Bratrstvo růže

Bratrstvo růže https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292026/bmid_bratrstvo-ruze-QYo-292026.jpg 4 63 14

Příběh o Bratrstvu růže, příběh vyprávěný staletími, se stal pověstí a pověst legendou. A z legendy se za věky stane pohádka. Však ti, kteří ji žili či vyprávěli, ukuli k ní klíče: český král a římský císař Karel IV. a jeho syn král Václav IV., svatovítský kanovník Kosmas, básníci Chrétien de Troyes a Wolfram von Eschenbach, architekti Matyáš z Arrasu a Petr Parléř z Gmündu, Mistr Theodorik, Alois Jirásek a bezejmenní pěvci a básníci. Ti všichni své klíče k legendě rozeseli široko daleko i hluboko. Celá staletí lidé na klíče hleděli a legenda se měnila v pohádku, protože chyběly právě ony klíče hluboko uložené. A potom přišli lidé, kteří klíče z hlubin zpět na světlo vynesli. Legenda o Bratrstvu růže žije dál – a vy pojďte a poslyšte vyprávění z dávných časů... Zavítáme do Prahy za doby Otce vlasti. Jeho synu, Václavu IV. je patnáct let. Petr Parléř staví Kamenný most a Svatovítský chrám a své mistrovství předává nadšeným učedníkům, včetně mladého kralevice. Staneme se svědky napínavého pátrání po zdroji záhadné záře nad Hradem, romantické lásky pekaře Matěje a mincmistrovy dcery Dorotky, několikrát narazíme na bezhlavého templáře, zúčastníme se rytířského klání a odhalíme tajemství posvátného meče knížete Václava. Druhé vydání (první vyšlo pod názvem Růže a krokvice.... celý text

Přidat komentář

Arkagas
13.12.2020 5 z 5

Nechápu, jak mi mohla tato kniha uniknout. Je nádherná. Sice je prý primárně určena pro děti, ale to se mi ani příběhem, ani stylem psaní moc nepotvrdilo, protože jsou zde dost těžké pasáže a jazyk je celkově takový krkolomnější s odkazy na latinu a řečtinu. Kniha se opírá o všechny nám tak známé pověsti o Praze a její tajemná místa (což bych mohla snad recitovat zpaměti), ale do tohoto prostředí navíc autorka zasadila svůj fantasy příběh, u kterého neznalec nepozná co už není pravdivá pověst a co ne :) Skvost, ve kterém najdeme všechny postavy z našich dějin, ve které jsou skvěle vykresleny charaktery postav - moc se mi líbil šašek Žito, ale i královna Anna a král Karel :)
Rozhodně doporučuji všem, kteří mají ráda pověsti o Praze a našich knížatech. A jako bonus dostanete i draky, tajemné jezero pod Vyšehradem a místo, kde je schován jeden velmi vzácný meč. Lucifer, archanděl Michael, ale i kníže Bruncvík a Petr Parléř Vás v této knize překvapí.

Percabethka
21.06.2020 3 z 5

Mám z téhle knihy trochu pocit, že se autorka nedokázala rozhodnout, zda jsou cílová skupina děti či dospělí.
Na jednu stranu je zřejmé, že je kniha psaná pro děti, protože je hodně naivní, jsou v ní ilustrace a má děti pravděpodobně něco naučit o naší historii a pověstech. A když jí čtete v pozdějším věku, je strašně cringe, so... :D
Zároveň je ale plná složitých slov (kvůli kterým jsem knihu asi v 11 letech odložila s tím, že jí nerozumím), místy je celkem morbidní - když se v ní zabíjí, mučí a podobně - a třeba to, že "Theodorik má v posteli pěknou kočičku" mi opravdu v dětské knize nepřijde vhodné.
Můj facit je, že ji děti nepochopí a dospělí z ní budou mít nutkání mlátit hlavou o zeď. Tolik k ději a stylistice, abych ji ale jen nekritizovala, moc se mi líbilo, že paní Štulcová oživuje české dějiny a přibližuje je moderním čtenářům, kteří se v téhle knize můžou dozvědět spoustu zajímavých informací o naší historii, zvycích a Praze...


rozarada
10.05.2020 4 z 5

Tahle kniha je klenot, určená spíše dětem, ale potěší i dospělé. A to nejen pohádkovým příběhem, který vychází ze skutečných postav a reálií, ale i nádhernými ilustracemi. Lituji, že jí mám jen půjčenou z knihovny, pokud na ní někde narazím, zařadím jí mezi svoje oblíbené. Těším se, až pojedu do Prahy a budu objevovat.

Mirka2778
12.11.2019 5 z 5

Matěj Pekař dokáže uplést housku, studuje na Univerzitě, je učedníkem mistra Parléře, přítelem mladého krále Václava a ještě se zamiloval do dcery nejbohatšího pražského měšťana.
Moc hezky napsaná a taky dobrodružná pověst. Přesně takovéhle knížky dokáží udělat dějepis zajímavý.
Přestože je to kniha především pro děti, mě se líbila moc a zkusím od autorky i další.

any333
17.10.2018 5 z 5

Myslela jsem si, že už jsem si na autorčin styl psaní zvykla u třetího dílu Rafaelovy školy, ale stejně jsem se zase celý Prolog ztrácela a pochopila jen málo. Avšak, když jsem se pak asi v polovině - když objevili jistou osobu ve studni - zase vrátila zpět na začátek, všechno mi najednou dávalo až mrazivý smysl a já si říkala, že jsem právě odhalila hlavní záhadu. Což možná byla pravda asi ale jen ze čtvrtiny. Každopádně mi to pomohlo.
Nejvíc mě na příběhu zajímaly historické reálie a záhada Svatého grálu, milostný vztah Matěje a Dorotky pro mě byl na jisté vedlejší koleji, protože mi tam do toho prostě nějak neseděl. Možná jsem osobně hrozný outsider a nebo se nestýkám se správnými lidmi, ale přišlo mi divné, že by se po tak krátké známosti hned objímali, skoro že z toho neutvořili mezinárodní skandál. Ale může to být jen můj názor, protože ho mám na tyhle věci docela striktně vymezený. A něco možná nikdy nepochopím.
Každopádně jsem si užívala vtipy a atmosféru čtrnáctého století užila, tím víc, že se jednalo o české dějiny, které znám obstojněji než třeba jiné evropské, nejspíš proto, že se mě přímo týkají a taky o nich slýcháme hned od prvního stupně. Karla Čtvrtého jsem vždycky obdivovala, takže bylo příjemné ho tu vidět v takovémhle zpracování. Jen, když už jsem u té královské rodiny, trochu mi vadilo, jak pořád strašili malého Zikmunda. Nejspíš trpím komplexem pro ochranu těch '
zlejších' bratrů. I když o tom by se dalo dost dlouho polemizovat.
Největším překvapením pro mě asi bylo, že několikrát zmiňovaná zběhlá žena způsobila takový rozvrat a já jí přitom nepřikládala vůbec žádný význam. To je jen příklad toho, jak může být titěrná maličkost důležitá. Jinak se mi zamlouvá myšlenka o Světlonoši Luciferovi, protože se o takové věci zajímám. A přivedlo mě to na nové teorie.

Scoobydoo
06.10.2018 4 z 5

Knížky od Renaty štulcové mám moc ráda a i když se tato neřadí do prvních 5, rozhodně na ni nedám dopustit.
Ilustrace dodávaly ději zvláštní oživení.
Knihu jsem četla pár dní po dočtení její trilogie Nemetonburk, takže jsem ve všem hledala slovany.
Děj byl čtiví a nemyslím, že byl přehnaný
Kniha navíc krásně doplňujě ostatní autorčiny knihy o rozměr, který do nich vložila navíc- mimo dějovou linku.

witiko
19.01.2018 3 z 5

Skvostný ilustrační a výtvarný doprovod povyšuje knihu o jednu úroveň výš, než jí náleží po obsahové stránce. Autorka tu kupí jednu záhadu na druhou a jejich spojení v logický příběh se mi zdá až moc krkolomné a celkově překombinované. V podstatě až do poloviny knihy se jen vrší záhady na sebe a do toho autorka vkládá další vedlejší vsuvky (především milostné a učednické), které brzdí spád a odvádějí od jádra příběhu. Matěj je až do poloviny knihy hlavním hrdinou, pak ho ale autorka přestává potřebovat a hlavní postavou se stává kralevic Vaněk. Celkově jde o skvělý nápad, jak propojit historii s fantazií, ale kdyby se autorka držela ve vyprávění trochu zkrátka a příběh prosekala od spousty vedlejších výhonků a přemíry efektních tajuplných motivů, bylo by to o dost lepší. Naopak se mi líbila vskutku adventní, mrazivě ztemnělá atmosféru příběhu (doporučuji číst právě před Vánoci, kdy se děj odehrává).

Monnyska
25.05.2017 4 z 5

Knihu jsem měla již nějaký rok v knihovničce, ráda jsem jí listovala, protože je úplně božsky ilustračně zpracovaná :) začetla jsem se ale až teď, příběh se mi moc líbil. Grál jako České země se mi líbil ohromně :) náhled do české historie opravdu suprový. Nemohu jinak než doporučit :)

Lablynt
21.12.2014 4 z 5

Ten příběh je skvělý. Z české historie a poměrně historicky psaný. Moc se mi kniha líbila, ale měla jsem problém začíst se... Nepodařilo se mi plně se ponořit do děje. Nevím, čím to je a je mi to líto. Přesto ale vřele doporučuji.

rencovav
12.01.2014 3 z 5

Už jsem si na ni připadala odrostlá, ale jinak je to pěkná knížka.

kiwik
28.08.2013 4 z 5

Pro středověk, zvláště pro období vlády Lucemburků v Čechách, mám slabost. Moc hezky napsaná, navíc pěkně ilustrovaná kniha :D

Shanny
12.03.2013 5 z 5

Moc povedená knížka. Sice jsem ji našla v oddělení pro mládež, ale pobaví i dospělé. Pohled do české historii, který nenudí, ale naopak přitáhne vaší pozornost. Přečteno jedním dechem. Historické osobnosti, které známe jen z učebnic, zde vystupují jako normální lidé se svými každodenními starostmi a radostmi. Navíc se děj točí kolem jednoho dobrodružství s tajemným nádechem, radost číst. Velkým plus jsou také hezké ilustrace.

b7a7r7u7s7k7a
17.02.2013

Krásný román - cením si románů, kde nejsou jen data a jména - před touto knihou smekám klobouk...

Okřídlená li
30.11.-0001 4 z 5

Hezký výlet do historie, konkrétně do doby Karla IV., s podařenou zápletkou a novým pohledem na Svatý grál.