1948: Vítězný únor

1948: Vítězný únor https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138261/bmid_1948-vitezny-unor-B36-138261.jpg 3 13 4

Vítězný únor v roce 1948 představuje jednu ze zásadních událostí v našich moderních dějinách, která poznamenala vývoj Československa na dalších čtyřicet let. Tato publikace z pera zkušených autorů se snaží poskytnout podložené odpovědi na otázky, co vše únoru 1948 předcházelo, kdo hrál jakou roli, sleduje události na domácí i zahraniční politické scéně, zkoumá jejich příčiny i důsledky a závěrem si klade také otázku, zda bylo možné se únoru vyhnout.... celý text

Přidat komentář

Cortegos
15.05.2023 5 z 5

Přestože se kniha odklání od názvu, myslím, že krásně shrnuje události třetí republiky vrcholící únorem 1948. Se spoustou obrazové přílohy a ukázek pramenů se jedná o plastické představení tématu.

triatlet
27.05.2019 3 z 5

Kniha se celkem zásadně odklání od názvu. Chápu, že je třeba zmínit příčiny a následky, ale samotné únorové události jsou podány stroze.
Nelíbila se mi grafická úprava - dokumenty a zajímavosti jsou červeným písmem na červeném podkladu - čitelnost je tím pádem horší.
Nevyhovoval mi ani styl - zdlouhavý, až nudný. V některých kapitolách jsme si říkal, že pokud mě víc zaujme dobový dokument než vlastní text, tak je asi něco špatně.
Pokud autor použije u Rudého práva zájmeno "naše", pak si ho přivlastňuje... Nevhodně jsou užité nepravé věty vedlejší (př. Odstoupil z postu ministra financí, aby se stal ministrem vnitra...)
K populárněnaučné formě má zpracování hodně daleko, takže využije maximálně nějaký vysokoškolák na zkoušku z poválečných českých dějin.

Zaujmou volební slogany z r. 1946, využívající čísla stran:
"Na hřebíček palička, na reakci jednička" (komunisté)
"K lepším zítřkům buduj spojku, demokrat jsi, volíš dvojku" (lidovci)
"Občané věř jenom na 3 a všem to natři, jak se patří" (sociální demokraté)
"Do urny když čtyřku dáte, totalitu pochováte" (národní socialisté)
Lidovecká úprava na jedničku: "Kdo volí číslo jedna, je blbý jak bedna"
A reakce na lidovce: "Volte voly, volte krávy, jen nevolte klerikály" (s. 74/75)


Psaran
10.02.2017 3 z 5

Tato kniha by možná měla změnit název, protože se věnuje Československu 1945-48. Nejde tak o dílo detailně mapující únor 1948, ale spíš o popis událostí, které vedly k převzetí moci komunisty. Informace jsou tak nahuštěné, že se špatně vstřebávají. Obsahem bych jí snad přirovnal k učebnici. I přes nevelkou délku v ní ale autor nevynechal snad nic důležitého, co se v období 1945-48 událo. Nelíbilo se mi, že autor podsouval své subjektivní názory na určité události (odsun byl jednoznačně špatný apod.). U takto pojaté knihy bych nechal na čtenáři, aby si udělal názor sám. Celkově ale knihu hodnotím pozitivně.

Jack93
21.08.2015 5 z 5

Výborná kniha přinášející komplexní pohled na vývoj Československa od konce II. světové války po "Vítězný únor 1948". Autoři se v ní věnují nejdůležitějším ekonomickým/hospodářským, sociálním a především politickým událostem, které vedly k nástupu komunistů. Prostor je zde věnován i Marshallově plánu.

Publikace je doplněna o sloupečky zajímavostí, které jsou vždy po stranách, medailonky významných osobností tehdejší doby a také úryvky z důležitých dokumentů a projevů (např. Harryho Trumana před Kongresem, George Marshalla na Harvardu nebo Winstona Churchilla v americkém Fultonu 5. března 1946, kde poprvé použil termín "železná opona").

Díky knize získáte skvělý přehled o "třetí republice" a o tom, proč se komunisti dostali k moci. Povinnost pro všechny, koho zajímá (novodobá) historie našeho národa.

Štítky knihy

únor 1948 české dějiny

Autoři knihy

František Čapka
česká, 1942

Kniha 1948: Vítězný únor je v

Přečtených18x
Knihotéce12x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x