Auto pro sebevrahy

Auto pro sebevrahy https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238000/bmid_auto-pro-sebevrahy-JH1-238000.jpg 3 3 2

Autorka do této knihy zařadila příběhy, které se vyznačují neobvyklými, až kuriózními okolnostmi. Někdy si ani neuvědomujeme, z jakých všedních pohnutek, z drobných nenávistí, pomluv, obyčejné lakoty či pocitů méněcennosti se zaplétá předivo zločinu. Když tyto skrývané slabosti přerostou až ve zločin, jde o ty nejsložitější kriminální případy. V povídkách této knihy se většinou všechno objasní až v okamžiku, kdy jsou odhalena vášnivě střežená tajemství lidí, kteří požádali o pomoc pátrací a detektivní agenturu v domnění, že „jejich kriminální případ“ zůstane soukromou záležitostí.... celý text

Přidat komentář

jprst
07.04.2022 1 z 5

Náhodný výběr z nemocniční poličky a mám pocit, že tam snad už nic horšího nebylo. Jde o knížku české autorky, takže jedna hvězda a varování před ztrátou času.

kap66
15.02.2022 2 z 5

Autorka vytvořila postavu „šikovné tchyně“ Jany Brodské a udělala ji hrdinkou celé série, v níž tato detektivkyně (fakticky, nekecám, bylo to tam; navíc i slovo fízlařka!) pomáhá s vyřešením případů zadaných soukromé detektivní agentuře vedené jejím zetěm. Tahle knížka obsahuje 7 povídek = případů a překvapivě není zařazena do série. Přečtené jsem je měla cobydup.
Klady:
Případy jsou krvavé asi tak jako Otazníky detektiva Štiky (snad se Štika neurazí!) ze zlatých časů časopisu Ohníček; v tomto případě tedy takové babičkovské čtení. Hodně dialogů.
Zápory:
Titulní povídka se vymyká; je to velkopřípad, jaký by taková mrňavá agentura vůbec neřešila. Většina případů jsou ale spíš historky do televizních Bakalářů (dneska to s tou nostalgií přeháním). Dialogy i vnitřní monology by byly fajn, kdyby je autorka nepojímala jako vševysvětlující prostředek, často navíc s použitím přehnaně spisovné češtiny. Někdy jsem se pousmála; postavy mluví i myslí jako kniha:
„Dobře, nemá nic proti tomu, aby se občas trochu rozptýlila s tím svým postarším přítelem, tlumočníkem z anglického jazyka doktorem Tomešem.“
„Tak se tu objevili mafiáni… Ruskojazyční.“
„Tím spíš, že mi váš šéf, pan Petr Jánský, dal jasně najevo, že mě nebere příliš vážně.“
Jsem přesvědčená, že svého čtenáře si autorka našla a najde. Já to v brzké době nebudu, ale čert ví, co s mým mozkem udělá třeba 20 let penze… Nic ve zlém.