Adriena aneb Život paní de La Fayette

Adriena aneb Život paní de La Fayette https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137112/bmid_adriena-aneb-zivot-pani-de-la-fayet-7kT-137112.jpg 4 13 4

Kniha je věnována životu manželky francouzského politika a vojáka, markýze de La Fayette. Autor popisuje historické události druhé poloviny 18. století, které tvoří k této biografii zajímavý rámec. Podnětem k napsání tohoto díla bylo autorovo náhodné objevení dosud nezveřejněných dokumentů a dopisů hlavní hrdinky knihy Adrieny de La Fayette. Historie událostí Velké francouzské revoluce a boje Spojených států amerických za nezávislost tvoří fascinující, někdy až dominantní pozadí životopisu jedné z nejoddanějších a nejstatečnějších žen, která z lásky následovala svého manžela i do krutého vězení, i když ji to málem stálo život.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Adrienne ou la Vie de Mme de La Fayette , 1961


více info...

Přidat komentář

Kabuky
26.11.2023 5 z 5

Velmi zajímavé čtení.

maryzka
26.05.2023 3 z 5

Generál La Fayette byl nespornou zajímavostí v dějinách Francie. Ale jak se říká ,, Za každým úspěšným mužem stojí vždy nějaká žena ať je to milenka nebo manželka. A tento generál měl štěstí, že měl tuto skvělou manželku, milenku, matku, nezdolného člověka a neposlední řadě hospodyni, která se snažila hospodařit i s dluhy. Snažila se také přežít a přizpůsobit se době ve které žila. Dost fascinující životopis.
Mimochodem nedávno vyšla kniha ,, Ženy ze zámku La Fayette", která zastupuje tři generace žen. První je pochopitelně Adriena. Bohužel mě nějak tato kniha neoslovila. Ale bylo by zajímavé si o ní přečíst kdo má lepší životopis.


Andi
30.03.2020 4 z 5

Skvěle napsáno, ale tak tenké stránky a malá písmenka jsem dlouho neviděla. Naštěstí mě to bavilo. Po knize jsem sáhla, protože mám ráda reálie 18. století, Adrienne měla zajímavý život, vesměs se (podle této fantas-biografie) obětovala pro ostatní. Ale nelíbilo se mi číst tak velebně a pochvalně o jejím manželovi, který byl určitě zajímavá osobnost, ale zednář je zednář. Fuj. Velmi čtivé dílo. Paráda.

ziriant
05.03.2019 4 z 5

Biografie tohoto spisovatele si zamilovávám více a více. Při nesmírném rozpětí jeho tvorby se navíc nedá než smeknout. A najít si od něj další knihu ke čtení samozřejmě.