Až půjdeš, vezmi mě s sebou

Až půjdeš, vezmi mě s sebou https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508523/bmid_az-pujdes-vezmi-me-s-sebou-63c7afaf61ff5.jpg 4 46 12

Ezra Ahern se jednoho dne probudí a zjistí, že jeho starší sestra Bea je pryč. Žádný vzkaz, žádná stopa, nic než e-mailová adresa schovaná na místě, kde ji mohl najít jen on. Nečekal, že někdy zůstane sám s agresivním otčímem a matkou, která se o něj nezajímá, ale teď je to jeho každodenní realita. Bea věděla, že musí odejít. V cizím městě, o samotě a bez jasného plánu pátrá po někom, kdo možná ani nechce být nalezen. Snaží se přitom vypořádat s tajemstvím z minulosti, které navždy změní to, jak vnímá svoji rodinu. Když si začnou dopisovat, Ezra pochopí, jak moc sestru trápí výčitky svědomí, že ho opustila, ale že neměla na výběr. A jak Bea pomalu odhaluje skutečný důvod svého odchodu, nacházejí sourozenci odpovědi na otázky, které je trápí celý život. Ale najde Bea i sílu vrátit se domů? Nebo odejdou oba – nadobro?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Take Me with You When You Go , 2021


více info...

Přidat komentář

Lka
09.04.2024 5 z 5

Kniha psaná formou e-mailů. Hezky se to četlo. Tohle by se dětem nemělo stávat. Bohužel realita je jiná a proto by každý měl být na pozoru a nezavírat oči pokud mají nějaké podezření, že se někomu děje něco špatného.

Fani
03.12.2023 4 z 5

Ne každý má štěstí na dobre rodiče
Knížka se skvele četla, je napsána formou e-mailu takže to utíkali jedna báseň.


Helixik
28.11.2023 5 z 5

Působivá kniha k zamyšlení. Postupné posouvání v ději a čase formou dopisů je zajímavé. Rychlé vypisování zážitků a pocitů mezi sourozenci se spoustou opakování a zacyklení v myšlenkách, odpovídá věku postav.

Hezká kniha, spousta "dospělých" by si mělo číst podobné knihy a zamýšlet se, zda náhodou nepřehlíží, že je někomu ubližováno...

Jaehyun
23.09.2023 3 z 5

Bylo to docela čtivě napsané, ale velký dojem to ve mě nezanechalo. Tak po 90 stranách jsem myslela, že už dal číst nebudu, protože mě to moc nebavilo, ale nakonec jsem to dorazila a vyklubala se z toho fajn knížka. Je psaná formou e-mailů, které si mezi sebou vyměňují sourozenci Bea a Ezra, takže má i krátké 'kapitoly' a budete ji mít rychle přečtenou. Mladší čtenáři asi ocení více.
Pozitivní 3 hvězdičky.

Ig: jenny.knihovna

Kája041
09.07.2023 5 z 5

Do téhle knihy jsem se celkem bála pustit, protože jsem si myslela,že když to je napsané e-maily bude mi tam něco scházet,ale opak byl pravdou.Myslím,že autoři udělali jen dobře,že celou knihu napsali v e-mailech dalo jim to tak prostor na vyjádření spousty pocitů hlavních postav a to se mi neuvěřitelně líbilo.Knížku jsem měla půjčenou z knihovny,ale asi si ji pořídím i domů, protože bych se k ní někdy ráda vrátila. :-)

Knihotyna
14.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Recenze může obsahovat spoilery :)

Klíčová slova tohoto díla by byla za mě byla - sourozenci, sourozenecké pouto, sourozenecká láska, domácí násilí, nevlastní rodič, nevlastní bratr, útěk, sebeúcta, sebeláska, budoucnost.

Na knize se mi líbil styl vyprávění - čteme e-maily, které si mezi sebou (až na pár výjimek vyměňují naši hlavní hrdinové :)

Bohužel, i když kniha řeší vážné problémy, mě více za srdce nechytla. Nevím, zda to bylo stylem psaní - knihu jsem měla přečtenou za tři dny - ale něco mi "vadilo" - možná to byl "styl", kterým sourozenci o svém životě mluví, časté opakování, vlastně nedořešení příběhu ze strany matky.

Mými oblíbenci se staly vedlejší postavy :) - především Franco a pak Terrence a jeho rodina (krásný popis toho, jak se Terrence zastane a přizná svůj vztah s Ezrou a reakce jeho rodičů :)).

kalinkacz
06.05.2023 4 z 5

Jak silné může být sourozenecké pouto?
Co byste dělali, kdybyste jednoho dne zjistili, že váš sourozenec, který pro vás opravdu hodně znamená, utekl z domova a nenechal pro vás žádný vzkaz, byť věděl, jak je to doma těžké?
Přesně to zažívá Ezra, hlavní hrdina knihy Až půjdeš, vezmi mě s sebou, když z domova uteče jeho sestra Bea...
Tenhle příběh má za mě rozhodně young adult čtenáři co předat! To, jak se duu autorů podařilo vykreslit vztah mezi oba hrdiny a jak jste napnutí, co se u nich doma vlastně dělo a děje...
Jennifer Nivenovou mám moc ráda a spojení s Davidem Levithanem se ukázalo jako velmi povedené.
Takže ano, tohle mě bavilo (byť nějaké výtky bych našla), jen upozorňuji na citlivá témata, která v knize jsou.

VevodkyneLinda
03.05.2023 4 z 5

Kniha se hezky četla, témata zajímavá pro dnešní generaci.

Luccinda
25.04.2023 4 z 5

Spojením dvou bestsellerových YA autorů mohl vzniknout buď skvělý příběh nebo totální propadák. Jsem ráda, že kniha Až půjdeš, vezmi mě s sebou se zařadila do té první kategorie. V YA obecně mám ráda, když jsou knihy něčím originální. Tento román je vyprávěný úplně celý pomocí e-mailů a to mě neskutečně bavilo.

Kniha se věnuje citlivým tématům souvisejícím hlavně s psychickým týráním dětí ze strany rodiče a nevlastního rodiče. Vzhledem k tomu, že je román určený mladším čtenářům, nečekejte úplnou depku, ale pro někoho to určitě nebude lehké čtení. Pro starší čtenáře to bude možná spíše oddechovka se zajímavým námětem, originálním zpracováním a hlavně s přidanou hodnotou. I proto bych vám chtěla román Až půjdeš, vezmi mě s sebou doporučit. A pokud patříte k fanouškům jednoho z autorů, tím spíš byste měli dát knize šanci.

Akléda_
20.04.2023 5 z 5

Mám takový pocit, že tohle se zařadí mezi jednu z nejlepších heavy contemporary co jsem kdy četla. Trochu jsem se knížky bála, protože z dua autorů mi sedla tvorba jen jednoho, ale spolu to fungovalo skvěle. Vyprávění pomocí e-mailů byl pro mě další strašák, ale autoři do nich zvládli dát vše, co jsem potřebovala k tomu, abych si příběh mohla užít, nechyběly žádné popisy prostředí ani nic podobného a zároveň do dávalo smysl. Moc se líbilo zpracování vztahů a pocitů hlavních postav, nečekala jsem, že knížka bude až taková síla, ale byla. Našla jsem v ní nespočet myšlenek, které jsem si musela lepíkovat už při čtení, aby mi neutekly, což není mým zvykem. Bylo vidět, že každý z autorů psal jednu postavu, dokázala jsem v nich rozpoznat jejich rukopis, ale opět to dohromady velmi dobře fungovalo. I přes to, že knížka není nijak dlouhá jsem jí četla několik dní, protože tohle byl příběh, který jsem si musela dávkovat. Několikrát mě autoři překvapili a jsem si jistá, že si tohle dílo budu ještě dlouho pamatovat. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se autoři někdy znovu spojili.

dufkys
16.04.2023 4 z 5

Myšlená možná pro mladší věkovou kategorii, ale určitě super kniha zpracovávající témata, o kterých je třeba mluvit. I přes závažnost témat je ale kniha oddychová a rozhodně ji doporučuji.

DK197
11.04.2023 3 z 5

KNIHA: Tohle je příběh o týrání, a potřebě lásky, o naději a o cestě k lepším zítřkům. Čeká vás i pár překvapení a originální forma zpracování pouze v e-mailech. Kniha není rozhodně špatná, jen myslím, že bych z ní byla nadšenější, kdybych byla o něco mladší. Styl psaní mi úplně nesedl. Ale je určitě vhodná pro teenagery, protože perfektně odráží jejich jazyk.

Štítky knihy

pro dívky romantika LGBT, queer, LGBT+

Autoři knihy

David Levithan
americká, 1972
Jennifer Niven
americká, 1968

Kniha Až půjdeš, vezmi mě s sebou je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených2x
Knihotéce53x
Chystám se číst67x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x