Beale street blues

Beale street blues https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80516/bmid_beale-street-blues-S1N-80516.jpg 4 16 3

Autorem dvou románů ze současného Harlemu je přední americký černošský spisovatel a esejista. První (Jdi a hlásej to z vrchů, 1953) zpodobuje příběh čtrnáctiletého černošského chlapce, který hledá vztah k nejbližšímu okolí i společnosti. Druhý (Beale Street blues, 1974) je baladickou výpovědí o lásce černošských milenců, kteří musí o svůj vztah bojovat jako reprezentanti černé menšiny v bílé Americe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Go Tell It on the Mountain / If Beale Street Could Talk


více info...

Přidat komentář

Delicius
30.03.2020 5 z 5

Asi bych neměl zcela hodnotit, zde; ale četl jsem Beale Street Blues v angličtině, a je to krásné. Miluji Baldwinův jazyk, způsob jakým píše, jak vypráví, a co vypráví.

Beale street blues, je krásný milostný příběh, tak silný, že se člověk vzteká na svinského Bella, ohromeně kouká na zoufale-krásnou-lidskou scénu masturbace v cele...

Závěr mě zklamal, uvědomil jsem si, jak je pro mě těžké žít s tím, že nevím, jak to bude pokračovat. ÁÁÁ.

Palivo
20.12.2018 5 z 5

Bom džorno!
Beale street blues:

Taková love story, to sem nezažil od dob Pomeje a Džambulka. V tomto příběhu z Ameriky je maník ve vězení a venku běhá jeho těhotná bambule, která se ho snaží dostat ven než na svět vyprdne dítě. Jelikož jsou ale všichni v knize černoši a strážníci jsou běloši, je od začátku jasný, že tohle žádnej jednoduchej basketbal nebude.

Baldwin je dobrej vypravěč, takže to tříská zleva zprava a stačí pár stránek a postavy jsou dobře prokreslený. Že je někdo černej nebo bílej je v podstatě jedno, protože tohle funguje i na tý univerzální rovině - rodina, láska, děcka, manžel v krimu. No a když už to začne trochu stagnovat a padat ze 7,5 na 7, Baldwin navalí závěr brutální jak moje stolice po sobotní noci a všechno pošle do pekla.

8,5/10


Marekh
07.04.2018 4 z 5

Více se mi líbil román Jdi a hlásej to z vrchů. V knize se vyskytují retrospektivní pasáže, výpovědi, vzpomínky a úvahy 4 hlavních postav.

Méně se mi líbil román Beale street blues.

Z doslovu jsem si vypsal následující:

Autor řekl:

"Kostel mě neobyčejně vzrušoval. Dlouho mi trvalo, než jsem se z toho vzrušení vymanil, a na nejhlubší, na přímo pudové rovině se mi to nikdy nepodařilo a nepodaří.

Člověk přece nemůže upírat lidskost jiným, aniž ochuzuje vlastní.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura

Autorovy další knížky

James Baldwin
americká, 1924 - 1987
1988  79%Jiná země
1979  85%Beale street blues
1990  62%Choď a zvestuj to na hore
1978  73%Keby tak Beale street prehovorila

Kniha Beale street blues je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst28x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x