7x Tennessee Williams

7x Tennessee Williams https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130239/bmid_7x-tennessee-williams-SFE-130239.jpg 5 16 3

Soubor 7x Tennessee Williams obsahuje jednoaktové hry: Podivný příběh jedné lásky (1946) — Dům na zbourání (1946) — Autodafé (1946) — 27 vagónů bavlny (1953) — Milostný dopis lorda Byrona (1946) — Mluv ke mně jako déšť... (1953) — Cosi nevysloveného (1953). V knížce zařazené aktovky amerického dramatika, pevně zakotveného i na našich divadelních scénách, vznikly vesměs v době jeho dramatických začátků, ale mají už všechny znaky jeho pozdějších vrcholných her. Stejně jako ony nechtějí řešit psychologické problémy jedince, ale snaží se na příběhu několika lidí dobrat se pravdy lidského zážitku, ukázat, že nejsou „ani ničemové, ani hrdinové, nýbrž jen cesty a scestí, kterými se ubírají lidé“.... celý text

Přidat komentář

boticelli
02.09.2021 5 z 5

Jednoduše radost číst. Ostatně jako doposud vše, co jsem od Tennessee Williamse dostal do rukou. Lidské, vtipné, strhující. Pár příběhů, co mi vykouzlilo úsměv na tváři a snad i srdce rozechvělo. Doporučuji!

(Dům na zbourání rozboural mě!)

Aykiru
17.08.2021 5 z 5

Jsou příběhy, které ve vás uvíznou. Možná je to tím, že v nich snad občas až příliš zřetelně rozeznáváme cosi z nás. Scény, kterých jsme v této sbírce her svědky, jsou univerzální, a přesto svým způsobem absolutně jedinečné.
Pokud v mnoha svých předchozích recenzích zmiňuju, že nám autor nastavuje zrcadlo, tak tady to neplatí. Spisovatel se tu spíš pasuje do role malého chlapce, který šeptá nám ostatním: ,,Pssst, viděl jsem něco zajímavého. Chceš to taky ukázat?"
A my, i přestože víme, že autorův styl je hra na bolest a naději ve všech jejím podobách, se zas a znovu necháváme zlákat. Jsme prostě zvědaví.
Ale jak se říká, byla to zvědavost, co zabilo mouchu!


Delicius
27.08.2015 5 z 5

I v tak drobných aktovkách zanechal něco, co zůstane v člověku. Krutost 27 vagónů bavlny, strach Mluv ke mně jako déšť, a v neposlední řadě pro mě nejlepší touha po štěstí Dům na zbourání.
A Podivný příběh jedné lásky napsal i jako povídku. Jako aktovka je ale lepší.