Až na konec vesmíru

Až na konec vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25110/bmid_az-na-konec-vesmiru-j1P-25110.jpg 4 17 17

Jak Henrietta Leavittová a Edwin Hubble bilionkrát zvětšili vesmír. Běžně dnes uvádíme, že ta a ta hvězda či mlhovina je od nás vzdálena tolik a tolik světelných let. Jak jsme ale na tato čísla přišli? Kniha nás provede od prvních pokusů o určování vzdáleností Slunce a Měsíce, které podnikli antičtí astronomové, až po moderní velikány astronomie, jako byl Edwin Hubble. V jejím centru ovšem stojí téměř zapomenutý příběh ženy, která na počátku 20. století objevila jeden z významných zákonů umožňujících měřit vesmír – Henrietty Swan Leavittové.... celý text

Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Miss Leavitts Star's , 2005


více info...

Přidat komentář

Tomas@S
30.10.2023 5 z 5

Velmi poučné a zároveň skoro až dobrodružné vyprávění o historii objevování rozměrů a vzdáleností mléčné dráhy a galaxií. Úžasné čtení. Je sympatické, že se nezapomíná za významnou až mravenčí práci těchto průkopníků.

TheRaven
18.06.2015 4 z 5

Až na konec vesmíru působí jako takové příjemné povídání o životě jedné nahluchlé počtářky hvězd a několika velikánů astronomie první poloviny 20. století. Až po přečtení této úzké knížečky čtenáři pomalu dojde, že tohle byl příběh jednoho z největších objevů astronomie v minulém století. Příběh toho, jak jsme poznali nepatrnost Země, Sluneční soustavy, respektive celé naší galaxie v nesmírně rozlehlém vesmíru, který se navíc stále rozpíná, což nasvědčuje tomu, že někdy musel být menší, ba že dokonce není věčným a neměnným kontinuem. George Johnson si mě svým uvolněným stylem získal a mam skoro chuť si jeho knihu dát co nejdříve ještě jednou a vychytat všechny ty důležité detaily prohozené jen tak mezi řečí.


vitek.sk
10.09.2014 4 z 5

Zajímavý příběh z počátku minulého století, kdy se ještě veřilo, že naše Galaxie je jediná ve vesmíru, či spíše, že naše Galaxie je celý vesmír. V té době to měly ženy ve vědě hodně těžké, přesto ale Henrietta Leavitt dokázala najít způsob jakým měřit vzdálenost ve vesmíru. Toho potom využili Slipher, Hubble, Humason a jiní, kteří prokázali, že existuje mnoho jiných Galaxií, že náš vesmír je obrovský a rozpíná se. Kniha se věnuje především zapomenuté a nedoceněné osobě Henrietty Leavitt, ostatní aktéři příběhu ustupují mírně do pozadí, což ale v tomto případě myslím není na škodu. Kniha je čtivá a poměrně tenká, takže se dá přečíst poměrně rychle. Na pět hvězd tomu ale podle mne něco chybí, dávám tedy zasloužené 4.