Bohuslav Balbín a jeho místo v české kultuře

Bohuslav Balbín a jeho místo v české kultuře https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139638/bmid_bohuslav-balbin-a-jeho-misto-v-cesk-NPA-139638.jpg 4 5 1

Monografie o životě a díle, ale i o době, přátelích a spolupracovnících Bohuslava Balbína. Na konci knihy jsou připojeny ukázky z děl barokních dějepisců, věnované husitství.

Přidat komentář

JulianaH.
23.11.2021 5 z 5

Výjimečná a po zásluze slavná monografie o Bohuslavu Balbínovi, jeho kruhu a historickém milieu.

Chtěla jsem si ji přečíst už nějaký ten rok, takže když jsem ji ve druháku bakaláře objevila v seznamu doporučené četby, pelášila jsem pro ni do universitní knihovny a posléze jsem si pořídila jeden exemplář i domů. Je to majstrštyk. Autorům patří moje nejhlubší uznání za vynikající obeznámenost s tématy, odvahu věnovat se marginalizovanému námětu (kniha vyšla ještě za totality) i empatický a porozumivý přístup k Balbínovi a jezuitům. Naprosto si mě získali poznámkou, že Balbín vyšplhal na věž svatoštěpánského kostela ve Vídni, kterou použili jako ilustraci jeho neúnavné a lidsky sympatické dychtivosti po nových dojmech.

Kromě kapitol věnovaných titulnímu „hrdinovi“ a jeho dílu čtenář najde vydatné a nové informace o duchu baroka, tehdejší historiografii i Balbínových spolupracovnících. Na konec knihy autoři připojili výbory z textů od spisovatelů Balbínova okruhu.