Angara je moje řeka

Angara je moje řeka https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260329/bmid_angara-je-moje-reka-oEM-260329.jpg 4 1 1

Příhody desetiletého sovětského chlapce, jenž se svým starším bratrem a jeho ženou přijde na stavbu bratské hydroelektrárny. Poznává na ní drsný rub života i co znamená lidská soudržnost a radost z úspěšné práce a přes těžké životní podmínky si na nové prostředí zvykne tak, že se v něm cítí jako doma.

Přidat komentář

BabaJaga11
05.07.2020 4 z 5

Po žáru Austrálie jsem toužila po četbě z chladnějších končin. "Jé, Angara", vytáhla jsem z knihovny útlý svazek. Zalistovala jsem a zjistila, že jde o knížku pro čtenáře od 11 let. "Hm, kdepak jsem k tomu přišla,", dumala jsem a dospěla k závěru, že asi v jedné přeplněné knihobudce, kam jsem donesla 4 knihy a odnesla si 6, tuto jsem si asi dost neprohlédla. Usoudila jsem, že knihu je nutno rychle přečíst a poslat dál, aby mi nezabírala místo v knihovně.

Začátek mě moc nenadchnul. Malé ospalé ruské město kdesi v jižním Rusku, dva chlapci, kteří si vyrábějí "raketu" z plechovek od konzerv... nemám to odložit?

Nakonec jsem vytrvala, asi hlavně kvůli názvu. Kdy dojde na tu Angaru?

Kupodivu jsem nečekala ani tak dlouho. Raketa ještě není hotová a desetiletý Vovka odjíždí s Marfou, sestrou svého kamaráda, a Borisem, svým bratrem, čerstvě ženatým s Marfou, na Sibiř. Samozřejmě vlakem – a pak lodí po Angaře, kde mladí lidé doufají najít práci na stavbě přehrady.

Podmínky bojové, novomanželé bydlí i s Vovkou v jediném "pokojíku" ve velkém stanu - o ten se dělí ještě s dalšími rodinami. Žijí tak dlouhé měsíce, dokonce i v zimě pod sněhem. Na mytí, vaření a další základní potřeby se stojí ve frontě. A k tomu se samozřejmě chodí do práce, a to práce náročné, z které člověk večer rovnou padne a usne, případně do školy. Prostě Rusko, někdy koncem 50. nebo začátkem 60. let 20. století, tj. v zemi a době houževnatých lidí, kteří vydrží všechno.

Nakonec se to četlo dobře. Samozřejmě nejde o žádný literární skvost, na druhé straně jde o zajímavé svědectví o tom, jak to na takových stavbách chodilo. I když si dnes můžeme říkat, že obrovské přehrady nebyly zrovna dobrý zásah do životního prostředí, jedno je třeba přiznat: stavěli je odvážní a odhodlaní lidé, takoví, jací snad už dnes ani nejsou...

Štítky knihy

Rusko Sibiř řeky, říčky, potoky přehrady, přehradní nádrže lodní doprava

Autorovy další knížky

1964  80%Angara je moje řeka
1965  0%Labutí křídlo