Bohové žíznějí

Bohové žíznějí https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75170/bohove-zizneji-75170.jpg 4 21 3

Román kritizující revoluční fanatismus. Jde o jedno z autorových stěžejních děl, které nás svým námětem zavádí do časů Velké francouzské revoluce, do období vzestupu a pádu jakobínské diktatury a vlády Maxmiliána Robespierra. Ústřední postavou románu je mladý malíř Evariste Gamelin, který se proměňuje ve fanatického zastánce revolučního teroru, udává vlastní přátele i příbuzné a je i před popravou přesvědčen o své pravdě. Revoluce je zde líčena v jejím každodenním shonu, kdy nevládne poměrná jasnost historie, nýbrž často zmatek a nerozvážnost přítomnosti. Bohové žízní a lidská krev jim platí na obou znepřátelených stranách svou daň.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kamilla Neumannová
Originální název:

Les Dieux ont soif , 1912


více info...

Přidat komentář

Slůník
09.07.2018 3 z 5

Vhled do myšlení fanatika - stále aktuální...

Lessana
29.10.2017 3 z 5

Zrejme to bude mojím momentálnym rozpoložením, že mi táto kniha nesadla, pretože Francove diela mám inak veľmi rada a autor patrí k mojim obľúbeným. Jednoznačné posolstvá sa nestrácajú - akým mečom bojuješ, takým zhynieš; nezmyselnosť boja za lepšie časy; premena nenápadného človeka na horlivca, ktorý obetuje v mene dobra samozrejme, mnohých nevinných; a napokon nestálosť ženského srdca... Chápem, že Anatole sotva pomýšľal na to, že sa jeho diela budú čítať v akomsi roku 2017. Chcel zaznačiť svoju súčasnosť sebe typickým štýlom, humorom a iróniou. No pre tých, ktorí sú neznalí súdobých okolností a udalostí okolo Veľkej francúzskej revolúcie, to nie je oddychové čítanie, hoci, ako som písala vyššie, odkazy diela sú jednoznačné.


blackholesun32
19.08.2015 5 z 5

Skvělá kniha! Pokud ještě existuje něco jako povinná četba, tak tato kniha by měla být povinnou četbou, protože krásně zobrazuje jak se vše může stát ideologií (tj. i svoboda, rovnost, pravda) hrůznou a krvavou. To pro všechny ty, kteří hlasitě křičí nad zvěrstvy komunistů, nacistů a ohánějí se demokracií jako jediným možným spásonosným systémem; bo vše, pokud je za tím člověk, je stejné. Kniha, byť pojednávající o závažných tématech, napsána velice lehce, čtivě. Jednoznačně doporučuju.