Byl jsem agentem NKVD

Byl jsem agentem NKVD https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47707/byl-jsem-agentem-nkvd-47707.jpg 4 14 4

Memoáry agenta sovětské tajné služby, působícího krátce také v poválečném Československu. Naše generace se snaží zúčtovat s dobou totality. Již dříve jsme slýchávali o omylech některých komunistů, o odchylkách od leninských norem, o Stalinově kultu osobnosti.. Tato kniha nám s novou silou naznačuje odpověď na častou otázku, zda je již v základech marxismu-leninismu něco pokaženého, jakési símě zla, které jen čeká na příležitost, aby přineslo své děsivé plody. Autor, který byl sám rozporuplnou obětí sovětského režimu, na konci svého příběhu již s odpovědí na tuto otázku neváhá.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Stefanos
Originální název:

I was an NKVD agent , 1962


více info...

Přidat komentář

bushido69
18.11.2023 5 z 5

Pět hvězd +
Tohle by mělo být povinnou četbou do výuky historie a dějepisu, zvl. pro všechny narozené po roce 1989. Čtení zejména pro ty, kteří relativizuji zvěrstva komunistického systému nebo s ním dokonce sympatizuji. Při čtení pasáží o Československu mrazí a v kontextu působení celého zvráceného sovětského marx-leninistického systému ve 20. století si člověk uvědomí křehkost demokracie, i u nás, a potřebu ji neustále hájit a budovat. Věci minulé nesmí být zapomenuty.

včelařka
01.02.2022 5 z 5

Doporučuji... zvláště v dnešní době ... pro připomenutí historie a nahlédnutí na to, co a proč se pravděpodobně děje nyní kolem Ukrajiny.
Poslední část knihy pěkně ilustruje, jak si to zde (myšleno v Československu) náš sovětský bratr ke konci války pěkně připravil.
Strašidelné čtení.
Doba se mění, cíle a nástroje zůstávají.


Šnek86
09.12.2021 5 z 5

Čtivě psaná kniha z pohledu agenta NKVD.O špiónech, udávání, vraždění, vynucených přiznání a mučení.O tom, jaký je rudý virus mor a jak je těžké se vymanit z jeho spárů.O tom, jak je vše dokonale provázáno a lepší je nikdy nikomu nevěřit.Rozum nad tím vším až zůstává stát.(Stalin jednou prohlásil, že jedna smrt je tragédie, milion smrtí pouhá statistika.)

jan7760
17.07.2017 5 z 5

je to zarazujuce, ze uz pocas vojny roztahovala chapadla NKVD po celej Europe a pripravovala sa na cas, ktory nastane po vojne, metody NKVD otras...

Autorovy knížky

2003  89%Byl jsem agentem NKVD