Panský klub diskuze

Panský klub https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304172/bmid_pansky-klub-KqC-304172.jpg 3 51 27

Dominik a Robert provozují luxusní Panský klub, který se drží jediné zásady, "Náš zákazník, náš Pán". Lilian Ganonová, mladá a zhýčkaná nezbednice, k tomu nevlastní dcera kandidáta na prezidenta, okusí tuto zásadu na vlastní kůži. Celý její svět se rázem převrátí vzhůru nohama, když se jednoho dne nedobrovolně ocitne v klubu a je nucena projít výcvikem na Společnici, aby byla následně doručena zákazníkovi. V ten samý moment se rozjede doslova hra o přežití a není vůbec jisté, jestli se jí podaří dostat pryč. Ve světě, ve kterém je lidstvo postihnuto nemocí, která zabraňuje rozkladu mrtvol a morálka lidstva je na svém absolutním minimu, není jisté absolutně nic. Panský klub je příběh odehrávající se v brutálním a zvráceném světě, ve kterém je hlavním uměleckým směrem Nekrotismus a sexuální touhy nabývají těch nejbizarnějších podob. A byť k tomu název svádí, rozhodně neočekávejte, že v rukou držíte erotický román, po kterém se budete červenat až za ušima. Na takové něžnosti není v Panském klubu místo. Pokud jste si mysleli, že jste již viděli a četli vše a nic Vás již nedokáže překvapit či šokovat, Panský klub Vás donutí tento názor přehodnotit.... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Textařka
02.01.2017 2 z 5

Knihu mi půjčila kamarádka pro přítele, ale ze zvědavosti jsem do ní nahlédla také, protože jsem o ní z odlišných zdrojů slyšela velice různorodé informace a chtěla si udělat názor sama. (Obsahuje SPOILERY.)

Autor toho čtenáři předkládá daleko méně, než kniha na zadní straně přebalu slibuje, což je rozhodně zklamání. Určitě bych ke knize nepřiřadila přívlastek originální, protože zvrácenosti nám předložil již kdysi dávno Markýz de Sade a jiné části zase připomínají lehce naivní Pretty Woman, kterou dávají v televizi minimálně dvakrát do roka.

Naivita je obecně velký problém celého díla. Postavy se chovají nereálně vzhledem ke světu, ze kterého pochází. Dívka, která vyrostla mezi smetánkou a znala její chování a zvyky, by asi těžko udělala tak velkou chybu v úsudku. Chápu jistou zaslepenost pomstou, ale i to má své meze.

A pak tu máme majitele klubu Dominika, který podniku šéfuje už opravdu dlouho a od něhož bych čekala jistou zkušenost s vedením. Ta ale v jeho jednání poněkud chybí. Můžeme to vidět především v hlavní zápletce. Dominik sice nechá Lily sledovat, ale i když ví, že chystá i něco jiného, tak ji nechá a nemá připraveno nic, čím by ji v tom na místě zabránil. Nehledě na to, že z pohledu majitele by ji neměl nechat její hloupý plán vůbec provést. Vede klub, který má jako heslo Náš zákazník, náš Pán. A on ji i přesto nechá zveřejnit video z jím pořádané akce. Tedy něco, co vlastně jeho zákazníkům předkládá, že cokoliv v klubu zažijí, tak mohou zveřejnit podobným způsobem a způsobit jim tak potíže. Opravdu by se takto choval podnikatel? Vždyť zdiskreditoval vlastní podnik!

Možná se toto zdá jako drobnost, ale na tomto okamžiku v podstatě leží celá zápletka knihy – což je podle mého názoru hodně důležité. Nicméně méně podstatných logických chyb je tam víc. Když jsme u toho hesla, můžeme u něho zůstat: Dominik celou dobu tvrdí, že žádný zákazník nebyl nikdy nespokojen. Ale pak se dozvídáme, že jeho společník vyhazuje hosty na ulici (já bych tedy spokojená nebyla!). A to prosím stačilo, že daný zákazník opakovaně přišel do podniku a chtěl výslovně jednu společnici. Nezdá se to jako složitý úkol v porovnání s jinými výmysly hostů, ale z nějakého důvodu (který autor nevysvětlil, protože ho potřeboval pro vedlejší zápletku s Aury) to najednou problém byl.

Mohla bych pokračovat dalším výčtem, ale raději přejdu k formální stránce knihy. Dílo obsahuje spoustu zbytečných pasáží, které nijak nesouvisí s hlavním dějem. Začněme Prologem, který nijak nesouvisí se zbytkem knihy. Další vesměs zbytečná kapitola byla ta, která nesla stejné jméno jako název knihy. Tady byla vidět nejvíc nezkušenost autora, protože vypsaný spisovatel by všechny střípky minulosti dokázal protkat do vnitřních monologů postav a nemusel by tím zdržovat čtenáře od hlavní zápletky, kterou byla dějová linka s Lily.

Sečteno podtrženo – autor si na sebe vzal velké břemeno, a kdyby sám sebe tak nevychválil v předmluvě, asi bych špatné hodnocení nezveřejnila. Chápu, že tato póza asi byla cílem jeho marketingového plánu (a v tomto ohledu celkem dobrého, protože mě přiměl knihu opravdu otevřít), ale tím spíš by měl počítat s negativními ohlasy, když se většímu počtu lidí snaží prodat ne úplně dotaženou knihu. Co naplat: Nejen svět Panského klubu je drsný.

Štítky knihy

sexuální násilí

Autorovy knížky

Daniel Kapča
česká, 1986
2016  64%Panský klub

Kniha Panský klub je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce18x
Chystám se číst62x
Chci si koupit20x
dalších seznamech2x