Neviditelný strážce

Neviditelný strážce https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180759/bmid_baztan-neviditelny-strazce-WjK-180759.jpg 4 373 87

Baztán série

1. díl >

Na břehu řeky Baztán, v jednom z nejmagičtějších míst Baskicka, je nalezena záhadně zavražděná mladá žena. Téměř čtyřiadvacet hodin poté je zjištěna souvislost s měsíc starou vraždou jiné dívky. Amaia Salazarová, inspektorka z oddělení vražd, jíž byl případ přidělen, se tak vrací zpět na místo, kde se narodila a odkud vždycky toužila odejít. Amaia bojuje na dvou frontách: na té profesionální vyšetřuje sérii vražd, která velmi zneklidňuje místní obyvatele; a na osobní, spletité a emocionální, jež bude plná zvratů a překvapivých momentů. Amaia pronásleduje rituálního vraha, inspirovaného silnou psychosexuální symbolikou tradiční baskické mytologie, který bude pokračovat ve svém řádění, zatímco ona bojuje proti profesní žárlivosti některých svých kolegů, proti dávným nevyřešeným konfliktům se svými sestrami a proti ponurému tajemství, jež poznamenalo jejich dětství a které se vrací, aby ji dál trápilo...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Panteon
Originální název:

El guardian invisible , 2013


více info...

Přidat komentář

Aymira
20.02.2024 3 z 5

Váhala jsem mezi dvěma a třemi hvězdičkami, nakonec jsem zvolila vyšší hodnocení, protože jsem to přece jen zvládla dočíst. Knihy odehrávající se v Baskicku jsou vždy plné tajemna, ale upřímně, existují mezi nimi mnohem lepší a propracovanější díla.

Spíše než o detektivku se jedná o rodinné drama mezi sestrami. Postupně vše směřuje k závěru, který je špatně řemeslně zvládnutý, ostatně jako celá kniha. Chybí napětí, lepší vysvětlování, vedlejší postavy jsou naprosto hloupé, včetně manžela hlavní hrdinky. Ještě bych chápala existenci bytostí, které vidělo jen pár lidí na světě, ke kterým patří např. yetti, ale k tomuto příběhu se to vůbec nehodilo, nezapadalo to do něj a koneckonců na posledních pár řádcích veškeré teorie o přítomnosti tajemné chlupaté pyrenejské bytosti berou za své.

INCOGNITOREADER
14.07.2023 3 z 5

Na knihu mě před mnoha lety nalákala recenze, která hlásala, že se jedná o španělské Millenium. Tak to teda ani omylem.
Jedná se o velice pomalou detektivku kombinovanou s rodinným dramatem. Samotné vyšetřování je celkem zajímavé. Navíc Španělsko je přeci jen země, se kterou se minimálné já v knihách moc nesetkávám. Je tu i řekněme magická troška, která to docela povýšuje. Ale ta část rodinného dramatu mě vůbec nebavila. Musel jsem se do poslechu nutit víc a víc.
Jedná se o první díl trilogie a já pokračovat nebudu.


georginaa
03.06.2023 3 z 5

Zajímavé, pro mě trošku zdlouhavé a ze začátku matující, dokud jsem si nezvykla na styl. Amaia vyšetřuje případ mrtvých nezletilých dívek, které mají společné příznaky smrti. Vrah si neskutečně dává záležet, aby těla byla úplně oholená a zanechává na místě na přirození zákusek. Vraha jsem do konce příběhu nepoznala, svým způsobem to bylo zvrácené. Zároveň Amaia řeší svou minulost, jelikož řeší případy ve svém rodném městě. Její psychika z dětství byla narušena zvláštní výchovou své matky. Odbíhání myšlenek spíše narušuje samostatný příběh, ale ke konci vše zapadne do svých koleček a v celku to stálo za to.

Čand@
09.05.2023 5 z 5

Tak už mi je jasné, prečo v Krkonošiach už nevídať Krakonoša. On už mal totiž plné zuby zhýčkaných prachatých turistov, tak sa odsťahoval do Španielska, prijal novú identitu a teraz sa volá Basachaun! Akurát asi nečakal, že ho tam budú podozrievať z vrážd :)). Bavilo ma to. Raz sa isto pustím do pokračovania.

kalache
27.03.2023 4 z 5

...Baskicko je" Slovácko" Španělska.Drobná návštěva potěšila...

ferda
14.10.2022 2 z 5

Já jsem to vzdal, červená knihovna pro holky.

ArwenAragorn
23.07.2022 3 z 5

60%

Vyšetřování rituálních vražd mladých dívek je upozaděno vyprávěním o soukromém rodinném životě inspektorky Salazarové a jejími vzpomínkami na dobu, kdy byla malá holčička. Je to zvláštní příběh, ve kterém je hodně baskické mytologie, je rozvleklejší a rychlým odbíháním od jednoho tématu ke druhému se o něco hůře čte. Přesto ho považuji za zdařilý, má hodně zvratů, je dost napínavý a na konci jsem se kromě vraha dozvěděla i další podstatnou věc, kterou ale vyzrazovat nebudu.
Další díly se sympatickou inspektorkou si ujít nenechám a za sebe knihu doporučuji.

faba
22.03.2022 3 z 5

Audiokniha. Čte Jaromír Meduna.
Zvláštní detektivní příběh, který byl trochu upozaděn rodinnými událostmi a také i tajemnem a mystikou. Což asi nebylo to pravé ořechové, ale budiž... Spory, intriky, jak v pracovní, tak v rodinné rovině, musela současně řešit hlavní detektivka v této knize (byla to inspektorka, já ji pro sebe funkci změnil :-) ).
A jak mě ze začátku rodinná rovina vadila, nakonec jsem se na ni těšil a čekal jak to dopadne. Ono to zřejmě neskončilo a v dalších dílech to pokračuje... No uvidím, jestli se do toho ještě někdy pustím.

jefff
24.01.2022 2 z 5

Redondo se až moc babrá v rodinných propletencích, které nejsou nezajímavé a z některých událostí docela mrazí. Bohužel dokonce víc, než ze samotného případu, který je ve výsledku jen kulisou rodinného dramatu. Navíc tu je jakési nadpřirozeno, které mi do kontextu knihy moc nesedí a vlastně vyústí do ztracena. Kdyby to nebyla detektivka, tak asi dobrý, ale takhle je to zklamání.

janina66
30.11.2021 2 z 5

Inspektorka Amaia mi byla velmi sympatická. A to je vše kladné ke knize. Přitom zápletka by měla velký potenciál, nebýt 90% balastu psychologických rozborů jednotlivých členů(sester) jedné rodiny. Nadpřirozené bytosti knize také moc nepřidaly. Díky poslechu audioknihy jsem to celé zvládla.

josska
18.11.2021 4 z 5

Na knihu jsem byla nalákána a jsem ráda,moc mě to bavilo,2 linie,,osobní i pracovní,,těším se na další díl.....

lenny_prague
05.11.2021 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a byl to pro me zajimavy pripad, obcas jsem se trichu ztracela v mnozstvi postav, ovsem prostredi, tajemno, minulost komisarky a celkove zvrat pribehu me pohltil. Tesim se na dalsi dily.

mataj
23.08.2021 4 z 5

Docela zajímavá detektivka, s trochou tajemna v pozadí a s velice komplikovanou a nezáviděníhodnou rodinnou minulostí hlavní vyšetřovatelky. Zajímavé a čtivé.

alibaba72
03.08.2021 5 z 5

Knihy Dolores Renondo mám moc rád, Neviditelný strážce je skvělá krimi a inspektorko Salazarovou jsem si oblíbil. Oceňuji i to, že více pronikáme do soukromého života inspektorky. Už teď se těším na díl druhý.

SoniaR
28.01.2021 5 z 5

Jako první jsem viděla filmové zpracování a jakmile jsem zjistila, že je to podle knih, musela jsem tuto sérii mít. Kniha je prostě kniha a jsem maximálně spokojená se stylem, jak je napsaná. Autorku mám již v oblíbených a jdu se pustit do dalšího dílu :)

Schamila
01.06.2020 4 z 5

Zajímavý příběh s trochou duchařiny, nevyrovnanou vyšetřovatelkou a se zajímavým rozuzlením. Tuto audio knihu mám už dlouho, konečně na ni došlo, aniž bych věděla, že si tím splním i jeden bod ČV, a to pohřby.... Stojí za přečtení, je to zkrátka detektivka se vším všudy.

Bakana
18.05.2020 4 z 5

Celkově se mi detektivka líbila moc! Vůbec mi nevadilo, že se v ní prolínají 2 linie, tedy rodinný příběh vyšetřovatelky a případ, na kterém pracuje. Dost to ale autorka podle mě zkazila tím, kdo byl vrah. To bylo podle mě trochu moc násilné skloubení.
A pak mám ještě druhou výtku: že mi byla Amaya nesympatická je můj problém, ale nechápu, jak by s takovou narušenou duševní rovnováhou vůbec mohla udělat psychotesty k policii :-(.

ennlady
10.05.2020 2 z 5

Málo, opravdu málokdy dávám méně než tři hvězdičky, ale tady to fakt za víc nestálo. Styl psaní snad nebyl tak úplně nejhorší, ale jinak nezáživné, zdlouhavé, v podstatě se 90 % vyprávění točilo kolem rodinných vztahů, a to hlavně nevyřešených a blbě nevyřešených. Mimochodem, to, co se odehrálo v rodině inspektorky Amaiy v době jejího dětství, mi připadalo taky pěkně na hlavu postavené a nechápala jsem to....
Takže hledání vraha a vyšetřování zabralo tak těch 10 %, možná 8 a samotné rozuzlení bylo stejně pitomé jako sám příběh. Jo, a ty lesní bytosti a další vpády nadpřirozena, tak to se mi už vůbec nechce komentovat.

SimonaP
14.02.2020 3 z 5

Kniha napínavá, i když trochu rozvleklá. Konec byl na mě trochu moc rychlý, mohl se trochu víc rozvést..

Alma-Nacida
12.02.2020 1 z 5

To jako fakt?! Jo, mám chřipku, mám teplotu, ale tohle by nejspíš bylo blbý i při 36,3°C. Když už nevíme, co bysme, holíme, žereme... Autorce bych asi dala jednu radu: Už to nehul. :)