Amsterodamské vigilie

Amsterodamské vigilie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523019/bmid_amsterodamske-vigilie-650c2115a543f.jpg 4 10 5

Amsterodam, rok 1656. Evropa se vzpamatovává z třicetileté války, která přímo či nepřímo vyhnala mnoho lidí z jejich domovů. Patřil k nim i kněz, učitel a filosof Jan Amos Komenský. Řízením osudu se po mnoha peripetiích a osobních tragédiích dostal do Amsterodamu ve stejné době, kdy v něm žil a tvořil světoznámý malíř Rembrandt van Rijn. Podle historických pramenů bydleli téměř v sousedství, lze tudíž předpokládat, že se museli znát. Ve florentské galerii Uffizi také visí Rembrandtův obraz starce, nápadně podobného právě J. A. Komenskému, a mnozí badatelé skutečně předpokládají, že jde o filosofův portrét. Z těchto dvou základních úvah vyšla Lenka Horňáková-Civade, když si představila, jak setkání těchto dvou výjimečných, ale velmi rozdílných mužů mohlo proběhnout, o čem si během nutných sezení při malování mohli povídat, v čem si mohli rozumět, nebo naopak být v rozporu, ale také jestli mohli jeden druhého v něčem ovlivnit.... celý text

Literatura česká Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Un regard bleu , 2021


více info...

Přidat komentář

hanzmb
11.04.2024 5 z 5

Něco nádherného, zase jedna kniha, která je zcela mimo bodovou škálu. Kdo jiný by mohl toto téma zpracovávat, než autorka, která je sama vynikající malířka. Celá kniha je dokonale vyvážená, nemá jediné slabší místo. Co mě obzvlášť zaujalo je systém vyprávění. Nejprve jen monology, ve střední části dialogy hlavních postav a závěr zase monology.

brndovka
26.03.2024

Moje první kniha od autorky. Téma velice zajímavé, ale trvalo mi déle, než jsem se začetla. Ve finále musím říct, že se mi líbila.


liberecanda
19.01.2024 5 z 5

Není klasickým románem, spíše pro náročnější diváky. Originální dialogy mezi Komenským a Rembrandtem vedoucí k hlubšímu zamyšlení. Skvěle napsáno!

Atuin
11.01.2024 5 z 5

Výborný počin. Každou další knihou jsem přesvedčena že autorka ví co chce a jak to chce říct a také to říká. Jsem přesvědčena že už se u autorky nemohu splést. Dokázala přesvědčivě napodopit nurt nizozemské literarury a zaroven zustat verná celému konceptu v širšim kontextu a nadhledu.

semrig
03.10.2023 5 z 5

Skvělý román, který vás hned první stránkou okamžitě přenese do Amsterodamu 17. století. Podle všeho se Rembrand a Komenský museli potkat a znát, pohybovat se ve stejných společenských kruzích, pravděpodobně byl Komenský Rembrandtem portrétován. Autorka nastiňuje témata, která mohla při setkání zaznívat. Krásně propracované jsou duševní pochody obou postav. Úvahy nad tehdejší společností. Škoda jen několika překlepů v knize, to mě vždycky rozhodí :-)