Český lidový a církevní rok

Český lidový a církevní rok https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250906/bmid_cesky-lidovy-a-cirkevni-rok-UEX-250906.jpg 5 14 8

Nová encyklopedie přináší přehled českých a moravských tradičních svátků, svázaných buď liturgickým kalendářem (např. Velikonoce a Vánoce), anebo s důležitými mezníky hospodářského a společenského života našich předků (např. cechovní slavnosti, poutě a posvícení, masopust). Dozvíme se mnoho zajímavých informací o tom, jak jednotlivé svátky historicky vznikaly, jak se časem prolínala církevní liturgie s lidovými zvyky a obyčeji, jaký vliv na jejich vývoj měly posuny kalendáře nebo pohanské tradice. Součástí publikace je také přehled významných světic a světků.... celý text

Přidat komentář

markulina711
14.03.2024

Pěkně vyvedená publikace. Doplněná spoustou fotografií. Většinu těchto svátků znám a aktivně držím. Žiju v prostředí, kde nejsou tradice opírající se o liturgický kalendář či hospodářský rok mrtvé. Se zájmem jsem si přečetla jak se slaví v jiných částech naší vlasti.

Noisette73
20.07.2022 5 z 5

Nadherná publikace, která vás nejen vrátí v čase, ale ukáže jak si užít oslavu svátků, které běžně slavíme o něco niterněji a bez zbytečného konzumu, přesto však plnohodnotně s odkazem a porozuměním co a proč vlastně slavíme.


knihomolka1197
09.03.2021 5 z 5

Skvělá kniha! Vždy, když chci něco vědět o tradicích či nejrůznějších svátcích po ní sáhnu. Je poutavě napsaná, dost obsáhlá a přitom není nudná. Určitě si pořídím ještě další knihy od této autorky.

kolacky
24.01.2021 5 z 5

Souhlasím, že si paní Vondrušková dala hodně práce. Pěkně popisované zvyky a tradice, fotografie mohly být někde větší (betlém v Sušici, májky, procesí... ), ale asi to jinak nešlo.
Co mě ale nenechává v klidu, jsou svátky sv. Řehoře a Matěje. Řehoř je, pokud vím, pořád 12. března a ne 3. září, jak píše p. Vondrušková, a už vůbec není Matěje 14. května! Na Matěje se narodila moje dcera a určitě to bylo 24. února!!! Ani náhodou 14. května! To je totiž Bonifáce a to jsem se zase narodila já! I u jiných světců bych s p. Vondruškovou polemizovala, jako třeba jestli byla Alžběta Mariina sestřenice nebo teta... Ale nakonec je to nepodstatné. Knížka je dobrá a vymydlená.

hellena1523
17.09.2018 5 z 5

Dost obsáhlá, velmi krásně zpracovaná encyklopedie připomínající, proč vlastně děláme rituály, které děláme, aniž bychom si třeba uvědomovali, že jde o hluboko zakořeněný zvyk stojící na pohanských či/posléze křesťanských základech. Anebo připomínající ty zvyky, které už třeba dnes mnozí z nás nedrží.
Pro mě hrozně milé setkání; přehledně sesbírané a popsané tradice, zvyky a svátky.
Velmi oceňuji obrazový materiál.

witiko
15.04.2017 5 z 5

Tři knihy podobně orientované – "Lidové zvyky" od Jiřiny Langhammerové, "Obyčeje a slavnosti v české lidové kultuře" od Evy Večerkové a "Český lidový a církevní rok" od Aleny Vondruškové. Těžko mezi nimi volit, všechny tři jsou v něčem lepší než ostatní a vzájemně se doplňují, takže se vyplatí mít je všechny tři. Langhammerová má schopnost velice výstižně, až básnicky, evokovat smysl svátků a soustředit se na to podstatné, Večerková je zase nepřekonatelná v detailní popisnosti a širokém regionálním a historickém záběru, Vondrušková je zase ze všech tří nejvíce přehledná a systematická.

Ariko
15.12.2015 5 z 5

Moc povedená knížka o tradicích a historii českého a moravského národa. Stojí za to mít ji v knihovně a nahlížet do ní v průběhu celého roku. Více pak v recenzi :)

Joges
04.12.2015 5 z 5

Velmi sympatická encyklopedie, podobná Životům ve staletích (od V. Vondrušky). Téměř z poloviny ji tvoří fotografie. V druhé části se autorka docela rozepsala. Dozvíte se vše podstatné o daném tématu, z knihy navíc vyčtete i skutečnosti, které možná ani nebudete znát. Kapitoly pak doplňují tabulky, příklady a vysvětlivky (zaujal mě např. Výklad tvarů litého olova). Kniha tvoří ucelený soubor všech tradic, svátků a zvyků na našem území. Myslím, že každé české (staromilecké) srdce jistě potěší.
Obsah: Kalendárium I. Čas a víra, čas – adventní, vánoční, očekávání jara, velikonoční, jarní, letnic, sklizně, podzimu, poutí. Křesťanské nebe II. Ježíš Kristus, světci a světice, encyklopedie světců.