27 aneb Smrt vás proslaví

27 aneb Smrt vás proslaví https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120244/27-aneb-smrt-vas-proslavi-120244.jpg 3 45 14

Angie je 27 let. Studuje finštinu v Praze, ale má pocit, že žije nenaplněný život - přelomový rok, ve kterém zemřel Jimi Hendrix, Janis Joplin i Kurt Cobain, se kvapem blíží a Angie stále na hvězdnou slávu ne a ne dosáhnout. Odjíždí tedy hledat inspiraci do finských lesů, kde se seznamuje s typickou finskou rodinou. Alexandra Salmela je slovenská autorka, která se usadila a založila rodinu ve Finsku. Ve svém debutovém románu popisuje s autobiografickým nádechem hledání smyslu života mladé dívky a brilantní finštinou komentuje prostřednictvím netradičních vypravěčů (kočka Kassandra, plyšový Pan Prasátko, auto Opel Astra) finskou realitu, kulturu a mentalitu. Za knihu získala v roce 2010 cenu deníku Helsingin Sanomat.... celý text

Přidat komentář

honajz
26.05.2021 1 z 5

Ve svém věku už holt hodnotím knihy ne podle supr dupr originální formy, ale podle toho, co mi daly do života. Přes pokus o rozvernou formu mi takhle předala jen depku a vnitřní rozháranost, a o to tak nějak nestojím, díky.

Malunka
25.10.2020 3 z 5

Pan Prasátko je nejvíc!


bee88maja
30.08.2018 2 z 5

Na můj vkus trochu chaotické, pro běžného čtenáře neuchopitelné. Možná se jen mýlím, možná jsem jen špatně hledala smysl v textu, možná jsem jen četla příliš rychle na to, abych dokázala v textu plout srozumitelnou cestou.

tweed
18.05.2017 2 z 5

Za pár dní přežiju Cobaina, což je trochu smutné, protože jsem měla naplánovanou brokovnici na 21 let. Na druhou stranu je pozitivní, že jsem se již (jakžtakž) smířila se svou existencí.
Hlavní hrdinka se také potřebuje smířit, v čemž mi byla blízká, a to i přesto, že byla často na facku. Nicméně já jsem také často na facku, tudíž jsem jí mohla s klidným svědomím odpustit.
Tímto končím své myšlenkové pochody, protože v tomto směru ani žádné další moc nemám. Jako celek mě knížka nijak nepřiměla k zamyšlení ani lásce.
Mými oblíbenými vypravěči byli - plyšové prasátko a zcela živoucí kočička.
Lidské existence patřily do kategorie - velké zlo a bohužel jich tam byla převaha.
Nejhorší bylo auto. Nikdy si nenechte nic vyprávět od auta. NIKDY.
Nemáte zač za přínosný a hodnotný názor.

Akana
06.04.2017 5 z 5

Model různých vypravěčů je tady skvěle využitý a moc mě bavil. Pokud je román aspoň zčásti autobiografický a Alexandra Salmela v něm vzpomíná na své vlastní období zrání, pak obdivuju její upřímnost. Sebestředná, ufňukaná "pseudoumělkyně" Angie je často opravdu na ránu, ale zároveň jí nechybí ozdravná sebeironie. Ona a její finští hostitelé - rodina snažící se žít v lesích přísně ekologickým stylem - jsou pak nasvěcováni ze tří dalších vypravěčských úhlů, jejichž kombinace je stejně pronikavá a relativizující, jako zábavná. Roztomilá vyprávění hračky Pana Prasátka zastupující pohled přes růžové brýle dětské naivity, reportážně nezúčastněná, a tím pádem pravý stav věcí odhalující hlášení automobilu Opel Astra, sarkasticky jedovaté poznámky kočky Kassandry. Úhel pohledu si můžete vybrat, ale úplně nejlepší je jejich součet. Při čtení i v životě.

Alena_S
20.06.2016 4 z 5

Tak hlavní hrdinka by potřebovala na holou, bez ohledu na to, kam by to knihu žánrově posunulo :-), a poslat šupem do práce... Naštěstí kouzelná ztřeštěnost vedlejších postav provázejících ji skrz ty nekonečné prázdniny (achjo), to vyrovnává a díky nim je z příběhu originální a často roztomilá míchanice. Jak říká nejmladší z postav: Musíte se seznámit s Panem Prasátkem - pamplasá! :-)

Merlinit
09.08.2015 4 z 5

Příběh posouvaný vpřed vyprávěním kočky, dětské hračky a auta (krom hlavní hrdinky, ta do něj bohužel také zasahuje) byl naštěstí tak roztomilý, že mne s existencí otravné, rozervané a neukázněné hlavní hrdinky tak nějak smířil.

tornadolue
12.08.2013 4 z 5

Podľa textu na zadnej strane som očakávala od knihy viac. Ale úplne sklamaná som nebola, lebo som sa pri čítaní dobre bavila. Ak aj išlo o vážnu tému a hľadanie zmyslu života, vôbec sa pri čítaní nedala vnímať vážne. Páčili sa mi rôzne formy rozprávania, hlavne rozdiely medzi rozprávaním Pána Prasiatka a mačky. Kniha mi spríjemnila pobyt na pláži, takže pre mňa skvelé dovolenkové čítanie :)

vekune
25.02.2013 2 z 5

Musím říct, že tohle fakt ne. Hlavní hrdinka je dostatečně protivná na to, aby se do ní nikdo nevcítil, vyprávění ostatních postav je dostatečně unylé a o ničem. Jedinou zajímavou je kočka, která do toho šveho přida alespoň trochu vtipu. Jinak, jak je příběh vykládán různými postavami, člověk se v tom občas i dost ztrácí. bohužel jsem nenašla ani pointu a vyvrcholení knihy.

Melanka
08.02.2013 2 z 5

Když je mi hlavní hrdina, v tomto případě hrdinka protivná a nesympatická, tak mám s knížkou prostě problém. Moc nechápu nadšení Finů, mě to moc nebavilo. Jedině když promlouvala kočka :-).

Flipper
17.12.2012 4 z 5

Existencialistický experiment, erudovane exkrementný, energický. Fajnový na depkové stavy a celkovo ma bavilo prehodnocovať názory na dej. Ak určitá pasáž pôsobí nehorázne klišé, o chvíľu je to klišé zosmiešnené, aby sa s neho stalo ešte väčšie klišé a tak sa strieda jedno klišé za druhým dookola, až to pôsobí normálne a reálne - ani sám život. Táto hranica je veľmi tenká skoro až priesvitná, preto pri neopatrnosti bude pôsobiť násilne, no pri hlbšom zhodnotení sa sila absurdity ukáže v celej svojej kráse. I keď to konečné vyhodnotenie obviňujúce dospelosť za strašiaka, ktorý neľútostne rúca kvázi plodné ideály je až akosi veľmi emocionálne zafarbené, na celkový výsledok nepôsobí (možno preto, že som ešte nevyrástol a drží ma optimizmus pána prasiatka :p ). To množstvo pohľadov (z príbehov rozprávačov deja, z dopisov a úvah) si zaslúži značnú pozornosť. Pozn. Salmelu pozorne sledovať

m_myska
23.11.2012 2 z 5

Po formální stránce je kniha pojata zajímavě. V knize se prolíná spousta literárních stylu. Bohužel mě kniha příliš nezaujala. Příběh začal být zajímavý až v druhé polovině knihy, ale na konci nebylo nic překvapujícího.

Komnenos
06.07.2012 4 z 5

Na obálke knihy sa píše, že je výnimočná po formálnej aj obsahovej stránke. O originalite obsahu sa dá prinajmenšom polemizovať, formálne je však kniha skutočne netradičná, aj keď tiež nie úplne originálna. Na slovenské pomery (aj keď bola napísaná vo Fínsku po fínsky, avšak písala ju Slovenka) je však kniha určite ojedinelým úkazom. Musím však skritizovať množstvo preklepov, ktoré sa vyskytli v slovenskom preklade. Prekladateľky sa síce obhajovali, že mali málo času, ale toľko preklepov sa aj tak nedá ospravedlniť.

bosorka
10.05.2012 3 z 5

Zprvu mi připadala knížka skvělá, pak jsem ale zjistila, že to dělá hlavně forma, kdy se střídá několik vypravěčů a to dost netradičních. Kromě hlavní hrdinky Angie vypráví příběh plyšové prasátko, kočka či auto. Navíc Angie se pokouší o psaní a to různých forem, takže příběh samotný doplňují její výplody, které evidentně vycházejí z prožitého, ale zase není zcela jasné, zda v nich i krapet nefabuluje. Knížka je velice čtivá, ale už samotná zápletka, od které se odráží - tedy to, že hlavní hrdinka by ráda následovala slavné osobnosti, které se nedožily více než 27 let, je trošku obehraná. Zvlášť když je jasné, jak to dopadne. Celý příběh je také malinko tuctový, Angie, ještě než by umřela, potřebuje světu dát nějaké veledílo, aby zůstala zachována v pamětech lidí. Proto odjede do Finska, kde se toto dílo pokouší vytvořit. Nic moc z toho nevyplývá a že prozře, je jasné snad už od první stránky. Bojím se, že u této knihy si za čas vzpomenu jen na zajímavě podanou formální stránku, ale o čem byla, si nezapamatuju.