Blízko divokého srdce života

Blízko divokého srdce života https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244564/bmid_blizko-divokeho-srdce-zivota-bM4-244564.jpg 4 12 2

Brazilská spisovatelka židovského původu zachycuje ve své románové prvotině (1943) příběh mladé dívky, která se v krizích a zmatcích probíjí na cestě od dětství a mládí k dospělosti – k lásce k muži, k opravdovosti manželského vztahu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Perto do Coração Selvagem , 1943


více info...

Přidat komentář

adorjas
27.06.2021 4 z 5

Clairice dáva zabrať. Charakterizovala by som ju intenzivitou a červenou karmínovou farbou. Ak čakáte ľahkú jednohubku, tak v tejto knihe sa aj napriek 170 stranám jednohubky nedočkáte. Príbeh je o mladej Joanne, ktorú začíname s autorkou sledovať zhruba od jej 4 rokov, ale už v tých časoch Joanna prekypuje inteligenciou a myšlienkami, ktoré nie sú pre 4 ročné dieťa úplne typické. Joanna postupne rastie, nakoniec sa vydáva a ja by som povedala, že celá téma knihy o hľadaní seba samej a svojej osobnej slobody. Hlavná postava sa vymyká z bežných konvencií, v knihe nájdeme mnoho odkazov aj na filozofiu Spinózu, ktorá zaujímala aj samotnú autorku.

Knihu som si osobne musela dávkovať, pretože jej hutnosť ma veľmi rozleptávala a chválim aj samotný slovenský preklad, keďže si myslím, že prekladateľke sa podarilo sprostredkovať aj zvláštny rytmus Lispectorinho jazyka- opakovanie slov, zvláštny slovosled, vnútorné pochody Joanny a podobne.

Nejaké prirovnanie k iným knihám? Možno v rámci vnútorného monológu a plynutiu času, by som tam dala jemnú podobu s Woolfovou (aj keď kritici Lispectov skôr prirovnávajú Joycovmu Ulysesu). Zároveň, sa často hlavná postava díva na svoje konanie a myslenie, akoby z dištancu, zo vzdialenosti a racionálne to posudzuje.

Originálna knižka, na prvotinu ledva 20 ročnej spisovateľky výnimočné dielo aj pre rok 2021.

Taťka Hraboš
30.04.2021 4 z 5

Na první pohled jednohubka, ve skutečnosti tvrdý a poměrně těžko stravitelný oříšek (tedy alespoň pro mě). Je to spíše báseň v próze než román. Nejvíc asi knihu a autorku vystihují její vlastní slova: „Jiskry bleskových zářivých nápadů se elektricky kříží a splývají spíš v pocitech než v myšlení. Lehce a bez přechodu přeskakuje z jedné roviny na druhou …“ Teprve v doslovu jsem zjistil, že knížku (ač je vedle Okamžiku pro hvězdu, kterou napsala až jako své poslední dílo, řazena k vrcholům její tvorby) napsala autorka jako svou prvotinu v pouhých devatenácti letech. To leccos vysvětluje. Je to výpověď citově rozpolcené mladé dívky, u níž city a pocity hrají daleko větší roli než „chladný“ rozum a vedou často k různým (pro mě místy obtížně pochopitelným) citovým a myšlenkovým zvratům, a to i ve zcela zásadních životních rozhodnutích. Na druhé straně z knihy čiší neskutečná imaginace, citové bohatství a životní energie autorky.


Štítky knihy

prvotina brazilská literatura dospívání manželství Brazílie osudy žen

Autorovy další knížky

Clarice Lispector
brazilská, 1920 - 1977
1982  73%Pět brazilských novel
1973  70%Blízko divokého srdce života
2000  83%Živá voda
1996  100%Tajné štěstí
2019  95%Všetky poviedky

Kniha Blízko divokého srdce života je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce10x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x