Blackout

Blackout https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306066/bmid_black-out-puC-306066.jpg 4 1220 355

Zajtra už bude neskoro. Európou práve lomcujú februárové mrazy, keď na celom kontinente vypadnú prenosové elektrizačné sústavy a nastane totálna tma. Následky sú katastrofálne. Na neosvetlených cestách dochádzka k dopravným kolíziám, zlyháva centrálne kúrenie, mobilné telefóny sa nedajú dobiť a k internetu nie je prístup. Taliansky informatik Piero Manzano má podozrenie, že ide o útok hackerov. No jeho snahy upovedomiť talianske úrady zostanú bezúspešné. Uverí mu až komisár Europolu François Bollard, ktorý rozbehne pátranie po stopách útočníkov. Krátko nato sa na Manzanovom notebooku objavia záhadné emaily a on sám upadne do podozrenia. Až vtedy pochopí, akí rafinovaní a nemilosrdní sú ich protivníci. Zatiaľ čo Manzano uteká pred políciou a zároveň pátra po pôvodcoch výpadku, Európa a jej obyvatelia prežívajú kruté chvíle a vedú beznádejný boj o holé prežitie. Úspešný román rakúskeho autora Marca Elsberga nastoľuje otázky, na ktoré bude musieť ľudstvo nájsť odpovede čím skôr, pretože zajtra už bude možno neskoro...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Zelený Kocúr
Originální název:

Blackout – Morgen ist es zu spät , 2012


více info...

Přidat komentář

cziss
06.02.2024 2 z 5

Román jsem si chtěl přečíst už dlouho, ale dostal jsem se k němu až teď díky vydání audioknihy. Kniha se snaží prezentovat se jako thriller, který by nás měl varovat před přílišnou závislostí na elektřině a vlastně moderním způsobu života. No, proč ne, tohle téma přece mě ke knize nalákalo... Bohužel cestu, která k této pohromě vede, autor načrtl tak, že vypadá hodně jako sci-fi. A i když se čtenáře snaží přesvědčit o tom, jak by vlastně tento stav mohl v realitě nastat, já tomu jednoduše nevěřím. Mezer je v průběhu příběhu více, např. rozpad společnosti a krizových složek je příliš rychlý, odpovědné osoby příliš nekompetentní, všechno nakonec zahraňuje jeden bývalý hacker atd. Na jedno přečtení není knížka špatná, ale realita, kterou nám autor překládá, je až moc zjednodušená a napasovaná na (zřejmě) jeho světonázor.

Nedá mi to, ale v knize mi hodně vadí snad až nepokrytý odpor k jaderné energii a (de)naivitě ohledně zabezpečení těchto zařízení. Jedna věc je napsat nedomyšlenou knihu, druhá je propagovat v ní scestné vymyšlené ideologie.

cornetka
26.01.2024 3 z 5

Pěkná ukázka toho, jak jsme závislí na elektřině. Nicméně zpracování mě tolik nenadchlo a místy jsem se ztrácela ve jménech a místech.


ElizPetrova
10.01.2024 3 z 5

Námět knihy byl skvělý, jeho finální zpracování už tolik ne. Upřímně jsem čekala trochu něco jiného. V mnoha ohledech byl příběh nedotažený a postavy postrádaly hloubku, žádné napětí jsem nepociťovala, což bych u takového tématu předpokládala. Ale na jedno, dvě odpoledne jako oddychovka by to šlo.

burg
03.01.2024 3 z 5

Výzva 2024 - kniha s více než dvěma perspektivami vyprávění.
Inu... o rakouské stupiditě a idiotském pohledu ohledně jaderné energie si myslím svoje. Ohledně Elsberga (a výběru témat, o kterých píše) si začínám myslet totéž.
Spousta věcí tu navozuje dojem, že jáderná elektrárna je ta nejhorší věc od dob Barbry Streisand a že bychom se měli ideálně vrátit minimálně do jeskyní a lovit kyjem (ne-li se vrátit přímo do oceánů a žrát jeden druhého nabroušenými zuby).
Z vlastní zkušenosti vím, že zápletka v podobě "hacknutí" systémů všech elektráren jedním příkazem je hovadina hodná tak maximálně ekofašounů přilepivších se k silnici a propichujících gumy eSUVéček u vás v ulici. Každá (moderní?) elektrárna má ve svém repertoáru několik desítek systémů a podpůrných struktur, které mají podobným excesům zabránit.
A propos: věděli jste, že Temelín má rezervu nafty pro provoz dieselgenerátorů minimálně na deset dní v kuse (a tyto generátory jsou v záloze právě pro případ, že elektřina "dojde") a budou honit hlavní cirkulární čerpadlo jen proto, aby se palivo v reaktoru "nepropálilo" podlahou a nedošlo k dalšímu Černobylu / Fukušimě / Three mile islandu??
Souhlasím, že na elektřině jsme už prakticky závislejší, než héráčníci na své dávce. Bohužel do žádné z postav jsem se nedokázal vcítit a bylo mi prakticky jedno, jak to s ní (potažmo s civilizací) vlastně dopadne. Takže škoda, že se nejedná o pořádně hutné post-apo, kde radioaktivita a degenerace budoucího genofondu prýští z každé stránky. Přesto (a snad proto) to bylo celkem oddechové, dobře odsýpající (a jednoduché) čtení mířené pro všechny jednoduchý levičácký sluníčkáře.

jaroiva
01.12.2023 3 z 5

Hledám, jestli je to YA nebo pro děti, nebo kdo je cílová skupina.
Podle mého je to dobrý námět, je správné upozornit na rizika a závislost lidstva na elektřině. Co všechno nebude fungovat, pokud nebudeme mít záložní řešení.
Ale přesto se mi kniha nakonec moc nelíbí.
Je to moje první kniha od tohoto autora. Už v počátku jsem poznala, že je Rakušan. A jeho rakouský světonázor mi trochu vadil (úplně jsem viděla ty rakouské protesty proti Temelínu před lety). Na jedné straně dokážu pochopit rakouské stanovisko, ale na druhé straně na ně nejsem zvědavá, aby mi to někdo podsouval v beletrii.
Navíc je ta kniha psaná tak nějak naivně. Trochu jsem si vzpomněla na slabší kousky Dana Browna, ale ten píše aspoň napínavě. Tohle mě nechávalo poměrně chladnou, pokud nepočítám hlášku o neschopných operátorech call centra, kterou sice pronesla nesympatická knižní postava, ale stejně mě to uráželo (jakožto kdysi dávno operátora call centra).
Měla jsem v plánu přečíst i jeho další knihy, ale jestli je to všechno psané tímto stylem (jak chytrý Honza překonal všechny překážky a stal se králem), asi mě to už neláká.

Pasadenka
26.11.2023 4 z 5

Zajímavá knížka z německých břehů. Dostáváme tradiční opulentní katastrofický thriller, jen místo USA se pohybujeme primárně v západní části Evropské unie. Což je samozřejmě svého druhu nezvyk. :D

Je to hezká, napínavá knížka, které se snaží popsat problém energetických sítí. Autor se snaží ukázat možný scénář, jak by to mohlo vypadat. Děj je místy volice napínavý, ale pak se stane, že se překlopí do zdlouhavého líčení něčeho, co mě vůbec nezajímá. Přepínáme se mezi různými lidmi, jak to bývá u katastrofických knih/filmů zvykem ale dominují oficiální a neoficiální vyšetřovatelé.

Některé myšlenky mi přišli nedotažené a motivace padouchů taková nejasná. Celkově mne však knížka dost bavila, ale nebylo to na jeden zátah. :)

midloch
24.10.2023 3 z 5

Námět knihy super. Zpracování - slabší. Tím slabší mám na mysli hlavně to, že všechno stojí a padá na "geniálním" hackerovi, kterému dochází i ty nejmenší souvislosti, takže musí radit tajným službám napříč evropou, přitom teroristi po sobě nechávají stopy jak slon v porcelánu...

Nebyl by to rakouský autor, kdyby se nevymezil proti jaderné energetice. Výbuch elektrárny po protavení jádra reaktoru? Co by tam mělo explodovat se ale od autora nedozvíme... Temelín je samozřejmě v problémech (o Dukovanech ani slovo, neb tu elektrárnu v Rakousku asi ani neznaj...).

Za námět a popis víceméně reálných scénářů, co vše by ve společnosti selhávalo jsou to ale stále tři hvězdy.

mybrave
30.09.2023 4 z 5

Kniha popisuje závislost naší civilizace na elektřině a co by se mohlo stát pokud by najednou nebyla dostupná. Poukazuje na to, že bez elektřiny přestane fungovat prakticky všechno od vytápění, vodu, kanalizaci, zásobování po zdravotní péči a dodávky léků. Kniha poukazuje i na další zranitelnost naší cilivizace a to jsou technologie a závislost na nich.

Kniha a její příběh je romantizovaný a zjednodušený, ale dobře se četl. Techničtější pasáže jsou zjednodušené někdy až moc. Například představa, že hackeři budou komunikovat přes chabě zabezpečenou webovou stránku a budou si psát leetem je úsměvná.

Lucienka
15.09.2023 4 z 5

Hackerské pojetí výpadku proudu. Čtivé a napínavé, ale podle mě je realističtější pojetí blackoutu dle knihy Tma od Ondřeje Neffa. To se nečte tak snadno jako tato kniha a je mnohem temnější..

JaniMa
27.08.2023 5 z 5

Tohle stálo za přečtení. Zpočátku jsem byla skeptická, ale vyklubalo se z toho originální a napínavé čtení, které přináší poměrně dost materiálu k zamyšlení. Líbil se mi doslov autora, ze kterého je patrné, že se o problematiku, kterou v knize nadnesl, opravdu velmi aktivně zajímal a příběh vystavěl na lešení z mnoha faktů.

Christeene
28.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Nebylo to spatne. Uvaha zajimava, nektere momenty byly az absurdni (vse odhali jeden Ital a vzdy ma pravdu, ale agenti mu neveri-takovy trosku Beckovy horor)...vubec by knize neuskodilo tak o 100 stran mene ;) ale jako oddychovka asi dobry.

pastelkaX
27.06.2023 5 z 5

Myslím, že až příště vypadne proud, už pokaždý si vzpomenu na tuhle knihu.
Co by vlastně takový velký výpadek znamenal? No to, že bychom nemohli půl dne bezduše brouzdat na instagramu, je zdaleka to nejmenší. Tenhle příběh je tak děsivý, protože následky blackoutu popisuje opravdu věrně a do sebemenších detailů, které by vás ani ve snu nenapadly. Pro vlastní klid v duši chci věřit, že je to vlastně přece jen malinko přehnané. A taky doufám, že si to přečetli všichni bezpečnostní experti.
V knize je hromada technických detailů z oboru elektro a IT, ale zážitek ze čtení to určitě nerušilo, naopak jsem si leckde rozšířila obzory. Příběh plyne lehce, poutavě a i přes místy otravně rychlé přeskakování mezi jednotlivými linkami, kterých je alespoň v první půlce knihy fakt dost, si stihnete hrdiny zamilovat. Hlavně Italovi a novinářce se prostě nedá nefandit.

SalemJohn
04.05.2023 4 z 5

Dôkazom, že sa knihu oplatí prečítať je už počet komentárov tu na databáze. Percentuálne hodnotenie okolo 75 až 80% je úplne dôveryhodné.. teda aspoň podľa mňa :)
Zábavná, celkovo napínavá a nenáročná záležitosť, ktorej chýba málo, aby sa možno stala realitou..

Micandy
02.04.2023 2 z 5

Bohužel jsem si knihu moc neužila.Spousta postav by mi ani nevadila,ale přišlo mi to nějak neosobní. Oblíbila jsem si a novinářku a Itala zbytek mě moc nezaujal. Četlo se mi to špatně a za sebe nemohu doporučit. Autorův styl mi moc nesedl.

veronika9761
29.03.2023 5 z 5

Po celou dobu jsem se stydela, ze svitim nebo ze mi hraje radio. Strašný cteni.

ava.s
18.03.2023 1 z 5

Knihu jsem chytla do ruky víc než 2 roky zpět, nemohla jsem se začít, ale chodila jsem na rehabilace. 20 minut na magnetu byla slušná motivace, pak přišel covid, zrušené rehabilitace a měla jsem po motivaci. Knihu jsem párkrát chytla do ruky i doma a snažila jsem se dočíst, ale nějak to nešlo...

Postavy nesympatické, ploché, bylo mi absolutně jedno jak kniha dopadne. Jelikož jsem se dva roky nedonutila, abych knihu vzala do ruky a dočetla, tak teď úplně odkládám. Nějak mě nelákájí ani další knihy od autora i když je mám doma.
Seriál šel taky mimo mě, nezvládla jsem dokoukat ani pilot.
Za mě nudné, nezáživné...

Charmedka
19.02.2023 2 z 5

Příběh sám o sobě by byl super. Vlastně Vás ani nenapadne, co všechno je závislé na elektřině. Nejen Vaše lednice, topení, výtah či operační sál v nemocnici, ale co když přestane jít chlazení v jaderné elekrárně?!

Jenže mě kniha vůbec nesedla. Bylo v ní šíleně moc technických a odborných termínů a vysvětlování, ale také velké množství postav, které mi přišly až zbytečné. Až do konce jsem nevěděla, která bije. Navíc jsem očekávala více napětí a akce a to se mi nedostalo.

absa2611
08.01.2023 5 z 5

Jedním slovem: Výborné!
Doporučuji.

Jahýnek
01.12.2022 5 z 5

Tak tuto knihu bych navrhovala jako povinnou četbu přinejmenším studentům oborů elektro. Děj mne zcela pohltil a nechala jsem se strhnout k přemýšlení o tom, jak špatně jsem na podobnou situaci připravena já osobně. Celá ta technologie a logistika energetických centrál byla popsána věrohodně a tak, že jsem pochopila vše podstatné pro příběh. Nedokážu posoudit faktografii, v tom důvěřuji recenzím odborníků. Čtivost tohoto románu je podle mne dána nejen tématem ale i velmi dobrým balancem mezi dramatickými pasážemi a vysvětlováním problému-detektivním přemýšlením.
Četla jsem už před rokem, ale teď přemýšlím, komu bych ji mohla koupit k vánocům :-)

Terva
22.11.2022 3 z 5

(SPOILER) „Pane generále,
už více než pět hodin
je Paříž bez proudu.
Máte informace,
jak dlouho tenhle stav ještě potrvá?“

POZOR OBSAHUJE RADIOAKTIVNÍ SPOILERY!!!

Když jsem dočetl tento „katastrofický“ příběh, říkal jsem si „no to je paráda, takhle dopadnout“. Jenže, po několika dnech, kdy se to ve mně rozleželo, to zas tak strhující nevypadá. Kolaps elektrické sítě v této knize, vyžadoval dlouholetou přípravu. V řádu několika let docházelo k postupné infiltraci do celého toho úlu, kterému se říká elektřina a její rozvodné sítě. Pan spisovatel se asi bál, využít nějakého hackera, aby síť napadl během několika hodin. Tím by byl příběh víc strhující a mrazivý. Tímto stylem nemá čtenář to mrazení a je mu to vlastně jedno, protože se nemá čeho bát.

Citát: Víceméně celý výrobní a dodavatelský řetězec potravin se zastavil. Veškeré moderní systémy totiž fungují na elektronické bázi.

Vlastně i katastrofální následky, které se během těch 21 dní, kdy nejde proud, jsou ve své podstatě slabé. Opět mi připadá, že pan spisovatel Marc Elsberg prostě nechtěl strašit lidi tím (nebo se bál?), jak by to všechno bylo jednoduché a jaké by to mohlo mít následky. Mám pocit, že lidé, co „nedostanou svá tři jídla denně“ , by se chovali rozhodně tvrději, než je v této knize. Šílené tak akorát zůstávají situace kolem jaderných elektráren a některé důležité součásti každodenní potřeby lidí. Tím myslím, čerpací stanice, které vám bez proudu nedokážou natankovat, voda a odpady, které se vlastně bez elektřiny také nehnou, nefunguje topení a v neposlední řadě vaření jídla, které dnes už vlastně bez plynu a elektrických přístrojů, skoro neumíme. O telefonech ani nemluvím.

Malá ochutnávka:
Na cestě úzkými uličkami směrem ke katedrále ho doprovázela nekončící symfonie klaksonů. . . . Troubení bylo čím dál hlasitější. Tramvaje se během výpadku zastavily a blokovaly provoz . . . kráčel dál ucpanými ulicemi a v některých se sotva protáhl mezi stojícími auty a fasádami domů. Většina obchodů, které míjel, měla už zavřeno, přestože cedulky s otvíracími hodinami hlásaly něco jiného . . .

Ano, jsem na elektřině totálně závislí a její kolaps by nás určitě dovedl do doby kamenné. Ale tím se tento příběh nezaobírá. Tady je nám dáno tou lehčí formou na srozuměnou, že by se to mohlo stát a možná po pár dnech bez proudu ještě budeme žít. A tak mi nezbývá než konstatovat, že, co se týče dramatu, to zas tak dramatické není. Ale pro jistotu ještě koupím nějaké tuhé palivo, Pepo, pár svíček, balík balené vody a nějakou tu konzervu navíc, abych jako byl klidnější, protože pár dní bez proudu vydržím. Tedy pokud mi během vaření na dřevěném uhlí na podlaze v paneláku nechytne knihovna. Hasiči nemaj naftu, neteče voda a hlasitým voláním hóóóřřřííí si moc nepomůžu . . .
Dávám tři a půl hořících Hetešovo motýlků, na které pomalu dopadá radioaktivní prach. V reálu jen 50%, tedy tři plamenné hvězdy.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Nejdůležitějším cílem nejsou fungující dodávky energie do domácností a továren, ale generování zisku.