Michaela Košťálová

česká, 1987

Diskuze (10)

Přidat příspěvek

kachenka
08.02.2021

Zrovna jsem začala číst Rodokmen a vztahy Boženy Němcové a hned na prvnich stránkách jsem našela chyby.Narození matky Boženy Němcové a jeji svatby.Spisovatelka píše že se rodiče Boženy Němcové brali roku 1890 a to uz byla Božena Němcová 29 let mrtvá.Tak jsem zvědavá co se ještě dozvim...

bigal
26.11.2020

Zdravíčko knihomolové,
nebuďte tak přísní a hlavně příkří. Spisovatel má přece vyvolávat emoce a to se slečně Košťálové povedlo více než dokonale.
Mějte se fanfárově a čtěte!
Srdečně zdraví Bigal


1amu
21.09.2020

Zde uvedený životopis je možno vykládat dvojím způsobem:
1) Jde o hanopis, za který by měla tato dáma podat "kamsi žalobu".
2) Nebo jde o pravdivé údaje, které jsou čímsi jako nepodařenou
groteskou.
Uvádí se rok narození 1987. A hned neuvěřitelně nadané dítě cituji...
Roku 1998 absolutorium dvouletého malířského kurzu u malířky
PaedDr. Miroslavy Hrdinové.
Považte ve svých 11-ti létech ! V dalším odstavci: ...V roce 2000 druhé
místo v literární soutěži na téma: „Neuvěřitelný zážitek“. (Neuvedeno
kde, takto lze odvodit, že Neuvěřitelný zážitek je skutečnost, že
existuje nakladatelství, které jé vydává "knihy" oceněné čtenáři ve
všech případech modře, s tím, že převažuje odpad.
Jde o rekord na DK. Zatím se to ještě nikomu nepovedlo !
Můj názor souzní s komentářem Píšťalky.

fes
22.07.2020

Špatná, hodně špatná kompilátorka povrchně sebraných dat, píšící unylým, nezajímavým slohem. Měla by dělat něco jiného, než se snažit vydělat pár korun na slávě jmen, jež si opravdu její pozornost nezaslouží. Je děs, komu je dnes kdejaký vydavatel ochoten vydávat knihy, a ještě větší děs jaké.

pistalka
03.12.2019

Bulvární ,,průmyslová" pisatelka, která sepíše kdeco, co se jí dostane pod ruku (ze zákulisí života Alžběty II., soukromí Karla IV., Milada Horáková, první dáma Ivana Zemanová, Masaryk...).

Se jménem Michaela Košťálová jsem se poprvé setkal ke konci roku 2011, kdy vyšla její ,,Vzpomínková kniha Václava Havla". Na pultech knihkupectví byla čtyři (!) dny po Havlově smrti. Nakladatelství Petrklíč, které již samo o sobě vydává poměrně příšerné knihy, tím dosáhlo nového dna, neboť účel mimořádně odfláklé a horkou jehlou šité knihy (psané bez jakékoliv erudice, vášně) byl zjevný - narychlo vydělat.

Na to, aby byly její knihy čtivé, chybí Košťalové literární talent - její texty jsou nenápadité, rutinní, smíchané ze všeho možné. Ani zájemce o dané téma knihy nepotěší, autorce jsou cizí elementární (a tedy vesměs obvyklé) základy práce s texty tohoto typu, textům škodí i zcela neadekvátní zdroje, ze kterých při psaní čerpá. Například - poslední kniha Michaely Košťálové se jmenuje ,,Rodokmen a vztahy Boženy Němcové." Nalistuji konec knihy se skrovným seznamem zdrojů. A vidím tam:

Wikipedie - heslo: Božena Němcová (a dalších zhruba 20 hesel)
ČSFD.cz: hesla snímků Veronika a Vlčí halíř
Databázeknih.cz: heslo Božena Němcová

Jinými slovy, Michaela Košťálová při psaní knihy o životě Boženy Němcové čerpá z věcí, které si našla na wikipedii, a občas to okoření něčím, co si našla na databáziknih. Možná mezi komentáři uživatelů!

R.A
20.01.2019

(proč mám z této diskuze pocit, že zde autorka má profil a říká si Ellina?)

Málem jsem jednu z jejích publikací (Skryté soukromí Karla IV, aktuálně dostupný v Levných Knihách) zařadila do letošní čtenářské výzvy, ale raději budu hledat nějaký jiný titul.

Ellina
26.08.2017

Vyjadřuji se v této diskusi podruhé a doufám, že naposledy. Na jednotlivé komentáře nicméně reagovat nehodlám. Jen bych ráda znovu zdůraznila, že autorka své knihy nepíše nikdy (!) jako vědecká díla a už vůbec nikde je za vědecká díla nevydává (!). Píše populárně naučnou, syntetickou a přehledovou - "lehkou" formou, k čemuž je zapotřebí mj. citovat čili zmiňovat i myšlenky, které napsala běžná média, stejně tak, jako sahat do rovin filosofických úvah a charakteristik. Tuto metodu používají i historici, zejména, odkazují-li se na informace o žijících osobnostech. Své poznatky pouze píší, (na rozdíl od autorky, která zdroje a prameny s nimiž bylo pracováno uvádí vždy v závěru knih v přehledu), do tzv. poznámkového aparátu. Takže "sorry", ale žádná velká novinka. Neříkám, že styl či autorka sama se musí každému líbit. Mne osobně se také spousta autorů a věcí vůbec nelíbí a přesto je nekritizuji. Ono totiž kritizovat a hledat chyby, div ne lupou, to umí každý... To je dnes moderní. Ale umět hledat naopak pozitiva, třeba jen malá? Jo, to už dneska dovede jen málokdo...

Lea073
16.08.2017

Naprosto souhlasím s hodnocením plaguedoctor..přečetla jsem její "knížku" Ze zákulisí života královny Alžběty II. Dalo mi velkou práci, abych tuto snůšku blábolů dokončila. Paní "spisovatelka" či "historička", jak se sama nazývá, není hodna ani jednoho z těchto titulů. Jestli je opravdu majitelkou některého z nich, je to ostuda našeho školství. Neznám totiž žádného historika, který by se opíral o takové zdroje, jako jsou Blesk, Tina, Pestrý svět a podobné tabloidy. Co se týče jazykové úrovně, v knize je spousta chyb gramatických, interpunkce, stavba vět příšerná. Prosím paní "spisovatelku", ať už více nespisuje. Díky. Stačilo.

Ellina
22.05.2017

Skvělá historička a především skutečná odbornice na tzv. "prvorepublikové" osobnosti!
Vůbec nerozumím některým negativním komentářům, které na její dílo směřují. Doktorka Košťálová je uznávaná a její knihy jsou populárně naučného charakteru - určené nejširší veřejnosti, nikoliv jen jejím kolegům z řad vědy či úzce specializovaným lidem. Sama přece již mnohokrát řekla, že své knihy nepíše proto, aby utvořila další fakty a daty přetékající monografické dílo, ale proto, aby skrze zajímavé a výrazné momenty v životech slavných lidí, pobídla nás čtenáře, si tyto lidi opravdu zapamatovat a zamyslet se nad jejich osudy. Vždyť to známe všichni... Z hodin dějepisu si mnohdy v záplavě dat a faktů, skutečně a na dlouho, zapamatujeme jen málo. Přitom ale, jak se mezi daty a fakty objeví nějaká zajímavost, hned nás osobnost nebo událost, ke které se tato zajímavost váže, mnohem více zaujme a často si ji pak i zapamatujeme. Doopravdy zapamatujeme. A to je ono!

Michaela Košťálová je jedna z mála českých historiků a spisovatelů, která píše vždy lehce a přitom zábavnou formou. Kéž by bylo více takových autorů!

plaguedoctor
15.07.2016

"Historička umění", rádoby prvorepublikové strašidlo a sběratelka jednorožců. Všechny své kvalifikační práce málem ani neobhájila, jak lze zjistit v repozitáři závěrečných prací UK. Z pozice historičky umění se pak vyjadřuje zejména k filmovým postavám či skrytému soukromí kdekoho, protože se to dobře prodává. Bohužel se to vůbec nedá číst a zdroje jejího poznání jsou více než pochybné aneb internet rulezz. Divím se, že nakladatel nemá žádnou soudnost a tiskne jí to, ba jí za to možná i platí. Být autorkou, vrátím diplom a brodím se kanály.