Chata 1879

Chata 1879 https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445430/bmid_chata-1879-OXQ-445430.jpg 3 119 40

Nikdy nevíte, kdo se opravdu dívá! Šest psychických poruch pohybujících se pod dohledem jednoho abstinujícího alkoholika, jedno místo uprostřed Krušných hor a čtrnáct společných dnů. Prožijte s hlavním hrdinou jeho několik posledních let končících na Chatě 1879. Kniha (drama, černá komedie) mohla vzniknout dle skutečných událostí.

Přidat komentář

ivokick
29.12.2023 3 z 5

Skvělý nápad. Nakonec mi to ale přišlo nedotažené, unáhlené a zbytečně krátké. Korektor by si v tomto případě měl dát více práce, abychom například věděli, kde se děj knihy vlastně odehrává. Za mě opravdu dobrý potenciál, který však zůstal nenaplněný. I tak díky za zamyšlení.

nervy
10.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Souhlasím s Dela111, kniha je moc krátká (přečteno za necelé dvě hoďky), ale nápad super. Také mi vadilo, že vše proběhlo hned první den, měli se aspoň rozkoukat, něco o sobě zjistit... že tu nejsou popsány jejich poruchy, mi nevadí, spíš vadí to, že je jen letmo naznačeno, co to vlastně bylo za místo, kdo tam jezdil a jak s tím souvisí několik dalších postav včetně Ostružiny...
Ale jak se člověk vyrovná se svým svědomím - pokud ho má, to je zde řečeno dobře - nikdy.
Komentáře nepíšu moc často, ale tentokrát jsem musela :)

Ten zmatek s místy a jmény, už jsem to zažila několikrát... kdo se vlastně dostane na místo korektora?


JancaMia
28.07.2023 3 z 5

Zajímavě uchopené téma, čte se jedním dechem, nicméně by příběh zasloužil větší psychologické prokleslení postav, situací . Příjde mi že kniha je napsána horkou jehlou.

kofina
11.04.2023 3 z 5

Ta kniha má supr nápad, ale nějak zůstalo jen u toho. Kniha vůbec není rozvinutá, příběh je velice stručný. Jak je spousta knih zbytečně rozvleklá a mohla by být zkrácena o 100 a více stránek, tady bych skoro řekla, že by klidně těch 100 dalších stránek unesla.

Kika_makes_
30.12.2022 2 z 5

Po pravde neviem čo si mám o tejto knihe myslieť. Mám zmiešané pocity. Určite je to však k zamysleniu sa.

oblakaknih
05.09.2022 2 z 5

Chata 1879 je kniha s velmi zajímavým námětem, která mě zaujala anotací.

Čekala jsem asi něco trochu jiného, protože pro mě je bohužel zklamáním.

Hlavní hrdina knihy, abstinující alkoholik, se v rámci jakési "nápravy" stará o chatu, na kterou se sjíždějí lidé s různými psychickými poruchami.

Očekávala jsem, že každá z těchto poruch bude do hloubky popsaná, bohužel to se nestalo. Postavy jsou pouze povrchově popsané, příběh na mě působil uspěchaně a k nikomu jsem si nedokázala vytvořit vztah.

Styl psaní mi moc nesedl. Kniha se sice četla rychle, ale naplno začtená jsem nebyla.

Děj na mě působil roztěkaně, což se možná k tématu hodí, ale v rámci čtení to na mě dobře nepůsobilo, spíše mě to otravovalo.

Za sebe bohužel nemohu doporučit.

lalela
03.09.2022 2 z 5

Taková jednohubka na večer. Opět skvělý potenciál, ale pak jsem se ke konci začala ztrácet, navíc pointa byla tak nějak odfláknutá. Čekala bych nějaké pikantnější rozuzlení. Jo, knížka mě bavila a na to, kolik měla stránek to docela šlo, nicméně, opět přihrádka, neurazí, nenadchne.

hana17.1.
02.09.2022 3 z 5

Z popisu knihy jsem byla nadšená, ale její obsah neurazí ani nenadchne. Působí spíš jako povídka, je opravdu velmi krátká a myslím, že námět je opravdu zajímavý, ale chtěl by více rozvinout. Určitě je zde ale něco k zamyšlení.

Dela111
27.07.2022 3 z 5

Zavřete šestici lidí s netradičními až humornými psychickými poruchami do chaty a nechejte na ně dohlížet pouze jednoho abstinujícího alkoholika a zákonitě z toho musí být něco mezi dramatem a černou komedií.
Námět je výborný, ale bohužel příběh je příliš krátký a k tomu se zde střídá několik časových linek. Navrch se vše odehraje hned první den po příjezdu skupiny, takže čtenáři není dopřáno tuhle partu skutečně zajímavých poruch, které se vesměs dotýkají závislostí na sociálních sítích, sledovat déle.
Kniha se čte dobře, bohužel je to jen jednohubka. Doporučuji všem závislákům na sociálních sítích, aby věděli k jak zajímavým psychickým poruchám se mohou dopracovat ;-).

Ke korekturám se zpravidla nevyjadřuji, chyby jsou tak časté, že kniha bez nich je spíše unikát, ale tentokrát musím. Tady byla korektorská práce odvedena tak extra mizerně, že hlavní hrdina Jiří je v jedné kapitole oslovován jako Kamil a zda je chata v Krušných horách nebo na Šumavě také není tak úplně jasné. To totiž záleží na tom, jakou kapitolu právě čtete... :-(

beanstk
11.05.2022 4 z 5

Nápad skvělý, ale potenciál nepříliš využitý. Z terapie jako také tam nebylo prakticky nic, text by to podle mne povýšilo. Ale i tak, přečteno naráz...

Klamm
02.02.2022 2 z 5

Je mi líto, ale nebavilo mě to. Byla to spíš taková povídka. Terapie na kterou jsem se těšil se nedostavila. Přišlo mi to takové povrchní, nerozvinuté, spíchnuté horkou jehlou. Něco v tom smyslu, jako když se řekne:,, Hup na krávu a je tele"

Lka
07.01.2022 3 z 5

Knihu jsem dočetla a teď přemýšlím co o ní napsat. Můj první pocit je úplně stejný jaký napsala Kikidok. Ale když o knize dál přemýšlím, tak to asi do sebe něco mělo. Určitě je kniha k zamyšlení.

Biba_with_Book
10.11.2021 5 z 5

Precteno za jediny vecer.
Ocenuju, ze autor hned na zacatku nasadil svizne tempo a nenudil ctenare omackou okolo a sahodlouhymi popisy jak to vypadalo v chate, pred chatou, za chatou, v okoli chaty atd. atd. Taky musim ocenit ten nadhled i presto, ze se nejedna zrovna o vesele tema.
Za me si to 5 hvezdicek urcite zaslouzi.

heeta
05.10.2021 5 z 5

kratší, ale přesně moje struna. Společnosti ale ještě o kousek lepší! Snad příště o pár stran víc :)

Peřinka
29.09.2021 2 z 5

Asi jsem od knihy očekávala víc i s ohledem na kladná hodnocení. Uznávám, že se to čte dobře a překvapivě bych to zařadila k oddechové literatuře a to i navzdory tomu, že vás má kniha uvést do mysli alkoholika a jinak nemocných pacientů. Určitě jsem četla knížky, které byly na toto téma více obohacující. Nemusíte se bát, že byste po přečtení byli v depresi, ne proto, že by stránky sršely humorem, prostě autor nejde tak do hloubky a to mě asi zklamalo. Moc jsem se nedozvěděla, proč vlastně začal hlavní představitel pít, bylo to jen kvůli ztrátě zaměstnání? Jak si vytvořil vtah s bývalou i stávající partnerkou? Jak se na místě vůbec ocitli ostatní a proč jsou v této situaci? A co vlastně vůbec hl. hrdina pije? Všechno je popisované stroze, k žádné postavě jsem si nebyla schopná vytvořit nějaký vztah, ať už pozitivní nebo negativní...

Každopádně si myslím, že autor umí psát s lehkostí, kterou nemá v ruce každý, jen by se měl podle mě zaměřit na jiný žánr. Bez nadsázky věřím, že by měl Patrik Hartl v Josefu Königovi docela konkurenci. :)

kikidok
29.08.2021 1 z 5

Asi jsem moc nepochopila, co mi kniha měla předat. Čekala jsem fakt hodně, ale ve výsledku vůbec nevím, co si mám myslet. Kniha neměla ani začátek ani konec. Vlastně ani nevím, co o knize napsat, protože mi prostě nic neřekla.

Zuzulinka
15.07.2021 5 z 5

Mně se kniha líbila. Byla velice čtivě napsána. Za mne jediná výhrada a to, že je kniha krátká (má málo stran).

soukroma
07.07.2021 3 z 5

Uf, nepříjemné čtení. Začátek divný, pokračování děsivé.

"Když si namícháte paranoiu, hypochondrii a alkoholismus, užijete si spoustu legrace."

Možná, chvíli, ostatní kolem ale ani tu chvíli, počítám.

Filip86
12.04.2021 5 z 5

Skvělé téma. Popis scén a osob je velmi propracovaný.
Často nečekané překvapení a závěr, který nutí na chvíli přemýšlet "co se to vlastně stalo".
Autora nově řadím mezi své oblíbené.
Doporučuji všem, kdo má rád černou komedii s prvky nečekaného dramatu.

Gabetka
26.03.2021 3 z 5

Byla jsem zklamaná rozsahem, těšila jsem se na detailnější propracování "terapie" v chatě a konflikty mezi jednotlivými charaktery. To však bylo pouze okrajové a konflikt byl hlavně v hlavě hlavního hrdiny. Některé momenty velmi silné, vtipné a originální. Celkově mě však kniha příliš neokouzlila.