Bílá perla

Bílá perla https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138759/bmid_bila-perla-YdC-138759.jpg 4 27 10

Cesta ke svobodě má svou cenu V kolonii Britské Malajsko se píše rok 1941. Okouzlující Konstance Hadleyová provdaná za bohatého Angličana, vede na první pohled skvělý život. Connie hraje roli svědomité manželky. Uvnitř sebe ji však ochromují nuda, únavné vedro a manželství bez lásky. Život se navždy změní v prosinci, kdy Japonsko zaútočí na Malajsko. Connie se rozhodne utéct do Singapuru na palubě Bílé perly a její život se zcela převrátí. V té chvíli ještě netuší, že na konci dramatické cesty a velké osobní proměny ji čeká nová svoboda i nebezpečná a zároveň radostná láska.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The White Pearl , 2010


více info...

Přidat komentář

sasena
23.04.2023 3 z 5

Oddechovka, ke které se nebudu vracet, ale protože mě zajímalo, jak vše dopadne, i když to bylo dost předvídatelné, dočetla jsem až do konce. Připadalo ještě někomu, že autorka našla inspiraci v postavách Scarlett O'Hara a R. Butlerovi pro své hlavní hrdiny? Zajímavý byl popis vesnice v korunách stromů. Kdyby v knize nebylo tolik mrtvol, asi bych to nazvala tak trochu červenou knihovnou. Ale četlo se to dobře, to zas jo

Zooey95
18.08.2022 4 z 5

Kate Furnivall píše podle mého gusta - vybírá si zajímavé historické události a zajímavá místa a zasazuje do nich osobní příběhy. Opravdu to není jen bezduché čtení, ze kterého se nic nedozvíte, naopak. Bílá perla toho není výjimkou. Zrovna o Malajsii a celé této situaci jsem si díky knize udělala poměrně pěknou představu. Kate Furnivall obratně zachází s docela přesnými historickými údaji, dokáže nádherně vystihnout atmosféru a z mnoha jejích knih mám pocit, že místa, na kterých se odehrávají, procestovala a nechala se jimi okouzlit. Druhá světová válka, exotické prostředí, život Britů v kolonii před rozpadem Britského impéria, to vše Furnivall vystihla bezvadně, tak akorát emotivně, s patřičnou britskou slávou. K tomu mě na knize opravdu baví, že to není jen snůška historických údajů bez zápletky, je tam celá řada zajímavých zápletek a propletenců a příběh je pak hodně dobrodružný, dokážu si podle něj představit i prudce napínavý a akční film :) Vše začíná v uhlazené koloniální společnosti, pak dostihne obyvatele Malajsie válka, situace při plavbě na lodi jsou pak také hodně nápadité, stejně tak pobyt na Fitzpaynově ostrově - skoro příběh zralý pro Hollywood :)

Jediné, co mě na knize ruší, je zbytečné zacházení do detailů v intimních situacích, i když to není zase žádná velká hrůza, a pak občasné fráze typu "vpíjeli se do sebe pohledem" a podobně. Jak jsem psala výše, kniha není úplně bezduchá, a nepřijde mi, že by to do ní patřilo. Možná je to částečně i chyba překladu. Četla jsem od Furnivall knihy v angličtině a tam obdobných věcí tolik nebylo.

Bohužel jsem smutná z některých komentářů, které tady čtu. Čím dál tím víc mám pocit, že čtenářům vadí, pokud příběh a postavy nejsou jen černobílé, jako kdyby většina lidí chtěla dostat naservírováno "tak tady ten je zlý a tady ten je hodný". To přece není vůbec reálné. Ano, v tomto příběhu asi nikdo není stoprocentně hodný a stoprocentně špatný. Čtenáři by, pokud už tak moc chtějí místo kvality příběhu a znalostí spisovatelky hodnotit raději samotné chování postav (a podle toho pak považují knihu za dobrou nebo špatnou, což je pro mě trochu podivné), měli trochu uvažovat nad situací, ve které se hrdinové vyskytli, a vzít v potaz, co mají za sebou. Čtu tady například, že není reálné, aby Teddy byl tak přemoudřelý? Sedmiletých kluků jako Teddy s perfektními znalostmi letadel není úplně málo. Nebo že je Maya nesympatická? No, mohli bychom vzít třeba v úvahu, že je Malajka, že je negramotná a že uvažuje úplně jinak než Evropan. A takhle bych mohla pokračovat dál a dál. Ale to už jen tak mimo.

Za mě skvělé čtení :)


sodmic
27.06.2021 4 z 5

Ze zacatku jsem chtela knihu odlozit a jsem rada, ze jsem to neudelala. Zacatek nic moc, ale pak se kniha zmeni v napinave cteni a zaver prekvapi.

alexis818
27.10.2019 5 z 5

Já musím dát pět hvězd,krásné čtení,napínavé,exotické,dobrodružné.Paní spisovatelka je skvělá vypravěčka.Mám za sebou prostě úžasný čtenářský zážitek.Doporučuji všemi deseti.

Mathiola8
19.01.2017 4 z 5

Kniha mě nakonec zaujala. Nemohla jsem se ze začátku začíst, ale chytlo mě exotické prostředí. Zajímavé je líčení o válce v jiné části světa.
Voní exotikou, dobrodružstvím. Popisuje jak může žena trpět v manželství, které jí nevyhovuje. Sice původní obyvatelé nejsou vykresleni moc hezky - dvojčata, ale nakonec dobro zvítězí.

orinka3
06.10.2016 2 z 5

To se mi často nestává, abych si z řady hrdinů knihy nevybrala jediného, aby mi byl sympatický! Hlavní postava knihy je sice statečná a aktivní žena, ale to je o ní asi tak všecko. Trápí se pocitem viny a tomu je podřízen celý její další život. Syn je na svůj věk až příliš moudrý a zručný, to autorka trochu zidealizovala. O ostatních postavách se mi rozepisovat nechce, snad jen vypíchnu, jak strašně protivná mi byla po celou dobu Maya. Jinak není o čem moc mluvit, postavy jsou takové nijaké, ploché. Autorce se ale dobře podařilo vykreslit prostředí vlhké dusivé džungle se vším všudy, to podle mě stojí za pochvalu. Co se čtivosti týče, ze začátku jsem se moc nechytala, pak mě to začalo bavit víc, ale konec, to bylo opravdové zklamání, takový jakýsi divný, do ztracena a na to naroubovaný happy end. Ne, tohle podruhé číst nebudu.

J.x
18.05.2016

Kniha mě bohužel nezaujala natolik, abych ji dočetla.

Babo
22.09.2014 3 z 5

Kdo nechce znát zápletku ať nečte:
Právě jsem dočetla a jsem na rozpacích.V knihkupectví jsem si přečetla,že se román odehrává v roce 1941 v Malajsii a to mi stačilo,abych si knihu koupila.Hodně jsem se těšila,ale jsem trochu (nebo dost) zklamaná.
Je to obyčejný dobrodružný román zasazený do exotického prostředí,ale řekla bych,že si spisovatelka nelámala moc hlavu s nějakým dotahováním zápletek.Nevím proč tam byla dvojčata,kterým hlavní hrdinka zabila matku při automobilové nehodě a ony snad měli sloužit k odplatě,aspoň tak se mito nejdřív jevilo.
Možná tam ale krásný chlapec byl,aby se ukázalo,že manžel hl.hr. je gay a tudíž láska vyprchala.Proč nejlepší přítel hl.hr. políbil?A dál už nic.(Byl taky gay?)
Co Madoc?A jaká náhoda,že Fitz byl nevlastním bratrem japonského milence a tak mohla být zachráněna?
Asi by se dalo pokračovat,kdo od knihy moc nečeká asi nebude zklamaný,já jsem byla.

verulaj
09.02.2014 4 z 5

Kniha mě velice překvapila. Bylo to zajímavé čtení, kde nebylo nic jasně dané hned po prvních pár kapitolách, naopak je v knize spousta nečekaných zvratů či překvapení. Naštěstí nejde o zvraty strojené.

Jako plus hodnotím zasazení knihy jak prostorově, tak časově. Válečných románů z druhé světové války je nepřeberné množství, avšak odehrávají se hlavně v Evropě či Americe a na to, že válka se dotkla i zbytku světa se, z mého pohledu, trochu zapomnělo.

Lidka
27.01.2013 4 z 5

Dala bych tak 3 a půl, ale to nejde, tak dávám 4 hvězdičky, i když to plně neodpovídá.
Mohu říct, že je to dobrodružný román a hrdinové jej prožívají v době, kdy Malajsko napadli Japonci. Není to zase až tak úplně bezduché čtení a rozhodně je mnohem lepší než to, co jsem si přečetla na přebale, tedy bylo to lepší, než jsem čekala, jen konec mne trochu zklamal, ale to musíte posoudit sami.
Dobře se to čte, dozvíte se taky o tom, jak vypadala válka úplně v jiných končinách světa, ale ty , co romány o válce moc nemusí uklidním, je to jen na pozadí válečných událostí i když válka do životů hrdinů zasáhne, tak žádné dlouhé válečné pasáže tam nenajdete. A té nudy, co se o ní píše na přebale, tak té je tam pramálo. Někdy mám pocit, že lidí, co tyhle texty píšou ty knihy snad ani nečetli.

Autorovy další knížky

Kate Furnivall
britská, 1950
2009  80%Ruská konkubína
2011  77%Perla Petrohradu
2010  80%Rudý šál
2010  78%Tajemství konkubíny
2012  70%Bílá perla