...ale nebyla to nuda - poznámky pod čarou života

...ale nebyla to nuda - poznámky pod čarou života https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267418/bmid_ale-nebyla-to-nuda-poznamky-po-caro-267418.jpg 4 37 13

Dlouho očekávaná vzpomínková knížka doktora Zdeňka Mahlera konečně vychází v prvním vydání! Tvoří ji osobité poznámky, glosy a úvahy vybrané z pečlivě vedených deníkových záznamů autora, který patří k nejvýraznějším osobnostem naší kultury. Celek díla mapuje nejen jeho osobní a tvůrčí život, ale zároveň reflektuje události velké části minulého století s přesahem do století současného. Autor je nezpochybnitelně vynikající vypravěč a jeho originální vzpomínková knížka je inspirativní a zároveň poučné čtení.... celý text

Přidat komentář

Marcik7
03.05.2020 4 z 5

Pan Mahler je velmi moudrý a zkušený člověk, čtení této knihy pro mne nebylo úplně hladké a jednoduché. Dozvěděla jsem se dost zajímavých detailů, o kterých jsem neměla tušení. Knihu určitě doporučuji k přečtení.

jan6775
24.03.2020 3 z 5

autobiografie schopného člověka který pracuje za každé doby , mnohé práce se dočkají vydání o mnoho let později a také přijde uznání od presidenta. Vážím si takového člověka i když se vším nejsem za jedno.


vojteska70
16.07.2018

Zajímavá kniha. Druhá půlka se mi četla lip

hajrys
11.10.2017 5 z 5

Velmi zajímavě pojatý vlastní životopis. Některé pasáže lépe, jiné hůře čitelné. Velmi si vážím pana Mahlera jako spisovatel a nebála bych se říci, že je i historik, ačkoliv to sám popírá. Pozadí vzniku některých jeho děl mi opravdu zůstalo skryto až této četby. Přála bych si mít alespoň polovinu jeho nesmírné píle a vzdělanosti. Jsem již poněkud staršího data a závěr knihy mě trochu děsil. Padal z něj na mě velký pesimismus a rozčarování. Nevím, zda je to dobře nebo špatně. Dost věcí si člověk asi nepřipouští, dokud se mu nenaskytne pohled i z jiné strany.

soukroma
06.09.2017 3 z 5

Kniha mě trochu otrávila: čekala jsou filosofičtější nadhled (od někoho, kdo připravil vynikající třídílný TV pohled na Masaryka pod drobnohledem, první a asi poslední svého druhu), tudíž i se špetkou humoru a sarkasmu svědčící moudrým šedinám (mj. od něj je scénář filmu Svatba jako řemen) i historický vhled na dění popisované doby (ve většině svých děl televizních, filmových a knižních se historií zabývá, ale jen s úzkým zaměřením - ostatně sám o sobě netvrdí, že je historik). A to jsem naneštěstí ve zkratkovitém pojetí vlastního životopisu u autora nenašla.
Nejhorší dopad na mne měl jeho zprostředkovaný pocit z polistopadového dění u nás, které jsem dosud až tak děsivě nevnímala...

pagac17
25.01.2017

Se zájmem jsem si přečetl vlastní autobiografii od Zdenka Mahlera. Je to pro mne naučná historie jednoho, zřejmě známého spisovatele, moderátora a navíc zajímavého člověka, který mi v té době unikl pozornosti. Jsem rád, že jsem si přečetl tuto autobiografii a dověděl jsem se něco z názorů pana Zdenka. Jsem téměř jeho vrstevníkem.

iva.na
17.01.2017 3 z 5

Nevím, co si mám myslet a vůbec nevím, zda-li je dobře psát autobiografii, tak subjektivně pojaté vnímání sebe sama s nikým nedefinovanou konfrontací dalšího pohledu na věc. Vždy jsem si p. Mahlera vážila. Kniha mi přišla ale jako zpověď zapšklého a nedoceněného starého pána. Čišela mi ze všeho jakási pachuť pocitu, že byl u mnoha podstatných věcí, ale není ve veřejných zdrojích dostatečně zmiňována jeho důležitá úloha. Některé věci, lépe řečeno své chyby, docela hezky balí do slovní vaty. Musela jsem dohledávat spoustu dalších faktů. Jsou tam náznaky až podprahové jistých animozit k určitým lidem a konec jsem vnímala jako naprostý jeho negativismus. Těžko se mi to četlo, na rozdíl od jeho předcházejích knih

kob
13.12.2016 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, moc si Zdeňka Mahlera vážím, ale musím přiznat, že se mi četla trošku "ztuha".

Ondra16
10.11.2016 4 z 5

Někdy na můj vkus pan Mahler moc odbíhá, věnuje se se filosofickým úvahám, jindy je zase raději strohý, než aby nám umožnil proniknout pod povrch a třeba přiznal svoji chybu. To jsou ale spíše drobnosti na jinak velmi poutavé knize. Kdo chce porozumět české povaze a dozvědět něco o tom, čím jsme za posledních víc jak sto let prošli, nebo co nás ještě čeká, měl by po této knize sáhnout. Nenapadá mě totiž nikdo jiný, kdo by to dokázal tak dobře zhmotnit jako Zdeněk Mahler.

Horacia
20.10.2016 4 z 5

Pana Mahlera mám moc ráda. Je to výborný vypravěč, a to potvrdil i ve své knize. Přesto mám několik výhrad. Některé příhody by zasloužily podrobnější popis, některé nedopovězené pasáže jako kdyby byly určeny jen pro zasvěcené...nebo možná nejsem dostatečně vzdělaná a informovaná, abych je tak docela pochopila. Škoda. První polovinu knihy jsem doslova zhltla, ale čím dál ke konci jsem se tím prokousávala hůř a hůř.

Daydreamer
16.04.2016 5 z 5

Tak nuda to tedy rozhodně nebyla! :-). Prožít jen zlomek toho, co zažil autor, to by bylo něco!
Nicméně - to bych také musel umět něco z toho, co on. A ne vždy byl jeho život záviděníhodný...
Ta sprcha nenávisti, které musel čelit v letech ne zase až tak moc vzdálených, vypovídá o otřesném stavu naší společnosti.
Autor vypovídá o mnohém na relativně velmi malé ploše. toho jediného je mi líto. Ke konci jako by běh času ještě zrychloval, nicméně naléhavé myšlenky, či témata, přibývají. Dochází i na rozčarování z polistopadového vývoje, peníze jsou přece až na prvním místě, před právníky utečeme...Autor zmiňuje i mediokraci, všepřítomnou reklamu a všímá si i faktu, že "hodnocení řady dějinných událostí, či aktérů, se převrací!(str. 215). Tohle mají, podle mého, často na svědomí "rychlokvašky" - ať už z řad novinářů, či historiků - rádobymoudří hlasatelé nových "neotřelých" pohledů...
Takže na závěr mi zbývá jen poděkovat panu dr. Mahlerovi za další skvělé počtení.

Majrek
14.02.2016 5 z 5

Ano, kniha je velmi inspirativní a její autor má můj obdiv nejen za poctivou a dlouholetou práci, ale také za spravedlivý přístup a nebojácnost, se kterou v životě vystupoval. Už jsem si k narozeninám dal objednat monografie o hudebních geniích a rád bych si v budoucnu přečetl Katedrálu a knihu o T.G.Masarykovi

hanča34
01.02.2016 5 z 5

Pan Mahler mně opravdu nezklamal, kniha vypráví o čestném a přímém člověku, kterým on bezesporu je. Hlavně jsem se dozvěděla o vzniku některých knih, které už jsem od něj přečetla, např. o A.Dvořákovi nebo W.A.Mozartovi a Gustavu Mahlerovi. Toužím si přečíst hlavně Katedrálu, Nokturno a další.