Kdo je bez hříchu

Kdo je bez hříchu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468971/bmid_kdo-je-bez-hrichu-QjN-468971.jpg 4 117 46

Carl Edson série

2. díl

Robert Lindström má tajemství – v jedenácti letech zabil svého stejně starého kamaráda Maxe kusem betonu. Alespoň podle policie. On sám si však z vraždy nic nepamatuje. Kvůli nízkému věku nebyl nikdy souzen, přesto byl odebrán rodičům, prošel výchovným ústavem a pěstounskou péčí. Po osmadvaceti letech osamělého a temného života u jeho dveří zazvoní novinářka Lexa a nabídne mu, že spolu o tom osudném létě, kdy byl Max nalezen mrtvý, napíšou knihu. Je přesvědčena o Robertově nevině. Proč ale on sám trvá na tom, že je vrah? Na stockholmském předměstí, kde Robert vyrůstal a kam se po letech vrátil, aby si osvěžil paměť, je nalezena mrtvá holčička a začnou mizet další děti. Náhoda? Vyšetřování policii přivádí stále blíž k Robertovi…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Lekarna , 2020


více info...

Přidat komentář

ZuK1
22.04.2024 4 z 5

Pomalejší začátek a spousta osob a jmen. Postupně ale začíná být knížka pořád napínavější a díky různým zvratům i zamotanější. Jak to opravdu bylo, kdo mluví pravdu a kdo lže, souvisí minulost se současností a kdo je skutečně vrah?

veronika4001
20.01.2024 5 z 5

Text je výborně napsaný, přímo mi hrál před očima a krátké kapitoly tomu jen přidávaly.
Severským autorům jsem v poslední době nedávala moc šancí, záměrně je nevyhledávám.
Tohle je ale jiné. Temperamentní.
A hlavně vás to "nakopne".
Obětí přibývá, padají i ti, u kterých měli policisté podezření, že jsou vrahové. Pomalu se posouvají vpřed a potom jako kdyby se vraceli nazpět. Přešlapují z místa na místo, ale zároveň více mapují již obeznámený terén.
Všechny postavy vám stejně sedí a nesedí, a vy nevíte, komu věřit, na čí stranu se přiklonit.
Tohle musíte dočíst nejen proto, že předvídáte konkrétního/konkrétní (?) pachatele, nebo přestože tušíte správného vraha, ale musíte to dočíst hlavně proto, že vás to nepustí. Děj je dobře propojen, znáte rafinovanost lidí a jejich vysvětlování událostí.
Vypjatá atmosféra je důležitá.
Jeden z mála skandinávských thrillerů, který stojí za to přečíst.
Tady nezalitujete.


GYROTOURBILLON
24.11.2023 5 z 5

Tak za mě super. Pravda , poměrně dost jmen, těžko zapamatovatelných, ale dá se to. Ano, téma je smutné, děti a zločin, to opravdu nemusí být čtení pro slabší povahy.
Nicméně, čtivá kniha. Já dám plný počet *

Ava365
22.10.2023 5 z 5

Výborná kniha od mně do té doby neznámého autora. Text je dělený do krátkých kapitol a i díky tomu se dobře čte. Přestože jde o severskou kriminálku, postavy jsou tentokrát vcelku normální. I když už brzy tušíte, jak některé věci v příběhu jsou, stejně nejspíš neodhadnete celou pravdu, kterou se dozvíte až v překvapivém závěru.

čef
10.08.2023 5 z 5

Dobrá detektivka ze severu. Příběh je dost složitý, vraždy dětí v minulosti i současnosti a podezřelých povícero. Do toho se motá ještě novinářka, která neví, komu má věřit. Kalhoty zde většinou nosí ženy, obrazně řečeno. Ale to už je dnes normou, že. Hlavně že příběh je čtivý, hlavu vám zamotá jenom trochu.

Kekik
06.08.2023 4 z 5

Prvních cca 100 stran bylo rozpačitých. Poté se to mírně zlepšilo, ale až teprve při setkání Lexy s Camillou dostal příběh pořádné grády. A měl moji plnou pozornost.
Přidávám se k ostatním čtenářům, kteří litují, že u nás nebyl vydán první díl. Já bych si jej moc ráda přečetla. Je také pravda, že se zde jedná o samostatný příběh, ale i tak předchozí díl chybí.
Nakonec hodnotím poměrně vysoko, protože čtení za to stálo. Jen ten pomalý začátek kazí dojem.

Dela111
21.07.2023 5 z 5

Nestává se mi často, aby mě thriller od neznámého autora tak chytil a bavil jako tento. Je tu sice od začátku jasné, že věci budou jinak než se jeví, ale autor příběh rozehraje tak skvěle, že si čtenář nemůže být jistý ničím a nikým.
Na začátku je jeden starý zločin, jehož vyřešení kdysi policie odbyla a brzy přibývají další. Postavy tady tvoří pestrá směs všech možných povah, nechybí lidé psychicky různě poznamenaní a pokřivení. Dějově je tohle geniální, příběh se postupně překvapivě vyvíjí. Pár věcí jsem sice tipla správně brzy, ale vůbec mi to nevadilo, celkově je to chytlavé, nechybí tu zvraty ani nějaké překvapení.
Za mě je to výborné thrillerové počtení, a proto 5* a doporučení. Snad jen ti, kteří naprosto nedávají dětské oběti, by měli knihu vynechat.

Simmminek
05.06.2023 4 z 5

Několikrát odložená, ale nakonec dočtená. Vysoké hodnocení asi zvýšilo má očekávání. Ze začátku jsem se nemohla začít, nakonec mě děj, ale nepustil. Musím uznat, že zvratů tam byla spousta a poprvé jsem měla pocit, že fandím špatné postavě. Autor umí skvěle měnit styl, kdy jednotlivé kapitoly píše v různých osobách.

Pavlina50
29.05.2023 4 z 5

Docela objemná kniha řešící nejen podivné mizení dětí v současné době, ale hlavně dávný zločin, kde byl sice údajný pachatel nalezen, ovšem kde i po letech existuje spousta otazníků. A ty se rozhodla objasnit novinářka Lexa, která usvědčeného pachatele přesvědčí, že všechno možná nebylo tak, jak bylo v době zločinu vyřešeno.
Postava Roberta hlavního hrdiny a usvědčeného pachatele je docela zajímavá. Díky jeho uzavřenosti a nesmělosti na jedné straně ale zároveň i kolikrát mrazivým myšlenkám v jeho hlavě na straně druhé jsem zpočátku nevěděla, co si mám o něm myslet. I když, že to, co se stalo v minulosti, bude mít úplně jiné rozuzlení, je dopředu vcelku jasné.
Střídavé flashbacky dodávají příběhu šťávu a směrují a posunují hledání pravdy pořád dál.
Záporné postavy, které by mohli mít se zločiny něco společného lze docela brzy dobře odhadnout, i když ta finální pointa mi docvakla opravdu až téměž před koncem - ale palec nahoru za tento promyšlený závěr knihy.
Propracovaný thriller - myslím si, že většinu fandů tohoto žánru nezklame.

Kubrtík
07.05.2023 5 z 5

Kniha pro mě byla od začátku čtivá, napínavá. Za mě skvělá!

Lusa
20.04.2023 5 z 5

Výborná a skvělá kniha která se velice dobře četla. Bylo tam napětí a celý příběh byl velice zajímavý do konce celého rozuzlení.

BaNaMa
21.07.2022 3 z 5

Pěkně napsané a hezky se to četlo.

soukroma
28.05.2022 2 z 5

Přes zdejší nadšené komentáře a vlastní snahu odkládám v pětině: ani po 90 stranách jsem se nezačetla. Nic nezaujalo, pomalé, vlastně se v podstatě nedělo, zdlouhavé a nekonečně dlouhé....

MAU256
21.05.2022 4 z 5

Myslela jsem, že knihu ani nedočtu, nějak mi vadilo přeskakování z minulosti do současnosti. Ale jinak nebyla špatná.

Čmeláček
17.05.2022 5 z 5

Vynikající kniha, která se čte fakt hodně dobře :))).

Evule *
11.05.2022 5 z 5

Skvělé, čtivé a napínavé. Trochu jsem tušila, přesto mě závěr překvapil. Těším se na další díl a doporučuji.

Jiparis
02.05.2022 5 z 5

Opět jsou v centru nezdravé lidské vztahy, ale také velká nespravedlnost, která dokáže zničit lidský život. A v neposlední řadě špatně odvedená práce policie. Tento mix zaručuje zajímavé a napínavé čtení.

alzbeta4340
06.03.2022 5 z 5

Velmi dobrá napínavá detektivka s propracovanou a promyšlenou zápletkou - přesně tak, jak to mám ráda. Závěr byl trochu dramatičtější i drastičtější než bych čekala, do celého příběhu všechno ale zapadlo dobře.
Příjemné čtenářské překvapení, ráda doporučuji.

marci8
09.02.2022 5 z 5

Kniha byla dokonalá. Skvěle napsaná, napínavá a měla svou zvláštní atmosféru. Doufám, že se k nám dostanou další knihy autora.

Hella
29.12.2021 5 z 5

Perfektní! Vůbec jsem nečekala, že to bude AŽ TAKHLE perfektní příběh. Velice doporučuji, užila jsem si to od první do poslední stránky.