Americký upír

Americký upír https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150081/bmid_americky-upir-g46-150081.png 4 281 41

Americký upír série

1. díl >

Krvavá noční můra Skinner Sweet je nemilosrdný a lstivý psanec. A taky upír… ale ne jen tak ledajaký. Jako první upír, který se zrodil na americké půdě, je silnější, sveřepější a světlo mu neuškodí ani v nejmenším. Pětačtyřicet let poté, co vstal z hrobu, se Sweet ocitne v Los Angeles dvacátých let, kam světla Hollywoodu vábí jako můry mladé a krásné dívky. Jak ovšem záhy zjistí mladá a chudá herečka Pearl Jonesová, působí tu síly mnohem zlověstnějšího než pouhá lidská hrabivost. Když její sny o hvězdné filmové kariéře promění v krvavou noční můru, pomůže jí Skinner Sweet přežít - a pomstít se.... celý text

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

American Vampire vol.1 , 2010


více info...

Přidat komentář

roso.mak
25.12.2023 4 z 5

Občas se to zdá trochu nepřehledné, člověk se musí trochu soustředit. Jako u většiny komiksů. Na druhou stranu, King by dost často potreboval proskrtat. Tak teď se mu to dostalo.

P.S. je to prvni dil, nedozvite se jak to dopadne.

stefi22
05.10.2023 5 z 5

TOP!! Doporučuji.


Ivan Kučera
04.09.2023 4 z 5

Martin Štefko v r. 2013 napísal, že Americký upír 1 je komiks, ktorý si náš trh skutočne zaslúžil. Pod to sa podpisujem. Kurva podpisujem. Je to temný a zlý príbeh. Vymyslel ho Scott Snyder (jeden z najpodstatnejších batmanovských scenáristov), k dokonalosti dotiahol (a rozpísal) slávny Stephen King a úchvatne zhmotnil fantastický ilustrátor a rodák z brazílskeho mesta Porto Alegre, Rafael Albuquerque (Batman: Soví město). Scenár je prekvapivý a nepredvídateľný. Skáčeme naprieč rokmi, v podstate až dobami, medzi časmi starými a novými, plnými vynálezov, o ktorých sa ešte pár rokov dozadu nikomu ani len nesnívalo. Je to istým spôsobom podprahovo zároveň prelet starou a novodobou Amerikou, kedy staré odchádza a nahrádza ho nové. V tomto smere mi to pripomenulo Dickeyho Vyslobodenie resp. Boormanov film, pri atmosfére 2O. rokov 2O. storočia v USA som si zas spomenul na noiry Eda Brubakera. I do najzapadnutejších kútov krajiny sa postupne dostávajú vynálezy, kone sú nemilosrdne vystriedané automobilmi, na miesto nemého filmu nastupuje ozvučený. Je to kruté a drsné, plné krvi a iných zvrhlostí, no vadil mi alibizmus, že násilie nie je problém, ale sex áno. Oceňujem parádny dizajn a obsah: od úvodného Kingovho slova cez záverečné Snyderovo, až po výtvarné a textové bonusy (napr. ukážky zo scenára) a tvrdú väzbu s prebalom a lacetkou. Príbeh je vyrozprávaný komplikovane. Pred šiestimi rokmi, pred troma dňami, v roku 1880, v roku 1909... Sledujeme vyčíňanie charizmatického upírského milovníka cukroviniek s príznačným priezviskom Skinner Sweet. Následne sa vrátime v čase, stanúc sa svedkami jeho pekelného zrodu. Potom dej zas skáče, tentokrát dopredu, Skinner je odsunutý na vedľajšiu koľaj a príbeh sa sústredí na iné postavy. Ale vieme, že tam niekde číha a je len otázkou času, kedy ho opäť uvidíme. Môže to znieť komplikovane, ale ja každý komiks zásadne čítam dva razy a pri repríze to do seba všetko pekne, hladko, šarmantne, fajnovo a jednoducho zapadlo (ale pravdou je, že v niektorých súvislostiach som sa stále strácal, viď. masový hrob). Scenár sa miestami hrá na inteligenta a pritom kopíruje iných (evolúcia ohľadom pobytu na slnku by bola geniálna, keby s ňou dávno predtým neprišiel Blade).

Luigi1
08.06.2023 4 z 5

To jsou praví upíři a ta kresba

lucia0482
15.03.2023 4 z 5

Stephen King je môj najobľúbenejší autor, a preto som tento komiks musela mať. A hoci dovtedy som komiksy nečítala, celkom ma to chytilo. Príbeh o upíroch nemôže sklamať, aj keď občas som bola stratená v deji. Americký upír bol príjemným osviežením, za večer ho máte prečítaného a myslím si, že nudiť sa nebudete. Upíri sú klasika, ktorá neomrzí.

dr.horrible
25.10.2022 3 z 5

Nápad vcelku novátorský, spracovanie priemer, dialógy podpriemer.

Arkagas
10.06.2022 4 z 5

Chtěla jsem si v knihovně půjčit nějakého Stephena Kinga a bohužel měli jen vše, co jsem už četla. Moje oko tedy padlo na tuhle klasiku, protože jsem si stejně chtěla odnést nějaké komiksy. Přečteno za jeden večer, a fajn. Příběh Amerického upíra jsem znala, ale knihu jsem v ruce nikdy neměla. Takže tohle je takové splnění mého velkého komiksového restu z pera Stephena Kinga. Co se mi na knize ale líbí úplně nejvíc je samotné úvodní slovo, ve kterém se Stephen svěřuje s tím, jak čerpal inspiraci od svého syna a znovu a znovu si četl jeho Zámek a klíč.
Upíři jsou moji, v jakékoliv podobě a už při čtení mi v hlavě vytanula myšlenka na to, že se zase musím podívat na komplet True blood.

Moltri
28.10.2021 3 z 5

Příběh se mi líbil, ale ke konci mi nedávalo smysl neustálé přeskakování do minulosti, kde se toho stejně moc nedělo. Také se nevyznám v tom, kterou část psal S. King a kterou S. Snyder nebo jestli to celé psal S. King a S. Snyder je jen kreslíř, nebo proč mají kapitoly dva názvy.
Asi jsem od toho čekal něco jiného...

Kate18
07.03.2021 4 z 5

Když jsem zjistila, že King napsal komiks, hned jsem věděla, že to chci číst. Spojení mých nejmilejších :) Žádní sladcí upírci, ale konečně pořádně krvavá podívaná. Co taky čekat od Kinga. Příběh o Skinnerovi Sweetovi se odehrává ve dvou časových úrovních. Příběh nám vypráví Will Bunting, který byl svědkem velmi podivných událostí. Popisuje svůj román Zlá krev, který vydal jako fikci, i když se většina zakládala na pravdě. Dozvíme se, jak se Sweet stal upírem a jakým druhem upíra, protože to je nový, americký upír. V současnosti se setkáme s mladými slečnami, které přišly do L.A. a touží se stát herečkami. Zatím mají jen malé komparzní role, ale to se má změnit, když Pearl jeden významný muž pozve na svůj večírek. To ji navždy změní život.

zandu
07.02.2021 4 z 5

Bezva to bylo. Jen jsem se občas ztrácela a musela se vracet. Ale to mi nikterak nevadilo. Paráda

n.ezn.amy
01.12.2020 5 z 5

Osobně mám rád knihy s upírskou tématikou a proto když Stephen King napsal tento upírský příběh, tak jsem si ho moc rád přečetl. Sweet Skinner, psanec, vrah a první upír narozený na americké půdě pomůže začínající herečce Pearl Jonesové uskutečnit pomstu na těch, kteří jí děsivě napadli. Napínavý příběh z dvacátých let pro ty kdo mají rádi komiks, upírskou tématiku a hlavně zradu a pomstu.

jan14s
19.08.2020 5 z 5

Můj komentář se nebude lišit od většiny ostatních. Jde vidět, že spousta z nás toužila po příbězích o upírech ze staré školy a konečně jsme se dočkali.

lassse
08.06.2020 4 z 5

Příjemné překvapení. Moc jsem od toho nečekal, ale opravdu se to povedlo a bavilo mě to.

SeanFifield
06.03.2020 4 z 5

Dobrá kresba i scénář povedený. Krásný příběh s napětím se spoustou krve. Mám i dvojku, ale zjistil jsem, že další příběhy u nás Česky nevyjdou. Tak že jenom to, že zde má svůj podíl na příběhu Stephen King tak to BB Art vydalo a pak se na to vysralo.

Praevka
13.12.2019 4 z 5

Bylo to dobré, příběh i vizuální zpracování, ale... ale po přečtení mám hlad... asi jako Skinner, když by si dal něco sladkého a chce víc, tak já chci víc z toho příběhu.

Wojta777
22.06.2019 5 z 5

Příběh a kresba jsou naprosto boží. Atmosféra, která by se dala krájet. Postavy jsou krásně vykreslené a mají ,,drive''.

Atlantis
06.05.2018 4 z 5

Zábavné, svižné čtení s lehce neotřelou zápletkou, které si na nic nehraje. Žádné filozofování nad nesmrtelností brouka (tady se spíše řeší nesmrtelnost hlavní postavy). Škoda jen poměrně nevyrovnaných dvou polovin, kdy příběh z divokého západu baví mnohem více.

Archie
17.03.2018 3 z 5

Atmosfera predvalecneho LA, divokeho zapadu a upiru ma neco do sebe, vypravecsky mi ale Americky upir, vyjma uvodu s Pearl, prilis neimponoval. Chybelo mi zajimavejsi pojivo a osobnejsi styk s jakoukoliv postavou ci snad sugestivnejsi kresba, ktera by dokazala vytahnout z vod jakesi nijake, byt zasazenim pritazlive cetby/podivane.

ludek.n
12.03.2018 3 z 5

Přestože miluji upírské příběhy, knihy a filmy, nápad udělat z kovboje upíra, a pak ho poslat dobývat Divoký západ jsem rozdýchával těžce. Asi jsem zapšklý tradicionalista, ale představa upíra, který se prohání sluncem sežehlou prérií, mi prostě nejde pod nos. Scénář mi přijde rozvleklý a kresba nevyrovnaná. Některé panely jsou precizní, jiné jako by je kreslilo dítě. S postavami je to podobné. Spíš než Sweet, zaujme pinkerton Book nebo komparzistka Pearl.

gaspoda
24.09.2017 4 z 5

krásna kresba zejména ženské křivky.