Cizinci před branami diskuze

Cizinci před branami https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340024/mid_cizinci-pred-branami-UxS-340024.png 5 24 3

Známý sociolog Zygmunt Bauman (1925 – 2017) se ve své poslední knize věnuje tématu uprchlické krize. Na pozadí současné situace analyzuje původ a dopady morání paniky, ukazuje, jak politici zneužívají strachu obyvatel a dochází k závěru, že bychom se místo stavění zdí měli pokusit spíše o budování mostů. Obsah: 1 Migrační panika a její (zne)užití 2 Plovoucí nejistota v pátrání po kotvě 3 O vládě silných mužů (a žen) 4 Společné přelidnění 5 Nepříjemný, otravný, nechtěný: nepřípustný 6 Antropologické vs. současné kořeny nenávisti... celý text

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Vesmich
14.08.2017 5 z 5

Ad newtory: jestliže neco nedokážete změnit, nepřísluší vám se tím trápit, protože jinak se rozpadnete na kusy. Mnoha lidem pomáhá zmínit svůj strach tím, ze lépe porozumi tomu, čeho se obávají. To je standardní terapeutický postup. V mem komentáři není nic, co by někoho mistrovalo nebo jim pohrdalo. Na změny, ktere nutne provazeji životy všech lidi, se lze dívat různě a kniha nabízí úhel pohledu, který je užitečný. Jestliže vám k zmírnění vlastního strachu nepomáhá četba, zkuste prostě něco jiného.

newtory
01.08.2017

AD: Vesmich
Neviem či sa prestanem báť o svoju rodinu a najbližších, keď si prečítam Baumana. Možno by bolo dobré adresovať váš odkaz obetiam lúpeží, zbitým, znásilneným ženám, dievčatám a deťom a konečne aj pozostalým zavraždených, aby sa nebáli prichádzajúcich votrelcov.
A čítali si knihu ráno, pri káve, alebo večer pred spaním.
A možno by bolo ešte lepšie odporúčať im niečo iné, napríklad : Giovanni Sartoriho
https://www.databazeknih.cz/knihy/pluralismus-multikulturalismus-a-pristehovalci-esej-o-multietnicke-spolecnosti-93736
Ľudia v auguste 1968 sa mohli utešovať myšlienkou :
"Že okupanti tu nebudú večne".
Čím sa majú utešovať tí, ktorí vďaka krátkozrakosti svojich politikov pomaly, ale isto prichádzajú navždy o svoj domov ?


R.E.M.
07.04.2017

Člověk jako Bauman (viz životopis) píše o nenávisti druhých.Jak typické.