Nestoudná zvědavost

Nestoudná zvědavost https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506457/bmid_nestoudna-zvedavost-wAj-506457.jpg 4 115 41

Beatrice Hyde-Clareová série

1. díl >

Jaké hrůzy se ukrývají v potemnělé knihovně? Šestadvacetiletá Beatrice Hyde-Clareová je příliš plachá, aby se pustila do vyšetřování podezřelé smrti jednoho z hostů panského domu v Lake Districtu. Stará panna, která je neochotně trpěnou schovankou svých příbuzných, by se jistě neodvážila prohledávat pokoje syna vážené hostitelky a jeho urozeného přítele, jen aby získala usvědčující důkazy. Byla vychována k úctě a poslušnosti, takže by ji samozřejmě nikdy v životě nenapadlo vyslýchat panovačného vévodu z Kesgravu a už vůbec by si netroufla zpochybňovat způsob, jakým celou záležitost předložil místnímu konstáblovi. Jenže když v opuštěné knihovně venkovského sídla Skeffingtonových zakopne o zkrvavené tělo ubohého pana Otleyho, přesně tohle udělá.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

A Brazen Curiosity , 2018


více info...

Přidat komentář

Lenny33
dnes 4 z 5

Byla to zajímavá kniha a v sérii hodlám pokračovat. Mám ráda kombinaci detektivky a romantiky. Jediné co bych vytkla, jsou až moc sáhodlouhé popisky pocitů, které se často opakovaly stále dokola.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Kniha, ke které jsem se dostal díky společnému čtení a jinak bych po ni nikdy nesáhl je pro mě dost rozporuplná.
Obsahuje plno nelogičností, ještě více opakujících se dialogů a úplně nejvíc dvoustránkových rozhovorů o ničem. Drtivá většina dialogů děj nikam neposouvá a funguje jen jako jakási historická vata. Na druhou stranu jsem se párkrát i zasmál a pokud historické reálie vykresluje pravdivě, tak i něco dozvěděl. Závěr byl asi přesně takový, jak bych čekal, vrah byl v salónku odhalen a vše se vysvětlilo.
Bohužel knihu velmi sráží fakt, že celou první polovinu se točí v kruhu nezáživných a stále stejně se opakujících rozhovorů i emocí hlavní hrdinky. Osobně mě moc překvapilo, že kniha nebyla nikterak romantická, což jsem vzal s povděkem.
Samozřejmě pokud je hlavní hrdinkou v těchto reáliích žena, je potřeba počítat s nekončícím popisem toho, jaké společenské normy zrovna porušuje. Pro zatáhnutí čtenáře do děje a navození atmosféry dobré, ale nesmí se to přehánět, což se tu stalo.
Dávám slabší 3*. Skoro celou dobu jsem byl přesvědčen, že to budou nanejvýš dvě, protože jsem se vskutku moc nebavil, ale z mého pohledu se opravdu povedl závěr, který měl potřebnou údernost a nebyl zdlouhavý.


Dela90
27.02.2024 3 z 5

Tato detektivka = oddechovka.


Jednou v noci, když nemůže Beatrice spát, se rozhodne zajít do knihovny pro něco na čtení a místo knihy najde mrtvolu a společně s ní i jednoho nafoukaného vévodu.
Když je celá událost označena jako sebevražda, rozhodne se pátrat na vlastní pěst, protože kdo by se sám praštil svícnem zezadu do hlavy přivodil si tak smrt?

Přiznám se, že mě první polovina kniha vůbec nebavila. Knihu jsem četla v rámci štafety a zkoušela jsem ji rozečíst celkem 3x. Pořád to bylo takové omílání omáčky dokola. A pořádně mě to vtáhlo do děje až někde za půlkou knihy.

Beatrice ač pro ostatní působila nesměle, její nestoudná zvědavost byla tak bijící do očí. Źe se ze zamlklé ženy stala dobrá “vyšetřovatelka”. Trošku mě mrzelo, že vévoda a ona nepracoval více spolu. Myslím, že by jim to šlo o dost líp.

Knížka je zasazena do minulé doby. Je zde dobře vykreslena společnost a tehdejší pravidla.

Ke konci knihy Vám do sebe vše začne hezky zapadat. A popravdě já vraha špatně odhadla.
Nicméně to není kniha, ke které bych se někdy vrátila.

Fidibus
06.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Dobová detektivka - "stará" panna a nafoukaný vévoda se v noci setkají nad mrtvolou a dohodnou se, že budou spolupracovat v pátrání, které vévoda zahájil už dříve. A k úžasu všech se rezervovaná Bea odváže ve společnosti a celkem logicky postupuje, aby vrahem byla poslední postava, se kterou nepočítala. Pak už je zase tou nezajímavou... avšak určitě se zase shledají a jí se těším, zda se jí konečně splní její házecí představy. Vtipné dialogy ovlivněné z větší části tehdejšími společenskými pravidly. No, a vévoda a jeho noční návštěva po stromě...

EvelineGray
23.01.2024 5 z 5

Tohle mě tak moc bavilo! Po celou dobu čtení jsem obdivovala vtip a nadsázku, s kterou byla kniha napsána. Dialogy a vykreslení společnosti 10/10. Detektivní zápletka byla taky fajn, i když dosud úplně nevím, jak z indicií dokázali přijít na vraha.

Nessie72
29.12.2023 5 z 5

Vynikající. Chytré, nepřeslazené. Vtipné, k Austenové se odkazující, ale nekopíruje.

milito999
26.11.2023 1 z 5

Normálně se mi nestává, že dávám tak špatné hodnocení, ale tohle se nedalo číst.
Zasazené do doby Jane Austen, kterou miluji, ale příběh je tak moc smyšlený a ty dialogy a popisy.... pro mě ne.
Dala jsem knize dva pokusy a nebyla jsem schopná to dočíst, jak mě to nebavilo.

Galadwen
13.11.2023 3 z 5

Ani nenadchlo, ani neotrávilo. Hlavní postavy a prostředí jsou trochu jako z Jane Austenové, což je docela milé, Beatricino slídění mě bavilo, i když samotná detektivní zápletka a zejména její rozuzlení mi přišly slabé. Nicméně si myslím, že další díl zkusím, zajímá mne, jak se bude vyvíjet vztah dvou hlavních hrdinů.

roso.mak
04.11.2023 5 z 5

Naprosto geniálně napsaná kniha.

Anglická prudérnost, dobře vychovaná dívka a jedna vražda k vyřešení.

Slibuji, že se budete velmi dobře bavit, možná i nahlas smát.

Hypatia1010
11.09.2023 5 z 5

Tohle byla tedy jízda. Neměla jsem moc velká očekávání, ale musím říct, že mě kniha velmi příjemně překvapila a příběh jsem si moc užila. Ocenila jsem vyváženost příběhu, vzhledem k detektivnímu zaměření knihy, kdy autorka čtenáře drží v napětí. Podezřelí se střídali, jak se příběh vyvíjel a nebýt toho detailu se svícnem, možná bych dokázala vraha odhalit o chvíli dříve než Beatrice, ale právě ten svícen mě tak zmátl, že jsem od této hypotézy upustila.
Současně je příběh prošpikován lehce ironickým humorem trochu ve stylu Jane Austen. A špičkování Beatrice a vévody Kesgrava děj ještě víc oživilo a těším se na další díly série.

PosPol
10.07.2023 3 z 5

,,Nekřič. Nekřič. Nekřič. Beatrice si to slovo opakovala a srdce jí zatím pádilo jako tucet cválajících koní. Oči přitom upínala na mrtvého muže v dobře známé zelené vestě. Ležel tváří dolů, nos přitisknutý do koberce a temeno celé hlavy měl zalité krví proudící z rány zadní části lebky, která,,

Když Beatrice objeví mrtvolu lorda v knihovně a u ní postavu vévody Kesgrava, je v šoku. Horší ale je, že tato smrt je prohlášena za sebevraždu. Beatrice však zná pravdu a rozhodne se ji objasnit, stůj co stůj. Vrahem může být naprosto kdokoliv.

Skvělá kniha, spojení archaismů a knižní mluvy se sarkasmem a vtipem, to žeru! Chemie mezi Beatrice a Kesgravem byla takřka hmatatelná. Až do poslední chvíle jsem netušila, kdo je vrah.

Knize dávám 3/5 a hned vysvětlím. Tahle kniha má dvě obrovské mouchy a ty mi nejen zkazily celkový dojem z knihy, ale především jsem na to při čtení musela myslet. Za prvé jsou všechny postavy dementní, protože nikomu nepřijde divné, že by někdo spáchal sebevraždu tím, že se utluče svícnem zezadu do hlavy.

A za druhé a to mi pilo krev - Beatrice je 26 letá panna, celý život ji vychovávají jako poslušnou ženu, co má držet hubu a hlavu dole. A najednou si tu vystřihne naprosto bravurně sebevědomou, nezávislou, nebojácnou a pohotovou ženu. Ani minutu jsem jí to nevěřila. Což je obrovská škoda, protože jinak je kniha skvělá a další díl si určitě přečtu. Jednoduchá zápletka, pár postav, správný vibe mezi hlavními postavami, předsudky minulých století, nízké postavení žen, tohle všechno mě fakt bavilo!

,,Jestliže Kesgrava zaskočil pohled na Beatrice stojící v opuštěné knihovně s vražednou zbraní v ruce, skutečnost, že se stal terčem tak nepokrytého sarkasmu, ho přímo šokovala. Jak si to ta malá chudá myš bez konexí dovoluje jednat s ním tak neuctivě?,,

Etule
09.07.2023 4 z 5

Celkem překvapení. Kniha mě bavila, špičkování mezi hlavními hrdiny taky fajn. Jen tedy ta detektivní část byla taková, hmmm, odsunutá na druhou kolej bych asi řekla. Hlavně se pak vše seběhlo strašně rychle, vlastně ani pořádně nevysvětlila, jak k tomu závěru náhle přišla. Ke konci už mě teda vyloženě otravovalo, jak o Bee všichni (včetně ní samotné) tvrdí, jak je fádní a neatraktivní atd. Ale oddechovka fajne, na další díl jsem zvědavá. Doufám, že se objeví vévoda. :)

babicka_amalka
01.07.2023 2 z 5

pro mě to bylo zklamání - neskutečně rozvleklé a autorka jako kdyby nevěděla, co si s textem počít; plně mé pocity z knihy vystihly Kerriova a petrarka72 níže;
na druhý díl už nedojde;

Francisella
28.06.2023 4 z 5

Za mě skvělá oddechová detektivka šmrnclá Pýchou a předsudkem těším se na další.

Ita
25.06.2023 4 z 5

Takový malý víkendový zákuseček. Parádně napsáno, Bea má mé plné sympatie. Už se těším na další díl!

Josefina636
07.06.2023 5 z 5

Kniha mě bavila, hlavně jazyk, který autorka používá.

Dámaskloboukem
31.05.2023 5 z 5

Spíš než A. Christie mi to připomínalo O. Wildea. Agatha není žádná troškařka a ve svých příbězích si většinou s jednou mrtvolou nevystačí.
Poťouchlé líčení vyšetřování vraždy na vlastní pěst jsem si užila. Omylem jsem nejdřív četla druhy díl, takže jsem věděla kdo je vrah, ale příjemný pocit z knihy mi to nepokazilo.
Hlavním smyslem není ona detektivní zápletka, ale trefné líčení různých lidských charakterů.
Za mě byla nejlepší úzkoprsá teta Vera, která pobavila vždy, když přišla na scénu.
Obzvlášť musím ocenit naprosto luxusní překlad !!! V současné literatuře bývá u podobně jednoduchých, usměvavých a literárně nijak významných počinů vzácný jak zuby u slepice.

Kerriova
11.05.2023 2 z 5

Než jsem napsala tuto recenzi, počkala jsem po dočtení tři dny, abych vychladla a emoce se uklidnily. Ale tohle nezachrání ani svěcená voda. Pravdou je, že jsem si nedělala valné naděje už při čtení anotace, ze zkušenosti vím, že tyhle rádoby ironické popisy často skrývají velký špatný, ale optimisticky jsem se do toho pustila. Chyba. Autorka si zřejmě hrála na Agathu Christie a zamýšlela vytvořit svěží odlehčenou vtipnou historickou detektivku s jemnou romantickou linkou, ale nepovedlo se jí ani jedno, ani druhé. Už od samého začátku jsem si rvala vlasy nad zcela plytkými opakujícími se úvahami slečny Bey a utrpení pokračovalo nad povrchním žvaněním urozených dámiček. Postavy jsou vykreslené jako totální tupci, jejichž mozky mají buď velikost hrášku, nebo nejsou detekovány vůbec, a absolutně iracionální myšlenkové pochody všech zúčastněných mě srážely do kolen. Samotný závěr byl zoufalý, autorka očividně už netušila kudy kam, jaké důkazy v řešení vraždy předložit a jak to celé konečně uzavřít. Romantická linka vyznívá uboze. Ne, na tomhle není vtipného nic, to je prostě jen trapné. Vlastně ani nevím, za co dávám ty dvě hvězdy. Nejspíš z vděčnosti, že knížka nemá mnoho stran a trpěla jsem tudíž jen krátce. V této sérii určitě pokračovat nebudu, vyloženě mi nesedla.

Slůník
08.05.2023 4 z 5

Miluju jemně ironický humor Jane Austenové a tato autorka velmi důstojně kráčí v jejích šlépějích - detektivní zápletka jen poskytuje rámec k rozkrývání společenské hierarchie a možností žen daných dobou.

petrarka72
13.04.2023 2 z 5

Slabý pokus o agathovskou detektivku. Obávám se, že Agatha měla nejen lepší zápletky, ale i výraznější smysl pro humor.

Štítky knihy

19. století anglický venkov knihovny vyšetřování

Autorovy další knížky

Lynn Messina
americká, 1972
2022  74%Nestoudná zvědavost
2023  83%Skandální podvod
2023  88%Hanebná zrada