací a spousta míst k zamyšlení!


danka13
30.06.2019 5 z 5

Je jen velká škoda, že nemohu dát více hvězdiček. Knihou jsem se prokousávala pěkně dlouho, ale nelituji jediné chvilky, kterou jsem u ní strávila. Pan Michener zaslouží poděkování, škoda, že už se to nikdy nedozví. Knihu doporučuji všem, kteří se opravdu chtějí něco dozvědět o zrodu židovství, ale i o archeologii.

AlenaF
30.12.2018 5 z 5

Nádherná kniha. Zajímavá, poučná, napínavá. Chvílemi jsem si musela odpočinout a strávit i popřemýšlet nad tím, co jsem zatím přečetla. Ale vřele doporučuji všem, kteří se zajímají o dějiny židovského náboženství. Teď jsem se chopila knihy od Leona Urise Exodus, o vzniku státu Izrael. Dávám maximum hvězdiček.

Berenica
25.09.2017 5 z 5

Fantastické dílo

Jonna
13.11.2013 4 z 5

Vynikající kniha nejen o židovství, ale spíše o zrodu náboženství. Až z téhle knihy jsem pochopila z čeho jednotlivá náboženství vycházejí, a v čem se zásadně rozcházejí (kupodivu toho není až tolik). Dočetla jsem se nová fakta o křižáckých výpravách, o talmudu, o islámu o Arabech, Židech, a v neposlední řadě o Izraeli a Palestině.
Ač jsem ateista a kniha je se svými osmi sty stránkami drobného textu docela náročná, četla se mi velice dobře, protože veškerý text (až na drobné výjimky na konci knihy) je vložen do zajímavého (místy až drsného) příběhu.
Konec knihy je spíš polemikou o budoucnosti Izraele, ale to se dá vzhledem k vzniku knihy (1965) celkem pochopit.

Chana
10.03.2013 2 z 5

Kniha je nesnesitelně krvavá, žel to není vina autora, ale skutečných dějin:( Nicméně ani těch cca 600 stran, kterými jsem se prokousala mě nenadchlo. Knihu jsem nedočetla, snesla jsem popisy vraždění ve starověku, snad proto, že je tak daleko, ale nedokážu číst o inkvizici natož s vyhlídkou na holocaust. Kniha je psána z pohledu zvenčí, lze snad říci z liberálně katolického, když hlavním hrdinou "současné" dějiové linie je irský katolík. Celé dílo je sestavené z několika menších celků navěšených na lini odehrávající se v současnosti - ale pozor, je to současnost šedesátých let! Jednotlivé novely jsou zajímavě spojené místně i genealogicky.
K údajům o knize by se v tomto případě měla přidat i hmotnost - 1300 g, což je poměrně nepohodlné a při osmi stech stranách to není ani nezbytné.
Nejvíce mi vadí nepřítomnost předmluvy nebo doslovu o autentičnosti toho, co je v knize napsáno. Nemusím mít nezbytně pravdivé příběhy (je vidět, že některé jsou inspirované Biblí), ale popis reálií, který je pro mne zajímavý a cenný úplně ztrácí na hodnotě, když nevím, jestli k němu autor přistupoval pečlivě a založil ho na studiu nebo jestli pokládá reálie pouze za bezcennou kulisu pro své umělecké vyžití.