Bývali Čechové... : české historické mýty a stereotypy

Bývali Čechové... : české historické mýty a stereotypy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43981/bmid_byvali-cechove-ceske-historicke-myt-5oE-43981.jpg 4 29 6

Po svých předcích jsme zdědili svět materiální i duchovní, a právě z této druhé položky, z předpokladu hlubokého aktuálního vlivu myšlenkového světa minulosti, vycházejí úvahy J. Raka. Naše názorové vybavení odvíjí svůj původ od myšlenkové orientace české společnosti první poloviny minulého století, již charakterizuje překonávání ekonomické a kulturní nevyspělosti výraznou historizující orientací. Cílem této popularizační práce, nepostrádající prvky humoru a ironie, však není "bourání mýtů", nýbrž spíše jejich pojmenování a postižení jejich společenských a historických předpokladů.... celý text

Přidat komentář

Zuzuzu84
10.01.2023 5 z 5

Geniální i dnes. I o 18. a 19. století se dá psát skvěle.

Hanina89
11.10.2022 5 z 5

Miluju to :) Přečteno asi pětkrát, navýsost cimrmanovské.


Brunnetka
19.02.2022 1 z 5

Asi špatné rozpoložení při čtení, ale pro mě tedy děs. Nejen že jsem nepochytila absolutně smysl knihy, ale ani jsem nebyla schopná říct u zkoušky o čem kniha byla. Možná v budoucnu pochopím, o čem je psáno. Za mě nejslabší kniha z mého seznamu ke zkoušce.

Cortegos
10.02.2021 4 z 5

Skvělá, čtivá, zajímavá. Super základní přehled o 19. století. Jiří Rak vždy přijde s nějakou z zajímavou informací. Vřele doporučuji.

jezekk
07.07.2018 5 z 5

Skvělá kniha, radost číst. Uvítal bych nové vydání se jmenným rejstříkem (není to ten typ textu, který by jej nutně potřeboval, ale myslím, že by vzhledem k možství často se opakujících jmen rejstřík potěšil - mně určitě). Každopádně velmi inspirativní čtení.

KejmlP
09.04.2017 5 z 5

Tato poměrně útlá kniha patří mezi jednu z těch, které by měl každý vážný zájemce o naši historii znát. Jiří Rak v ní výborně popisuje původ a vývoj idejí, kterými se náš národ nejpozději od dob svého obrození sám definuje. Plebejství a nedůvěra ke kosmopolitismu, venkovská moudrost, odpor k výsadám a šlechtě, sounáležitost se slovanskými příbuznými, tyto a mnohé další české národní rysy mají svůj dávný původ, a procházely za poslední staletí určitým vývojem, přičemž zůstávají v různé míře stále zakotveny v našich hlavách, a jejich působení ovlivňuje i naši současnost. Schopnost politické práce s těmito vzorci dokázala už mnohokrát zásadně pohnout kormidlem našich dějin, a seznámení se s nimi umožní přemýšlivému čtenáři mnohem lépe pochopit řadu dějů jak vzdálené minulosti, tak i dnešních dnů. Je snad jen škoda, že kniha nemá větší rozsah, aby mohla téma postihnout do ještě větší šířky i hloubky.