Beladona

Beladona https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517723/bmid_beladona-1KN-517723.jpg 4 210 55

Beladona / Belladonna série

1. díl >

Osiřelou Signu vychovávala řada pěstounů, z nichž se každý zajímal spíš o její bohatství než o blahobyt – a všichni ji časem opustili. Jediní příbuzní, kteří zbývají, jsou výstřední Hawthornovi žijící v krásném, ale ponurém panství Thorn Grove. Pán domu se ze zármutku nad smrtí své ženy dostává večírky, zatímco jeho syn bojuje za záchranu rodinné reputace a dcera trpí záhadnou nemocí. Když se objeví duch jejich matky a tvrdí, že byla otrávena, Signa si uvědomí, že rodina by mohla být ve vážném nebezpečí a začne pátrat po vrahovi. Vtom jí nejvíce pomáhá spojenectví se samotnou Smrtí, fascinujícím a nebezpečným stínem, který ji doprovází celý život. A ukáže Signě, že jejich spojení je důležitější, než si dokázala představit.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Belladonna , 2022


více info...

Přidat komentář

Julinka679
22.04.2024 4 z 5

Do Beladony jsem se naprosto zamilovala!
Hlavní hrdinka, zápletka, temná atmosféra, dokonce i romantická linka, to všechno se mi na knize líbí. Jelikož mám ráda detektivky/thrillery tak mi vyšetřovací linka neskutečně sedla a ikdyž jsem pachatele odhadla dříve než hlavní hrdinka tak to ničemu nevadilo.
Tohle je YA fantasy, které nekřičí "pro mladé čtenáře" a proto si ho za mě dokáže užít i čtenář, který se v této kategorii již nepohybuje.

Na další díl se hodně těším protože toho potřebuju víc! Víc Signe a Smrtonoše!
Hodnotím 4,5* a naprosto doporučuji!

Rowana
12.04.2024 5 z 5

Ta kniha mě překvapila. Je skvělá. Jemná romantická linka podkreslená tajemstvím věčnosti a (ne)smrtelnosti, zlovůle lidí i naděje. Zase jinak je tu podchycený svět jednoho z věčných. Co jsem pochopila, v druhém díle bychom se mohli seznámit s dalším, což mě rozhodně láká a nesmírně se těším na pokračování.
Vzhled knihy stojí rozhodně za pozornost. Je skvostný.


Sirael23
16.03.2024 5 z 5

Tohle mě bavilo moc. Krásná obálka a krásný obsah. Pohladila na duši a moc se těším na pokračování.

Jaymay
11.03.2024 5 z 5

Tak tohle YA rozhodně předčilo má očekávání a stala se z ní má srdcovka. Ke stylu psaní nemám co bych vytkla, příběhově je to dokonalé. Kniha je plná emocí, zvratů, nečekaných událostí a napětí, tajemství a temna, odhalení v závěru bych rozhodně
nečekala. Vztah mezi ústřední dvojicí se pomalu a jistě vyvíjel a já jim fandila a celý jejich příběh (zvlášť od cca 30. Kapitoly) prožívala s nimi. Už aby byl druhý díl

lucie5018
23.02.2024 5 z 5

Přiznám se, nebýt té úchvatné ořízky, po této knize nesáhnu. Navíc YA už dávno není žánr, který bych vyhledála.
Ale tohle bylo skvělé. Jo, vidím tam podobnost s jinými knihami. Ale čert (nebo spíš Smrtonoš?) to vem! Tohle mne bavilo jak dlouho nic z tohoto žánru.
Temnota. Lehká romantika a do toho detektivní spletenec, za který by se nemusel stydět ani autor čistokrevné detektivky. Signa mě okouzlila a její dialogy se Sylasem jsem si užívala úplně maximálně. Za mne jedno velké doporučení a těším se na pokračování série!

P.S. Tak nadrženou hlavní hrdinku young adultovky jsme tu neměli od dob Belly Swanové!

RemiBlack
23.02.2024 3 z 5

2024/12
Nebyla to špatná kniha - četlo se to docela rychle, premisa je zajímavá, prostředí taky fajn..., ale nějak pro mě netrefila to správné místo.
Nebrala mě romantická linka (připadala mi celkem absurdní, zvlášť když uvážíme, že hlaní hrdinka nemá v tomhle směru zrovna zkušenosti), a i když jsem rozuzlení tipovala špatně, a to skutečné je zajímavé, tak se mi zas tak nelíbilo. Hlavně mě asi ale zklamaly postavy, co reálně neměly v příběhu jinou roli, než že přidaly podezřelé do zápletky; a Death (Smrtonoš česky?) - YA mocným entitám neprospivá, řekla bych.
Na druhou stranu myslím (už podle recenzí), že svoje publikum si Beladona určitě najde.

Viwi
17.02.2024 5 z 5

Tak tohle čtení jsem si maximálně užila, a řekla bych, že je veliká škoda, že to má štítek YA, protože prapůvodně jsem právě kvůli tomu do Beladony nechtěla moc jít. Řekla bych, že Beladona se bude líbit všem, komu se líbil Neviditelný život Addie Larue (achich), je to stejně kouzelně krásné a ano ~ lahodně temné! Už se těším na další díl!

kacka29
14.02.2024 5 z 5

Tato kniha přesně splnila moje očekávání. Bylo to opravdu "lahodně temné" a neotřelé. Když se k tomu ještě přidá detektivní zápletka a viktoriánská doba, tak to rozhodně nesmí chybět v mé knihovně. Už aby vyšel další díl!

Ahmose
12.02.2024 3 z 5

Na túto knihu som sa veľmi tešil. Anotácia evokovala gotický román s temnou a originálnou zápletkou. Potenciál to určite malo. Tejto knihe ale strašne škodí samotný fakt, že je to YA literatúra. Keby sa autorka odvážila a námet temnej kliatby dotiahla a domyslela do plných dôsledkov, mohol to byť výborný dekadentný príbeh. Takto to po relatívne slušnom začiatku skĺzlo k typickej YA knihe, ktorá ma síce neurazila, ale zas ani nejak extra nenadchla. Kniha sa napriek relatívne krátkemu rozsahu dotýka viacero tém, duchovia, vražda, jedy, ale aj spoločenské postavenie a normy, romantika. Nie je to ideálne. Celé je to také kostrbaté, dosť predvídateľné a romantická linka mdlá. Výhodou knihy je, že hlavná hrdinka je celkom sympatická a nemyslí si, že požrala všetku múdrosť sveta. Ak ste čítali knihu Dívka, had, trn, tak by som povedal, že toto je na veľmi podobnej úrovni. Oddychovka do pochmúrneho počasia.

LadyCharlene
07.02.2024 4 z 5

Tato knížka mě zaujala na první pohled svou překrásnou ořízkou, líbí se mi, že zdobenou ořízku vídám čím dál častěji.
Beladona je prvotina, a je to na ní znát. Bohužel pozadu nezůstává ani překlad, chybičky se našly, a nebylo jich málo. Děj odsýpal, na můj vkus občas, až moc rychle, aspoň jsme se nikde moc nezdržovali, což by ale někdy nemuselo být na škodu. Celá kniha byla prostoupena velmi příjemnou atmosférou, příjemná byla i délka kapitol. Neseděly mi osobnosti postav, možná až na Percyho, chtělo by to trošku víc psychologie a propracovanější intrikaření. Asi se na povrch dostává zase moje pubertální já, já nevím, co na těch Smrtonoších vidím, ale pokaždé jsem si jeho přítomnost užívala. :D Líbila se mi detektivní linka, i strašidelno. Takže přes všechny chyby jsem knize udělila celé 4 hvězdičky především díky napínavému a dramatickému konci, který mě dostal. I slzička ukápla. Na druhý díl se rozhodně těším.

kirstinrau
03.02.2024 4 z 5

Instagram: @kirstinrau

Na túto knihu som bola strašne zvedavá lebo baby, ktoré ju čítali v originále, boli z nej nadšenie. Musím však priznať, že ja som mala na začiatku problém sa začítať a dej sa mi akosi vliekol. Našťastie napokon ten zlom prišiel a kniha ma začala baviť.

Sigma ma občas vytáčala, ale jej postava a celkovo príbeh je naozaj originálny. Samozrejme sa mi hneď od začiatku páčil Smrtihlav. Úprimne bez neho by príbeh nebol moc záživný. Je tu síce plno prekvapení, zvratov, ale je to skôr taký historický román s dávkou detektívky a možno štipkou hororu? Lebo mňa z duchov osobne dosť mrazí. Nie je to však nič extrémne strašidelné. Romantika bola troška v úzadí, ale ten koniec bol skvelý a určite sa chystám aj na pokračovanie.

Dúfam, že si tam viac užijeme Smrtihlava.

TomTomis
30.01.2024 3 z 5

Tak tohle někdo dle mého trochu přecenil, ale chápu, proč se to někomu může líbit. Nejsem navíc cílová skupina. Štvala mě hlavní hrdinka. Štvaly mě občasné chyby v textu, spíše překlepy. Připomínalo mi to knihu Neviditelný život Addie LaRue. Ale v jakémsi detektivním podání. Nejzajímavější byl konec. Mírné překvapení, ale s pocitem, že mi to je jedno. Mladším čtenářům- spíše čtenářkám se může série hodně líbit.

natalie.carsen
27.01.2024 3 z 5

Knihu jsem přečetla během pár dnů, už to není úplně můj šálek kávy, protože to bylo napsané dost jednoduše :) ale prima kniha pro někoho, kdo se chce trochu bát

Knihomol_ka
15.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha, která nese název Beladona neboli rulík zlomocný. Moc krásný název knihy a ještě krásnější obálka a ořízka.

Musím říct, že jsem byla velmi mile překvapená. Příběh byl opravdu svižný a čtivý. Hlavní hrdinka Signa je sirotek, ale zároveň i něco víc. Její příbuzní okolo ní záhadně umírají

Jednoho dne se dostane do panství Thorn Grove, kde bude muset vyřešit záhadu. Je to taková lehce detektivka, kde se snažíme přijít na to, kdo za to vše může.

Musím říct, že jsem do samotného konečně neměla jistotu, kdo se na tom podílí. A nakonec jsem byla s koncem spokojená. To, kdo je Sylas jsem věděla od prvního okamžiku, takže to pro mě nebylo žádné překvápko. Co se týče Smrti, tak byl na mě trochu přeslazený asi na to už nejsem úplně. Ale ten konec ? Šup ! Nutně potřebuji pokračování.

Doporučuji všem fanouškům fantasy a zároveň detektivek. Připomíná mi to sérii Po stopách Jacka Rozparovače, jen tohle je více fantasy.

4.5/5

Concoca
02.01.2024 3 z 5

Milé oddychové čtení, zajímavý námět, chvilkami mi to trochu připomínalo Purpurový vrch. Bohuzel již po par stránkách jsem tusila kdo je Sylas. Nemuzu dat plný počet, ale vzhledem k závěru, tuším dalsi dil a ten si rada přečtu :)

M.C.SMITH
22.12.2023 4 z 5

Tato kniha byla skutečně milé překvapení. Bavila mne od začátku do konce.
Postavy byly dobré, obzvláště jedna se mi zamlouvala.
Pro mne pecka, ke které se časem určitě zase vrátím.
Knihu mohu jen doporučit, určitě si zaslouží šanci.

KnihomoLucy196
06.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Čtení s lehkou příchutí beladony, nebolí rulíku zlomocného
Knížka sleduje hlavní hrdinku Signu, sirotka, kterého chtěli jen kvůli jejímu bohatství. Chvíli trvalo, než jsem si jí oblíbila, ale pak jsem jí hodně fandila a přála jsem jí tu lásku se samou nocí.
I Smrtonoš mě opravdu okouzlil a ukázal nám, že smrt není jen zlá, je to nedílná součást života.
Zápletka se mi také líbila. Vyšetřování vraždy, která už se stala, a zachránit někoho, kdo skončí úplně stejně? Pecka.
Celou dobu zároveň dům, kam se ke svému zbytku vzdálené rodiny přistěhovala, oplýval ještě dalšími záhadami a celou knížku je Signa postupně odkrývala.
Finální rozuzlení nám odhalilo nejen vraha, ale i skrytou identitu Sylase Thorlyho.
(Fun fact: u Sylase jsem to nějak tušila, ale přišlo mi to úplně absurdní - ale jakože dává to pak smysl XD)
A pár posledních stránek? Nejraději bych na ně navázala druhým dílem, ale bohužel ještě nevyšel česky. Snad to ale brzy napraví

Shrnutí: krásné, příjemně napsané podzimní a zimní čtení, kterého z celého srdíčka doporučuju :)

barborazveze
05.12.2023 4 z 5

Moc přijemné čtení na podzimní a zimní večery. Příběh mě chytl v podstatě okamžitě, líbil se mi jazyk, který trošku hrál na strunu klasických austenovek, i hlavní hrdinka jako by vypadla Z pýchy a předsudku. Samotná Signa se mi líbila a byla mi sympatická, i když v jisté rovinně jsem měla pocit, že je její vztahový vývoj krapet uspěchaný. Některé věci jsem prokoukla poměrně rychle, ale o to víc jsem byla zvědavá, kdy to vyleze na povrch a sama Signa to zjistí.
Co se týká poznámek v komentářích, že se jedná o soft porno, to teda nevím... Na YA literaturu mi to přijde poměrně v pohodě 15+, na sex dojde, ale v celkem nevinné podobě narozdíl od jiných knih, které se tváří jako YA fantasy a je to čisté porno... Spíš mi občas Smrtonoš přišel divně nerealistický, příliš lidský, příliš uspěchaný... Ale další díl si určitě dám, autorčin styl se mi moc líbil.

Knižní střípky
04.12.2023 3 z 5

Nemůžu říci, že bych byla zklamaná, bylo zde spoustu zajímavých momentů, ale jako celek to na mě nezapůsobilo tak, jak mohlo, a myslím si, že ten potenciál tam je, každopádně do dalšího dílu půjdu, když už pro nic jiného, tak aspoň ze zvědavosti.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

nelcisko
02.12.2023 2 z 5

Kniha mě ihned zaujala svou obálkou a ořízkou, jak vyčnívala z polic, a tak jsem si ji rozhodla koupit. Nikdy to takhle nedělám, kniha mě musí zaujmout obsahem.
A taky že to bylo naposledy.
Naprosto nerozumím, proč má kniha tak dobré hodnocení?
Zápletka nic moc, ale dejme tomu, že kdyby děj byl popsaný lépe, bylo by to čtivější. Když mě kniha nebaví, nechávám tomu čas a většinou se to pak někde protne a stojí to za to. Ale tady nikoli. Jen jsem četla a četla a nic... už jen samotný text mě rozčiloval, ale říkala jsem si, že to třeba je takhle napsané schválně, autorka píše pro mladé, tak se snaží použít jednodušší jazyk...
no, knihu jsem ani nedočetla, takže nemůžu říct, jak na mně kniha udělala dojem celkově, ale prvních sto stran fakt ne... knihu bych maximálně doporučila young adults, kterým je také určená. Tuto skupinu by to možná mohlo ještě bavit. Možná mě to taky nebavilo, protože do této kategorie nespadám.

Štítky knihy

vraždy smrt rodina pro dívky jedy sirotci pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Adalyn Grace
americká, 1994
2023  82%Beladona
2024  70%Foxglove

Kniha Beladona je v

Právě čtených16x
Přečtených248x
Čtenářské výzvě56x
Doporučených16x
Knihotéce176x
Chystám se číst266x
Chci si koupit100x
dalších seznamech10x