Anna a Karel Knězovi: Příběh českého četníka a sudetské Němky

Anna a Karel Knězovi: Příběh českého četníka a sudetské Němky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517930/bmid_anna-a-karel-knezovi-pribeh-ceskeho-NoQ-517930.jpg 4 8 4

Skutečný životní příběh dvou mladých lidí Anny a Karla přiměje k zamyšlení mladou i starší generaci. Nic nezabrání tomu, aby se mladý český četník zamiloval do pohledné a vzdělané sudetské Němky, kterou posléze přivede do československého vnitrozemí. Co v úplně cizím prostředí zažívá Anna bez větší znalosti češtiny, rodiny a přátel? A co vede Karla k tomu, že se hned po okupaci zapojí do odboje? Kde v sobě oba mladí lidé vezmou sílu, jeden zemřít a druhý žít? Tyto a jiné otázky ve své knize s bohatou obrazovou přílohou rozplétá jejich vnučka nejprve z pohledu malého děvčátka a později zralé ženy. Jistá míra zvědavosti o konci tak trochu neobyčejného příběhu poznamenaného válečnými lety vás donutí knihu přečíst jedním dechem.... celý text

Přidat komentář

engelmar
včera 3 z 5

Paní Kučerová se rozhodla, sepsat příběh svého dědečka, válečného hrdiny Karla Kněze. To je velice chválihodná a užitečná činnost. Líbily se mi hlavně její vzpomínky a hodně fotografií. Bohužel to bylo takové stručné, nic tam nebylo z motivů, proč se Karel Kněz do odboje dostal, jak o tom uvažoval. trochu to na mě působí, jako by to bylo omylem. Možná se to už opravdu nedalo dohledat. Moc se mi líbila ta pasáž vzpomínek na babičku, která zde ještě 30 let žila, taky jsem si vzpomněl na svojí babičku a dětství s ní.

cori
27.01.2024 4 z 5

Publikace, v níž převažují fotografie nad textem, mapuje život vrchního strážmistra Karla Kněze a jeho rodiny. V závěrečné části se autorka dělí o své vzpomínky na babičku Annu (1902-1973) a dokumentuje pietní místa a pietní akty na památku jejího dědy po roce 1990 včetně udělení státního vyznamenání Medaile za hrdinství v říjnu 2019. V knize nalezneme jednak rodinné fotografie, fotografie členů odboje a jejich potomků, četnické záznamy o Knězově kariéře, dobové pohlednice a fotografie míst, kde Knězovi žili a která navštěvovali, fotografie osobních věcí a vybavení domácnosti (hodiny, porcelánový servis, mycí souprava), které rodina uchovává. Kapitoly: Dětství a mládí, V pohraničí, Ve Vrbatově Kostelci, V odboji, Život rodiny po smrti Karla Kněze, Babička Anna, Přílohy.


jakub87
20.09.2023 5 z 5

Autorka vylíčila doslova úchvatným stylem zejména životní příběh svých prarodičů a jejich čestné místo ve společnosti. Díky tomuto příběhu plného radostí a strastí na pana "vrchního" ale i jeho paní "Vrchní" budoucí generace jen tak nezapomenou... Ač je toto dílo literaturou faktu, neskutečně Vás vtáhne do jejich rodinného příběhu. Čest jejich památce a díky autorce za tak skvělý počin!

maryzka
03.08.2023 5 z 5

Krásná, zajímavá kniha o dvou lidech, kteří žili ve špatné době. Četník Karel Kněz, který si dobrovolně vzal život za svoje ideály, za to, že cizí vojska vstoupili na naše území- no spíš to byli skoro sousedi, než přišel frajter - jak říkávali. Vzal si život právě za odboj. Je tu popsán celý jeho život i jeho manželky od doby kdy šli svým životem. Bohužel je také popsán život paní Knězové po válce i jejích potomstvo. Knihu doprovází také mnoho fotografii.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Ležáky Silver A protifašistický odboj Protektorát Čechy a Morava

Autorovy knížky

2023  88%Anna a Karel Knězovi: Příběh českého četníka a sudetské Němky