Znesvěcený hrob

Znesvěcený hrob https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251738/bmid_znesveceny-hrob-251738.jpg 4 96 27

Bratr Zdislav série

< 2. díl >

Bratr Zdislav, někdejší templář, nyní člen řádu johanitů, se zabydlel v Uhříněvsi a právě se usilovně zabývá jejími opravami, když jej osloví rychtář blízkého města Kostelce nad Černými lesy. Tentokrát jej nesužují obávaní lupiči, kteří se ukrývají v okolních hvozdech, nýbrž záhadná vražda, k níž došlo na místním hřbitově. Kdo rozkopal hroby nepokřtěných dětí, pohřbených za hřbitovní zdí? A proč je v jednom z nich nalezen zavražděný hrobník? Kostelecký rychtář se obává nejhoršího – totiž řádění pekelných sil, a i proto se obrátí na zbožného rytíře johanitu.... celý text

Přidat komentář

ErikaKej
16.04.2024 4 z 5

Druhý diel o rytierovi Zdíkovi, prepracovanejší než prvý diel, hneď po prvých stránkach som sa zahĺbila do deja. Knihu som si znova vypočula v audiopodobe. Autorke sa podarilo vytvoriť sympatické hlavné postavy, držíte im palce a ste zvedaví ako sa popasujú s problémami. Páčilo sa mi aj načrtnutie doby a zakomponovanie reálnych historických postáv do deja. Plynulo prechádzam na 3 diel.

renefer
12.04.2024 5 z 5

Opět jsem byla maximálně spokojená, povedená historická krimi, kde si člověk nemusí říkat, jak to, že na to ten trouba ještě nepřišel, ale zůstává napjatý od začátku do konce.


Honey0105
24.03.2024 2 z 5

Knihu jsem si poslechla v audiu, stejně jako první díl. Když jsem poslouchala první díl, tak jsem vůbec neměla rozhled, co se týká historických románů a detektivek. Nějaké jsem v minulosti četla, ale mnoho jich nebylo a je to už dlouho. Po poslechu prvního dílu jsem ale přečetla pár dalších knih v tomto žánru od jiných autorů. Předtím jsem tedy neměla moc srovnání, teď už trochu ano. Nemohu říct, že by byla kniha špatná, ale vlastně... Nebyla ani nijak zvlášť napínavá. Zdík ani další hlavní postavy mi nepřijdou moc výrazné. Za mě takové průměrně čtení (poslech). Nenadchne, ale také neurazí.
V budoucnu ale určitě dám šanci i dalším dílům a uvidíme.
Znesvěcený hrob je možná lepší, nežli jednička. Jelikož jsem ale teď v hlavě už tolik srovnávala, tak hodnotím méně hvězdami. Ve finále bych ale oboum dílům dala tak těch 2,5/5.

Dell
22.02.2024

Bez snahy o objektivitu - skvělá večerní četba po náročném dnu, kdy už není kapacita na hlubokomyslnosti. Hezká detektivka opět se zajímavými historickými detaily. Jen trochu zadrhává, když je člověk celkem často nějaký ten krok před bratrem Zdislavem. Nicméně tato drobnost od poslechu dalšího dílu neodradí.

Vesmich
12.01.2024 4 z 5

Bratr templář je soustavně v pokušení a soustavně mu podléhá :)

hana1039
11.12.2023 4 z 5

Audiokniha:
Opět skvělý poslech podaný Filipem Jančíkem... intriky a pověry vládly v těchto dobách hojně, ostatně intriky zůstaly až do dnešních dnů...

Turlogh
05.11.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaný historicko-detektivní román, lepší než předešlý díl. Howgh.

ivoiro
08.02.2023 4 z 5

Opět to byla zajímavá knížka. Je krásné mít možnost se vžít do těch starých časů.

wooloong
19.09.2022 4 z 5

Druhý díl historické detektivky s templářem-johanitou Zdislavem, Hermanem a Guntherem, které jsem si stihla oblíbit už v jedničce. Docela jsem nepochopila ten začátek, jednak to byl výlet do minulosti a jednak to nemělo až tak valný vliv na vývoj současných událostí, leda by se postava Johanky měla ještě v budoucích dílech nějak rozvíjet.

nero 13
27.12.2021 5 z 5

Druhý díl s bratrem Zdislavem, johanitou a bývalým templářem se mi líbil ještě o kousek víc než díl první, paní Koubková umí udělat zajímavý příběh s pěknou atmosférou a k tomu hodně přispívá nepoužívání moderních výrazů, což je nešvar některých autorů píšících knihy s historickou tématikou, na který jsem poslední dobou několikrát narazil a který dokáže čtenářský zážitek dost pokazit.

Vestička
25.01.2021 5 z 5

Zločinci byli opět mimořádně odporní. Hlavní postavy byly zase moc milé, styl psaní a použitá slova a slovní obraty krásně dotvářely atmosféru. Potěšila vzpomínka na Václava II, i detektivní zápletka . Ta nebyla
něják objevná , ale napínavá byla. Tentokrát mi nevadila ani Richenza a Lipský. Příběh se posunul , a toto vážně není žádná Vaňková. Nemůžu vytknout ani ty manželské peripetie Lipského. Sice je to žánr sci fi a nebo večery pod lampou, ale zasmála jsem se. Snad jen ten Zdík by se nemusel tolik kát , a prostě si občas bez výčitek švihnout.

Vojslava
22.11.2020 3 z 5

Mám trochu pocit, že se dnes příliš mnoho autorů chce svézt na popularitě Vondruškových detektivek. Do tohoto příběhu se mi nějak nedařilo začíst, vlastně ani tady se nedá řešení najít a vydedukovat z příběhu, a paradoxně mi byl z celého ansámblu postav nejsympatičtější křižovnický posouvatel děje. Uvidíme, jestli budu nějakým dalším titulem pokračovat.

Česneksmedem
04.03.2019 3 z 5

Spíše mi to připadalo jako pokus o historickou detektivku, než jako historický román. U nás je docela dost spisovatelů, kteří se tímto žánrem zabývají: Vlastimil Vondruška, František Niedl, Jan Bauer a další. Takže konkurence docela veliká. Z tohoto pohledu bych řekl, že jde spíše o průměr.
Navíc jsem zaznamenal i některé hlášky, které by možná spisovateli muži byly vytknuty jako nevhodné. A hned uvedu příklad. Jedna z aktérek Dora byla ohodnocena takto: ... „A šeredná jako latrína ve vojenským táboře.“

Ivanka83
16.02.2019 4 z 5

Kniha mě mile překvapila. Hezky se četla. Zápletka zajímavá. Zdíka jsem si i celkem oblíbila.

TeaPeter
24.01.2019 3 z 5

Tento díl byl dost slabý. Děj se odvíjel pomalu od nikud nikam a než skončil nikde, tak se jen tak mimochodem rozuzlil. Škoda.

SSTknihy
14.11.2018 3 z 5

Pěkný a napínavý výlet do středověku, po boku johanity Zdislava, bývalého templáře, který se amatérsky pouští do vyšetřování záhadných zločinů v okolí své Uhříněvské tvrze. Zdík je postava z masa a kostí, nechybí mu lidskost a i přes věrnost řádu si umí užívat radostí života. V pátrání mu pomáhají jeho panoš Herman a pacholek Günter, takže vyšetřovatelský trojlístek je dostatečně pestrý a zajímavý. Tahle historicko-detektivní série mě baví a těším se na další díly.

Dela111
04.08.2018 4 z 5

Předně musím napsat, že se mi líbí jazykové obraty, které autorka používá, nenápadně tím dotváří atmosféru té doby.
Tento díl mě zaujal o něco víc než předchozí. Přístup k čarodějnictví v té době je sice pochopitelný z historického hlediska, ale stejně vždy udiví - nevím, jak to říct líp...

"Obvinit někoho z čarodějnictví není jako obvinit ho z krádeže nebo vraždy. Krádež je samozřejmě odsouzeníhodná, ale dá se z ní vykoupit. I z vraždy se dá vykoupit....... Ale čarodějnictví, neřku-li hereze, to je přímá cesta do pekla bolestí a utrpení. Výslechy útrpným právem a pak - vlastně za odměnu - hořící hranice. Tělo zanikne, ale aspoň duše bude očištěna."

Boby17
29.06.2018 4 z 5

S potěšením musím konstatovat, že druhá kniha s bratrem Zdislavem má vzestupnou tendenci. Hodnotím 3,7, tedy zaokrouhleno na 4.

francouz
14.12.2017 3 z 5

jsem trochu na vážkách. Bohužel ve stejnou dobu jsem četl román od pana Niedla, který se odehrává prakticky ve stejné době, dokonce i hlavní hrdina je johanita. Ale způsob obou autorů je velmi odlišný, i když píší o době, která byla velmi drsná. Ano občas Vám to připadá, že jste v době, která byla naprosto hustá, kdy právo bylo něco, co si vykládal kdo chtěl jak potřeboval, ale těch okamžiků nám paní Koubková tolik nedává. A i zápletka je taková místy moc utahaná, na rozdíl od jízdy pana Niedla.
Ano, hlavní hrdina vede jakýsi vnitřní boj, ale nemyslím si, že by se stím trápil. Jeho pomocníci, zasahují do děje, tak nějak polepeně. A intriky mocných, mě nepříjdou úplně uvěřitelné. Příště si budu muset dát větší rozestup až budu číst podobně laděnou literaturu.

soukroma
04.12.2017 4 z 5

Ke knize mě přivábila jedna náhodně zahlédnutá pozitivní zmínka zdejší uživatelky, takže jsem se rozhodla knihu zkusit; jinak současné české autory historických románů již míjím obloukem, s nedůvěrou podloženou pár zkušenostmi. A dobře jsem udělala, kniha se mi líbila: čtenář sice v první půli musí vstřebat hodně kratších vsuvek z historického kontextu, aby se důkladně zorientoval kdo a jaké problémy v českém království vládnou. Tahle část je poněkud nudná ale nutná, aby se pak naplno rozjel velmi syrový krimi příběh té doby. Kniha je také přitažlivá svou délkou "akorát".