Anthropoid

Anthropoid https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315851/bmid_anthropoid-R8n-315851.png 5 54 7

Kniha je věnována 75. výročí seskoku skupiny Anthropoid na území protektorátu Čechy a Morava a uskutečnění nejvýznamnějšího odbojového činu druhé světové války – atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Seznámí čtenáře s hrdiny, kteří v roce 1942 uskutečnili či byli nápomocni k uskutečnění nejvýznamnějšího odbojového činu 2. světové války – atentátu na Heydricha. Žádný jiný Hitlerem porobený národ v Evropě si netroufnul takový čin uskutečnit. Je to důkaz boje českého národa za svoji svobodu a jeho nezměrného hrdinství a obětí pro druhé. Spolupráce parašutistů, kteří čin vykonali, s domácím odbojem, bude nejvýraznější linkou celé knihy. Vždyť právě hrdinové domácího odboje, z nichž bylo více než 200 popraveno, byli páteří organizace celé akce a bez nich by nebylo možné, aby parašutisté – příslušníci čs. zahraniční armády – Jan Kubiš a Josef Gabčík svůj čin zdárně dokonali. V knize jsou zahrnuty nejnovější badatelské poznatky Jaroslava Čvančary a více než 800 fotografií a dokumentů, z velké části dosud nepublikovaných.... celý text

Přidat komentář

jan.para
06.06.2022 5 z 5

Opět úžasná práce Jaroslava Čvančary. Na téma Anthropoidu a Heydrichiády snad není povolanějšího člověka. Kniha do detailu rozebírá celou problematiku. Asi jí nepřečtete na posezení.

slunicko1958
18.09.2019 5 z 5

Obdivuhodná kniha. Musí se číst pomalu a po částech. V textu pod obrovským počtem fotografií se odehrává příběh statečnosti, odvahy, cti, vlastenectví. Bohužel také zrady a zbabělosti. Zvláště poslední část věnovaná obětem heydrichiády je děsivá.
Autor si zaslouží obdiv.


marky4
03.04.2019 5 z 5

Dokonalá kniha ????, troufám si říct, že o atentátu a protektorátu už mám načteno a shlédnuto celkem dost. I přesto J. Čvančara nezklamal a zahltil mě spoustou nových informací. Rozhodně to není knížka na čtení v kuse, vždycky zvládnu tak 10 stránek a odpadnu. A také jsem velice nadšená z jedinečných fotek, které jsem dostud nikde neviděla.

dearkiki
06.07.2017 5 z 5

Naprosto vyčerpávající, úžasná kniha se spoustou fotografií. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavého o osudu všech zúčastněných a velmi mne to dojalo. Člověk si může jen představit, jak by se sám zachoval a jestli by byl ochoten obětovat tolik, co zaplatili oběti heydrichiády. Knihu rozhodně doporučuji!

iveta1702
14.02.2017 5 z 5

Pro ty kdo o Anthropoidu už něco četli, je to pěkná kniha. Pro ty co se teprve chtějí něco dozvědět určitě bezkonkurenčně doporučuji knihu od Jiřího Šulce: Dva proti říši. Kniha Anthropoid pak dává jménům tváře a dozvíte se zde spoustu dalších informací. Stejně tak doporučuji shlédnout dokument "Reihard Heydrich - Konečné řešení". Dokument je rozdělen na 44 dílů (cca 25 minut). Najde to ho např. na "ulož to.cz". V dokumentu uvidíte mimo jiné fotografie a informace z této knihy.
Je to kniha spíše k listování než ke klasickému čtení. Těm kteří se o Antropid zajímají více, určitě doporučuji.

8130
31.01.2017 5 z 5

všem, co pátrají a objevují,jako je J.Čvančara, nedokážeme nikdy poděkovat za to,že splácí i za nás dluh těm, co položili svoje životy za to,abychom my mohli žít v takové pohodě,jakou si ani neuvědomujeme..

Andy_cz
05.01.2017 5 z 5

Cituji ze zadní strany knihy:

"Nechť se osudy odvíjející se v této knize stanou mementem pro mladou generaci, která má často velice zkreslené představy nejem o tomto klíčovém údobí dějin, ale i o současnosti."

Vynikající čtení, nádherná kniha, jen buďte připravení, že chvílema vám bude na blití a chvílema budete mít červeno před očima...