Kouř diskuze

Kouř https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336331/bmid_kour-imH-336331.jpg 3 145 50

Temný i čarovný román z „trochu jiné“ viktoriánské éry. Anglie je zahalena dýmem a sazemi, ty ale nepocházejí ze začouzených továren a komínů...

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Smoke , 2016


více info...

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

LaurielStilton
03.04.2018 3 z 5

Tajomný a spletitý príbeh Dymu nás zavedie do alternatívnej minulosti, kde ľuďom pri akomkoľvek klamstve stúpa z tela dym. Netreba čakať jednoduchý nenáročný príbeh. Kniha má viacero dejových línií, ktoré do seba zapadnú až na úplnom konci. Niekedy som však mala pocit, akoby sa autor nevedel rozhodnúť, či píše pre dospelých alebo pre tínedžerov. A taktiež snaha písať v prvej osobe asi z pohľadu každej postavy nie je až taký dobrý nápad. Hlavne, keď to nefunguje, predovšetkým u hlavných postáv. Naopak, u postáv zvláštnych, hoci vedľajších sa to autorovi celkom podarilo. Myslím tým postavu sluhu, ktorý sa od malička staral o pána Juliusa, alebo Grendela, z ktorého nevychádzal dym. Aj Julius celkom ušiel. Niekedy atmosféru vytváranú metaforami zničia jednoduché a primitívne dialógy. Predtým som knihu hodnotila na 4*, no po hlbšej úvahe jednu hviezdičku uberiem. Stále si však myslím, že Dym sa oplatí prečítať, je to niečo netradičné a čitateľ celú knihu spolu s postavami uvažuje, čo je dym vlastne zač. Kniha sa navyše číta celkom ľahko a rýchlo.

Durancie
04.11.2017 3 z 5

Zmatená kniha, ze které jsem rovněž zmatená.
Hlavní myšlenka, viditelnost hříchů prostřednictvím kouře, je nesporně originální a hodně jsem si od ní slibovala. Příjemně mě překvapil barvitý vypravěčský styl. A líbilo se mi i silné přátelství dvou hlavních hrdinů.
Ale jak se příběh postupně zaplétal, začalo to být zdlouhavé a nudné. Nezdá se mi, že bych plně pochopila princip, podle kterého z lidí kouří nebo nekouří. Autor vkládal kapitoly o nepodstatných postavách, které mě nijak nezajímaly. Na deseti stranách se zabýval něčím, co se dalo vyjádřit ve třech odstavcích. Takto zbytečně natahovaný příběh navíc skončil (zřejmě vlivem autorovy nerozhodnosti) myšlenkou sexuální revoluce.
Něco mi říká, že Dan Vyleta se mým oblíbeným autorem nestane.

PS. Od určitého okamžiku jsem měla podezření, že celá zakouřená Anglie je zapouzdřený svět, ve kterém je rok 1888, zatímco v okolním světě je dnešní současnost. Kouř by tak byl jakýmsi symbolem skryté totality a označením pro ty, kteří jsou v jejím područí. Bohužel se podezření nepotvrdilo.


parvitas
17.10.2017 4 z 5

Toto ma prudko baví - alternatívna realita. Predstavte si svet, kde každý vidí, či sa hneváte, či ste smutní, alebo či vás ovládajú vášne. Ide z vás dym, smrad a sadze. Nie ste slobodní, lebo všetko, čo intenzívne prežívate, sa prejaví na pokožke a vaše oblečenie sčernie. Deti šľachticov sa v internátnej škole v Oxforde učia, ako potlačiť svoje city a tým aj hriešny dym. Dym = zločin a prekliatie. Anglicko je ale v tomto období riadne izolované, k jeho obyvateľom sa nedostali v podstate žiadne nové vynálezy (telefón, či fotografia, lepšie zbrane).
Na začiatku som mala pocit, že to bude niečo brutálne, lebo prvá scéna je zo spomínanej školy pre šľachticov a pokračuje to ich výletom do skazeného Londýna. Ale tempo sa síce nezmiernilo, ale ostala som v akomsi napätí - netrpezlivo čakám na voľnú chvíľku, aby som si mohla zase čítať! Sledujem priateľstvo dvoch chlapcov, z ktorých jeden veľmi trpí, lebo si myslí, že na ňom uľpel smrteľný hriech jeho otca a učitelia mu v tom príliš nepomáhajú.
Je to fascinujúce, ako sa postupne odhaľujú tajomstvá (čo je dym, či tu bol odjakživa a ako to robia tí, čo konajú zlo, že nedymia a tak podobne).
Skvelá myšlienka, okolo ktorej je vystavaná celá história ľudstva, akési alternatívne dejiny... bavia ma takéto SCI-FI knihy, ktoré hovoria o "čo by bolo, keby..." pretože keď sa nad tým dnes zamyslíme, tak áno, Londýn v 19. storočí období bol veľmi zadymený, čierny, žltý a sivý a nečistý... a prečo by to nemohlo byť aj takto, ako to vidí Dan Vyleta... :D
Čo sa týka ľúbostného vzťahu, zatial som knihu nedočítala, tak nehodnotím, ale nie je to príliš podstatné. Oveľa zaujímavejšie sú pikošky, kto vládne, kto je vo väzení, čo si myslia jednotlivé frakcie, postavy, ako sa snažia ovládnuť dymenie, ako sa trápia deti a jediní, kto sú ako-tak slobodní, slobodní nie sú...

Adush
27.06.2017 3 z 5

Bohužel mám z knihy rozporuplné pocity. Kniha mě nadchla zajímavou anotací a nádhernou obálkou, ale po dočtení už se vůbec netvářila zajímavě. Čekala jsem podle anotace asi něco jiného - více zapáleného, akčnějšího, dobrodružného. Někdy byl příběh rozvláčný (úkryt v dole) a někdy zase příliš rychlý.
Po přečtení bych stále nedokázala vysvětlit, proč se z lidí kouří a proč ne. Navíc se dá předpokládat, že v Londýně se kouřilo pořád a ze všech, ale z knihy to na mě vůbec tak nepůsobilo.