Jackjelly Jackjelly diskuze u knih

☰ menu

Ultimus Ultimus Ondřej Neff

Pokusil jsem se poslouchat v audiotéce, kdysi dávno jsem měl Neffa rád. Nicméně tohle jsem nedal, takže nehodnotím. V podstatě mi to připomíná pokus přenést myšlenkový svět současného Neviditelného psa do podoby sci-fi příběhu. Osobně mi to bohužel přišlo špatné i po stránce literární, když už nebudu brát v úvahu mindrák stárnoucího vševěda z měnícího se světa. Až příliš mi to připomínalo fňukání mnohých mých stárnoucích přátel a známých nad "mizejícím skvělým světem" našeho mládí.

18.07.2023


Drtivé jistoty JB Drtivé jistoty JB Jan Burian

Tak jsem zabrousil na stránku téhle knihy a koukám, jediné hodnocení "odpad". Zajímalo mne, co mohlo vést někoho k tak příkrému hodnocení knihy rozhovorů dvou zajímavých osobností naší nepopové hudební scény.
Podíval jsem se na profil dotyčného. A docela by mne zajímalo, co se takovému člověku asi tak honí hlavou. V podstatě co hodnocená kniha, to odpad. Nebudu předpokládat, že nějakou z nich četl, spíše to připomíná dobu minulou a setrvalý třídní boj proti odpadlíkům.
Nejspíše má dotyčný (či dotyčná) nějaký vážný problém sám se sebou. :-)

11.02.2022


Gott: Československý příběh Gott: Československý příběh Pavel Klusák

Musím říct, že mě celkem baví hysterické výlevy nekritických Gottových fanoušků a obviňování Pavla Klusáka z bulvárního přístupu. Nic nemůže být vzdálenějšího pravdě. Pavel Klusák patří mezi naše nejrenomovanější hudební publicisty s neuvěřitelným přehledem. To, že nesepsal obdivný traktát na téma našeho věčného slavíka, má dle mého názoru jeden zásadní důvod. Gott byl jenom člověk.
A třeba pro mě extrémně protěžovaným symbolem režimu, který jsem opravdu rád neměl. A že ty hudební "mafie" ovládaly popovou hudební scénu v ČR ještě více než 20 let po pádu komunistů byl jen příspěvek k zaostávání popové scény za hudebním vývojem ve světě.
Doba polistopadová pak jen ukazuje, jako moc je v lidech ona deformace přítomná. On vlastně nikoho ve světě mimo Německa nezajímal, ale to jeho fanclub nechce vidět. A i on má podíl na tom, že se český pop dlouhá léta vyvíjel jako parodie na kvalitní produkci a v naprosté většině je hloupý a plný klišé. Čest výjimkám, jako je např. Marie Rottrová nebo Vašek Neckář, když zabrousím do normalizačního světa. A ano, režim jej používal jako bonbón pro masy. Za mě zpěvák s kvalitním hlasem a po roce 1968 převážně stupidním popem. I když v tomto ohledu nepatřil mezi vítěze, na to byli jiní.
Já nikdy nepochopil lidi, kteří jsou schopni nekritického zbožňování kohokoliv. Neschopnost podívat se na svět v plné jeho barevné škále a tyhle podrážděné reakce na knihu, která z Gotta snímá jeho absurdní "božství", jsou pro tohle vidění světa zcela typické.
O Pavlu Klusákovi si můžete najít informace třeba na oné wikipédii https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Klus%C3%A1k

09.02.2022


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

gladya, siena - se zájmem jsem si přečetl vaši diskuzi, máme velmi blízký názor.
Jen tak pro odlehčení, podobný problém s tím, kdo se zbláznil, řešil Kerouac a došel k jednoznačnému závěru :-) :
"Když jsem zvedl hlavu od bláznivého snění ke hvězdám a uslyšel, jak máma se sestřenicí dál žvaní v kuchyni o čajových lístcích, a dokonce i to, jak táta křičí přes ulici v kuželkárně, uvědomil jsem si, že jsem buď šílený já, nebo svět; a vybral jsem si svět.
A měl jsem samozřejmě pravdu."
(Jack Kerouac: Vanity of Duluoz)

Citaci jsem našel v Ginsbergově knize https://www.databazeknih.cz/knihy/nejlepsi-hlavy-me-generace-458194 , ta Kerouacova u nás ještě nevyšla.

14.03.2021 5 z 5


Podivná smrt Evropy Podivná smrt Evropy Douglas Murray

Milan3144
Asi bych v tom nehledal nějaké extra spiknutí, na mapy.cz jsou místa, které jsou na google mapách rozmazané, zcela normálně viditelné. Jedno je třeba univerzita, druhé nějaký průmyslový areál. Ono vysvětlení bude asi trochu jiné, než že by "Soros a NWO" tajili uprchlické tábory. V dnešní online době by to ani moc nedávalo smysl. Sice to zní hodně přitažlivě, ono "než to smažou" , případně "na Čt to neuvidíte" , ale realita bývá většinou prozaičtější.

28.07.2020


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Šárka_D: musím souhlasit s Lectorem. Ještě bych doporučil https://www.databazeknih.cz/knihy/intelektual-ve-dvacatem-stoleti-196533 , opravdu velmi zajímavá a podnětná kniha, dialogy s Tony Judtem, autorem dle mého názoru jedné z nejlepších knih o moderních dějinách Evropy https://www.databazeknih.cz/knihy/povalecna-evropa-dejiny-od-roku-1945-38580

27.09.2019 5 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

bubka : Jsem po lobotomii, fakt si už nic nepamatuji. :-)
Užívejte si své intelektuální převahy a mějte se hezky. A věřte, já se vám nesměji, ba vás ani nepovažuji za hlupáka. Je to sice divné, ale je to tak. I když bych diagnózu měl, jen si ji nechám pro sebe. A budu doufat, že vy a vám podobní nezničí život a budoucnost (nejen) mých dětí.

04.07.2019 5 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Tak řešit s vámi všechna zla světa fakt nehodlám. Nikdy nikdo netvrdil, že jsou demokratické země svaté. Z mého pohledu byla diskuze o tom, že demokracie je pro život občanů lepší než diktatury a nebo autoritářské režimy. Snyder poukazuje primárně na to, kam se posouvá a z jakých ideologických zdrojů čerpá nejen Putin, ale i extrémní nacionalisté a různé xenofobní partičky v západním světě. Že se vám to nelíbí je pochopitelné.
Geopolitiku tady fakt nechci řešit, mocenské zájmy velmocí jsou vždy problém. Ale pokud nevidíte rozdílu mezi totalitou a demokracií, nebo jsou vám autoritářské režimy a diktatury bližší, pak je jakákoliv další debata asi zbytečná.
Apropo ono bombardování Srbska - já byl taky proti, zastával jsem názor, že by bylo nejlepší poslat tam regulérní armádu a oddělit ty magory od sebe. Jenže to by tu nesmělo být Rusko a Čína. Jak v sobě našli bývalí komunističtí pohlaváři po rozpadu Jugoslávie náhle lásku k národu, tak vytáhli z (ne tak dávné) historie ony balkánské národnostní běsy. A začal jejich bezohledný boj o vlastní moc a zatáhli do toho své nešťastné národy.
Ale samozřejmě,mohli za to ti zlí kapitalisti z volstrétu.
Fakt si nedělám iluze o světě, a už vůbec ne o morálních pohnutkách některých válek. I když naprostá většina z těch, které probíhaly po WWII souvisela s bipolárním dělením světa. A když si vyhodnotím, ve které části toho světa se žilo lidem lépe a svobodněji, za mě je odpověď celkem jasná.
Jediné, co drží zmetky aspoň trochu na uzdě je dodržování práva a mezinárodních dohod. A na obou stranách dochází samozřejmě k pokusům o jejich obcházení a porušování.
Rozdíl je ale mezi tím, že zatímco v demokraciích může veřejnost vyvolat protitlak, má svobodný přístup k informacím a je resistentnější vůči manipulaci, v diktaturách buďto jiné než oficiální informace nemáte a v případě, že ano a pokusíte se je šířit, skončíte v lepší variantě sociálně zlikvidován, v tom horším ve vězení a nebo na popravišti. Případně, jako v Číně, co nedobrovolný dárce orgánů.

04.07.2019 5 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

"
jo a jsem hrdá na své předky, po celou známou rodinnou historii vždy stojící na straně těch chudých a ožebračovaných. hrůza, co. a dokonce se odvažuji z plna hrdla smát nejen vašim žvástům. hloupost kvete za každého režimu..."

A brání vám někdo? Buďte hrdá, na co chcete. Jen při tom nezabíjejte ty, co tu hrdost s vámi nesdílí. Klidně obdivujte Grebeníčka a jeho hrdou rodinu, dnes za to nikdo nezničí ani vaše děti a, budete se divit, ani vnoučata. A když najdete v sobě trochu sebereflexe, zkuste si přečíst třeba Zábranův "Celý život". I když, asi by to bylo zbytečné.

03.07.2019 5 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

"že cenzura panuje na DK nyní i na netu jako takovém je snad jasné."
A mohl bych ji vidět?
A terazky mi povedztě, Bubka, čo vy si predstavujetě pod takým slovom cenzura?

Zbytek nemá smysl komentovat vůbec, vysokoškolského pedagoga a echtbolševika Grebeníčka ponechám stranou, Julian Assange za mlčení demokracie - ano, jsou na něj rozdílné pohledy, já sám nemám až tak jasno, jestli je hrdina či užitečný idiot Putinova Ruska. Nejspíše bude něco mezi tím.
Víte, ono demokracie není dokonalá, ani z principu býti nemůže, protože ji tvoří lidé a její kvalita záleží na lidech.
Co ale vím jistě je to, že tady nechci u moci lidi, kteří obdivují masové vrahy, touží po likvidaci svobod a lidských práv a jsou hrdí na krvavou minulost svých rodičů a svou vlastní. Rádi by sloužili režimu, který vraždí a vězní opoziční politiky, nepohodlné novináře a kvalita života jejich vlastních občanů jim je zcela lhostejná. Přeberte si to jak chcete.

02.07.2019 5 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Jak tady tak sleduji tu diskuzi s milovníkem naší komunistické minulosti, tak si tak říkám, kde ti lidé berou ono své fanatické přesvědčení, že všichni lžou a jen oni mají tu svou pravdu. Vyčítat Snyderovi, že se věnuje v knize tomu, čemu se věnuje dlouhodobě mi přijde poněkud absurdní.
Knih, které se věnují obecně moderní historii značně objektivně a bez přehnaného ideologického zabarvení není málo. Tyto jsou komunistům a fašistům (kteří se čertí nad tím, když je takto někdo označí, když někdo poukáže na to, jak čile spolupracují v současnosti a spolupracovali v minulosti) ale ještě více nepříjemné.
Demokracie nemá problém přiznat si své temné části historie, na rozdíl od oněch totalitních ideologií nepotřebuje až tak hystericky vytvářet obraz dokonalosti. Proto v totalitách končili spisovatelé, historici a intelektuálové ve vězeních a knihy na hranicích a nebo ve stoupách, zatímco v demokratickém světě můžou vydávat svá "díla" zločinci typu Grebeníčka a nebo lháři a populisté typu Klause nebo Okamury. A přesto budeme pořád poslouchat výkřiky těchto dárečků, v jaké nesvobodě to žijí.
Ano, propaganda funguje všude, i v demokratických společnostech. Ale na rozdíl od těch totalitních a nebo autoritářských mají občané přístup k názorům všeho druhu.

02.07.2019 5 z 5


Svět ledu a ohně Svět ledu a ohně George R. R. Martin

Musím souhlasit se všemi, kterým se kniha líbí, opravdu nádherně udělaná.
Takže teď už jen aby to G.R.R.Martin stihl dopsat, třeba mu k tomu dopomůže tahle písnička :-)
https://www.youtube.com/watch?v=j7lp3RhzfgI

28.01.2015 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Jinak "Poznámky ke" Jménu růže " (jak píše Koka ve svém příspěvku ohledně slovenského vydán) vyšly česky v revue Světová literatura č. 2/86, nevím jestli jsou součástí nějakého českého vydání ale určitě stojí za přečtení, obzvláště pro fanoušky této skvělé knihy.

15.02.2014