Krvavá relikvie

Krvavá relikvie https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129991/bmid_krvava-relikvie-129991.jpg 4 87 19

Bratr Petroc série

1. díl >

Příběh plný nečekaných zvratů se odehrává ve 13. století. Mladý mnich Petroc se krádeží vzácné relikvie zaplete do ďábelských plánů zrůdného templářského rytíře. Aby si zachránil život, putuje pašeráckou lodí po celé Evropě od Grónska přes Francii, až po Řecko. Než dojde ke konečnému zúčtování, našemu hrdinovi se podaří získat i lásku krásné princezny. Děj napínavé románové prvotiny nás přivádí do středověké Anglie roku 1235. Průvodce dějem a hlavní hrdina se jmenuje Petroc a žije poklidným a jednoduchým životem řádového novice. Studuje a jeho hlavní starostí je udržet si alespoň přiměřeně čistou duši a odolávat svodům místních dívek a piva. Jednoho dne se však ocitne uprostřed rafinovaně nastražené zlověstné pasti. Je obviněn z brutální vraždy církevního hodnostáře a krádeže relikvie nevyčíslitelné hodnoty. Dává se na útěk, ale vražedný templář, který na něj past nastražil, je mu v patách a podaří se mu zabít Petrocova nejlepšího přítele. Petroc se rozhodne pomstít jeho smrt a očistit své jméno. Svůj osud sváže s osudem tajuplného lovce relikvií a s jeho pomocí se pokouší odhalit, co se kolem něj vlastně děje. Stojí před nelehkými úkoly. Musí vypátrat, jak a proč se jeho osud protnul s osudem starobylé relikvie a musí pomstít smrt přítele. Současně se musí vyhýbat nástrahám lásky, která přichází v podobě překrásné řecké princezny.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Relics , 2006


více info...

Přidat komentář

Tiama
11.09.2021 3 z 5

Trvalo mi neobvykle dlouho, než jsem knížku dočetla. Proložila jsem ji několika dalšími, občas to vypadalo, že se k dočtení ani nevrátím. Přestože se obvykle s rozvláčnými popisnými pasážemi pročtu v pohodě, tady to vázlo. Část té vaty jakoby neměla vazbu ani k ději, ani už nepřispívala k popisu místa, jen tam prostě byla.
No ale dočetla jsem, jen nevím, jestli se někdy pustím i do dalšího dílu.

jarin58
20.03.2020 2 z 5

Slabota,ale dám ještě šanci druhému dílu.


danielavachova
20.10.2019 3 z 5

Hezký a čtivý histotický román.

Richie1
08.09.2019 2 z 5

Docela slabý pokus o slátaninu historicko-dobrodružného románu s detektivní zápletkou i love-story. Je poznat, že jde o prvotinu - jazykový styl je nevytříbený, dialogy toporné, střídají se hluchá místa s pokusy o napínavý a akční děj. Hlavní hrdina mě nijak nezaujal, neoblíbil jsem si ho, samotný děj byl občas zmatený nebo nezáživný. Celkově cítím zklamání a přemýšlím, co s dalšími díly. které jsem si již neprozřetelně koupil - číst je určitě nebudu, byla by to ztráta času. 40%

karolina8709
03.02.2019 5 z 5

Moc se mi líbí celá série knih o bratru Petrocovi. Autor krásně popisuje jak dobu, místa, tak i lidské osudy.

trudoš
07.03.2018 3 z 5

Příjemný historický román, hlavně díky tomu, že je psán moderním jazykem. Pip Vaughan-Hughes zůstává věren středověkému prostředí, takže působí dostatečně autenticky, ovšem postavy se nechovají ani nemluví dle diktátu Aloise Jiráska. Autor se navíc v duchu správného dobrodružství nebojí popustit uzdu fantazii, díky čemuž se podíváme do různých koutů světa. Příběh nabitý akcí šlape od prvních stran, a kromě několika pozastavení při popisech měst či krajů ubíhá svižným tempem až po poslední řádky.
Jediný problém jsem měl s bratrem Petrocem, který se sice v průběhu děje mění na klasického hrdinu, ovšem ta proměna mi k němu neseděla. Chápu, že spisovatel potřeboval vzdělanou postavu ze spodních vrstev a jinde než v klášterech by takového těžko hledal. Ale já prostě raději reky z jiného soudku. Vytknout také musím trochu vykalkulovanou zápletku, kdy se figury střetávají v právě tu správnou dobu na správném místě, jenže vyčítat těch pár zásahů osudu u literární fikce není asi úplně na místě.

Aríka
19.02.2018 2 z 5

Když jsem si přečetla anotaci, nemohla jsem se dočkat až knihu otevřu. Bohužel, na knize mě nic moc nezaujalo. Hlavní postava, Petroc, je nudný, naivní a vůbec mi nesedl. Styl psaní, co k němu říct? Kniha se čte dobře, ale měla jsem pocit, že mi stránky vůbec neubíhají, nehledě na pasáže, kde se popisovala cesta, myslela jsem, že čtu uměleckou literaturu a ne odbornou knihu! Asi nejsem moc na historické romány. A co se týče zápletky, zajímavá, ale autor ji popsal tak, že mě to nějak dramatické nepřipadalo. Kniha si určitě najde fanoušky, ale já mezi ně stroprocentně nepatřím.

Atanone
14.05.2017 4 z 5

No-já nevím..připadala jsem si chvíli jako když ve filmu střídají zrychlené a zpomalené záběry. Ale každopádně hezký příběh,i napínavý. Líbilo

RiverSong
12.11.2016 5 z 5

Hezký a čtivý historický román. Jsem ráda, že jsem si ho v knihkupectví všimla.

Hajana
08.11.2016

Na knihu jsem náhodou narazila v Levných knihách a nelituji. Byla tam sice i slabší místopya, ale příběh byl poutavý a doporučuji. V budoucnu se k ní ráda vrátím.

niki-chan
30.09.2016 3 z 5

Velmi rychlý a drsný začátek, vlažnější konec, ale ne nudný. Celkově příjemné na čtení, jen by se místy hodilo méně popisu a více děje.

soukroma
05.09.2016 3 z 5

Po slibném začátku nuda po celou dobu plavby, která právě slibovala zajímavost a dobrodružnost. Romantická nit mě vůbec neuchvátila, teprve na konci se zase vrátila napínavá notička. Je to škoda, protože mnohé autorovy popisy pocitů hrdiny i poetické popisy přírody jsou výtečné, ale nějak se to vše ztrácí v rádoby dobrodružném ději.

Pluky
22.08.2016 5 z 5

Kniha mě uchvátila hned ze začátku svým propracovaným dějem, kde autor zcela důvěrně a představivě vlíčí celý příběh včetně okolí. Na každém zákoutí kdy se zrovna nic neděje hned za rohem další strany čeká dobrodružství které alespoň mě vtrhlo z knižního úpadku jelikož nejsem nijak velký čtenář, ale knihu jsem hltal a výborné je, že při četbě jsem měl pocit jako bych děj prožil, díky tomu a barvitému popisu jsem si jej pamatoval i poté co jsem knihu musel odložit. Bohužel zakončení knihy bylo poněkud očekávající a čekal jsem něco výjimečného, co člověka překvapí, ale přesto vše tuto knihu vřele doporučuji všem milovníkům dávných časů pirátů, korzárů a šermířských soubojů.

haluz
04.03.2016 4 z 5

Ale jo celkem dobrý, akorát jsem měla takový momenty v knize, kdy mě to moc nebavilo, ale vzápětí jsem se zas nemohla odtrhnout a pak zas přišla nuda a pak zas akce... 90 %

Vendelín2000
11.09.2015 3 z 5

Pěkné, pěkné. Jen někdy mi to přišlo trochu rozvláčné a nevím, zda si přečtu i další díl, tenhle konec se mi zdá krásně uzavřený. Uvidíme :)

Crussida
07.07.2014 3 z 5

Průměrné, kdybych neměla v povaze, že prostě chci vědět jak všechno dopadne, tak bych ji asi nedočetla.

andik007
22.09.2013 3 z 5

Začátek paradní a zhruba do pulky se od knihy nedá odtrhnout, pak to začne trochu vaznout a poslední 3 kapitoly už zase stojí za to. Uvidíme jaky bude druhý díl KOSTNICE

kryspin66
06.01.2013 5 z 5

Perfektní kniha, která nemá chybu. Přečetl jsem jí jedním dechem. Jedna z prvních knih které jsem po dlouhé, dlouhé době četl.

HankaJ
12.06.2012 3 z 5

Průměrně zajímavá kniha, není z těch, od který se nedá odtrhnout, ale zajímavá a napínavá celkem je

Štítky knihy

středověk 13. století mnichové, mniši historické detektivky

Autorovy další knížky

Pip Vaughan Hughes
anglická, 1964
2009  80%Kostnice
2010  87%Malováno krví
2012  73%Krvavá relikvie
2011  85%Mečem a krví