Žena v modrém plášti

Žena v modrém plášti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410519/bmid_zena-v-modrem-plasti-WsG-410519.jpg 4 55 22

Benny Griessel série

>

V sérii Benny Griessel - 5,5 Benny Griessel plánuje požádat Alexu Bernardovou o ruku. To znamená, že potřebuje koupit zásnubní prstýnek. A to znamená, že si na něj potřebuje půjčit. Benny má plnou hlavu soukromých problémů, když vtom ho zavolají k případu s nejvyšší prioritou. Našlo se tělo nějaké ženy, nahé a vymáchané v bělidle, vyvěšené na zdi u malebné silnice nad Kapským Městem. Identita oběti je záhadou a stejně tak důvod k vraždě. Benny a jeho kolega Vaughn Cupido se postupně začínají propracovávat ke kořenům příběhu, které sahají až do Anglie či Holandska… A také až kamsi do 17. století.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

De vrouw in de blauwe mantel , 2017


více info...

Přidat komentář

Wladimirski
16.09.2023 3 z 5

Taková detektivní jednohubka, rychlý spád, celkem nepředvídatelné rozuzlení.
Lehká oddychovka.

Česneksmedem
16.08.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že se mi ta krátká vsuvka líbila a vůbec nevadilo, že jsem ji četl až na konec. Píše se tam i o knize Stehlík. Tu jsem si kdysi také chtěl přečíst, ale nakonec jsem byl odrazen počtem stran. Slušná jednohubka.


broskev28
22.05.2023 3 z 5

Jednohubka, kterou jsem si naservírovala proto, že máme objednaných několik dílů autorovy série Benny Griessel. Tahle útlá knížka nebyla špatná, ale nijak zvlášť mě neuchvátila, tak jen doufám, že avizovaná série bude sympatičtější. Prostředí Kapského Města je určitě zajímavé, ale moc jsem si ho neužila. Kapitolky s datací 12.října vnášejí do příběhu aspoň kousek napětí, které pro mě naopak ztrácejí (ne)detektivní úvahy na téma plánovaného chomoutu jednoho z protagonistů.

soukroma
14.02.2023 4 z 5

Kratičký příběh, jakoby jen lehce nahozené téma do povídky, které by si ale opravdu žádalo objemnější rozpracování (obecně, ale u oblíbeného autora zvlášť). Starý mistr, Rembrandtův žák, Fabritius, kterého známe z obsáhlého románu Stehlík (titulní jednou z mála dochovaných maleb), a jeho malba Žena v modrém zobrazující Rembrandtovu milenku v mnohém odhalujícím modrém plášti... převezena po požáru v Delftu do Kapského města... Hotová senzace.
Záležitosti nalezení a zacházení se starými vzácnými obrazy, to je na nekonečně románů. Napínavých až detektivních. Jak jde o miliardy randů, tedy stamilióny amerických dolarů, pak se tyto velké zlověstné síly hodně perou s milovníky umění, zejména v okrajových částech světa (pro staré umění, myslím). Tady je pointa "příznivější" a objasnění jediné smrti taksi "pohodovější". 70%

Argony
05.10.2022 3 z 5

Nevím proč je psáno krimithriller, když je to obyčejná jednoduchá detektivka. Žádnej krvák. Možná je to překladem, ale styl psaní je divný. Přečteno do výzvy, další díly číst nehodlám.

Rade
15.08.2022 4 z 5

U téhle série, kde jsem byla zvyklá na spletitý příběh, mě jednohubka překvapila. Ale proč ne? Vlastní příběh byl fajn, zajímavá zápletka, jednoduché vyřešení. Plus za výtvarné téma a provázání s Holandskem 17. století a Rembrandtovým žákem.
Spíš mi vadila změna překladatele, u sérií mi to vadí vždycky, každý překladatel volí jiný styl a tady to bylo hodně znát. Chyběla mi i afrikánština a slovníček s případnými vysvětlivkami, jak je které slovo používané a při jakých příležitostech, to mě v předchozích dílech dost bavilo.

marekB78
20.05.2022 3 z 5

Tak toto mě nijak nenadchlo a četl jsem jen kvůli výzvě a myslím,že už žádnou od autora do ruky nevezmu. Chyběl tomu nějaký zvrat, rozuzlení, překvapení, napětí... Ale dal jsem to... Asi jen kvůli těm 150 stranám :)

hanzmb
04.05.2022 3 z 5

Bohužel to nejslabší, co jsem z této série četl. Zatímco všechny minulé díly měly přes 400 stran, tady najednou stačilo 150. A taky to je vidět. Jak kdyby si autor napsal jen hrubou kostru a někdo to omylem vydal. Zcela povrchní. Navíc se to mohlo odehrávat kdekoliv. To, proč tuhle sérii čtu je prostředí JAR a tady prakticky nic zajímavého není.

Ulala
04.04.2022 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a to cíleně pro Čtenářskou výzvu. Přestože to bylo krátké a stručné objasnění případu, kniha ani autor mně nezklamali. Myslím, že si přečtu i další ze série.

archivářka115
26.02.2022 3 z 5

To byla první knížka, kterou jsem od dotyčného autora četla. Ze začátku jsem byla mile překvapena. Knížka se dobře četla a bavila mě. Poslední část mě zklamala. Během chvíle detektivové zločince odhalili a byl konec. Nejsem pro sáhodlouhé zkoumání a hledání indicií. Ovšem knížku, která takovou rychlostí odhalí vraha, jsem ještě nečekala.

lucakuca
11.02.2022 3 z 5

Od autora mám ráda knihy tlusťoučké. To si pošmáknu jako u pěkně vypečenýho křupavýho bůčíčku :-) ale tahle dietní kráska...

alzbeta4340
10.10.2021 4 z 5

Kratší a rozhodně jednodušší detektivka než na jakou jsme od Deona Meyera zvyklí. Ale vlastně to nebylo špatné. Budu to brát jako mezidíl v sérii a hodnotím pozitivně.

jprst
06.04.2021 4 z 5

Dobrá a čtivá detektivka, žádné zbytečné zdržování, rychle vyřešeno, ale... Cítím se tak trochu autorem ošizen, tenhle námět by dal i na podstatně víc stránek, ale i tak jsem si to užil.

Dajine
05.03.2021 4 z 5

Krátké, rychlé, chytré propojení se Stehlíkem.

Lumír23
29.11.2020 5 z 5

Deon neměl čas, napsal knihu na nedělní dopoledne. Kurnik chlape, co mám číst asi odpoledne, co? Ha? Příběh zase výborný, lze i odhadovat co se děje, odboček minimum a fér hra se čtenářem. Jen to je tak tenoučký...

bagel
11.02.2020 4 z 5

Já jsem byla spokojená, rychlé a příjemné čtení, hezké spojení Holandska a jižní Afriky, minulosti a přítomnosti.

harena
29.12.2019 5 z 5

Napadlo mě, že Deon Meyer napsal tuto krátkou knížečku v mezičase jen proto, abychom na něho jako na spisovatele nezapomněli. Jednoduchý, ale čtivý příběh: našla se mrtvola, pátrá se a vypátrá. Mezi tím vtipné dialogy Jestřábů a rozhodně se při čtení nestresujete. Ale za to, že to nemá jeho obvyklých 400 stran asi hvězdičku sundávat nebudu. Ale prosím pane Meyer, příště trochu delší, ať si užijeme.

astra3
03.11.2019 5 z 5

Jako obvykle velmi čtivé, ale tentokrát taky velmi krátké. 3 hodinky potěšeníčka a konec. Snad příště ...

Ivana11
16.10.2019 5 z 5

Líbilo se mi, jen to bylo dost krátké. Oceňuji dobrý překlad oproti předchozím dílům ( jiný překladatel), kde byly nepřehledné názvy velkého množství policejních útvarů. Zde to bylo vše pěkně srozumitelně popsané. V knize jsem našla inspiraci pro přečtení knihy Stehlík.

kolacky
05.10.2019 4 z 5

Jen jsem se začetla, už byl konec. Krátké, pane Meyere, krátké... !