biki biki diskuze u knih

☰ menu

Ideální manželka Ideální manželka Stephanie Laurens (p)

Kniha zakoupena v knihkupectví v pátek 18. 2. 2022, jako datum vydání uvádím předchozí den, tedy 17.2.

Komentář ke knize:
Nedá se říct, že by kniha byla úplně špatná, ale zdá se mi tak nějak nemastná, neslaná. Určitě bych přivítala, kdyby se autorka trochu šířeji rozepsala o Jackových potížích a jejich řešení. Rozvíjení vztahu mezi Sophií a Jackem je pak až příliš rozvláčné, poznamenané jistým nedorozuměním, které by šlo vyřešit jednou jedinou větou. Jenže o čem by pak autorka psala, že? Musím se zde ale přiznat, že se mi dokonce trochu víc líbil příběh druhé dvojice - Clarissy a Neda, který se mi zdál o něco dynamičtější.
Postavy hlavních hrdinů příběhu a dalších zúčastněných osob včetně početných příslušníků celé Webbovy rodiny byly vykresleny velmi zdařile, a v případě Jackových bratrů slibují i slušné pokračování. Jen mi tu trochu chyběla Lenora.
Vzhledem k oné výše uvedené rozvláčnosti však dnes jen průměrné hodnocení.

20.02.2022 3 z 5


Úkryt Úkryt Nora Roberts

Knihu jsem zakoupila v pondělí 16.5.2021 (do knihkupectví, do kterého chodím, bylo dodáno několik výtisků) - web ale toto datum neakceptoval, proto jsem použila datum následujícího dne. Předpokládám však vydání spíše v předchozím týdnu.

Je pravda, že N. R. umí psát velmi čtivě. Úvodní část knihy byla velmi slušná, chvílemi i napínavá, i když iniciátora akce bylo možné vytušit. Další části však už plynuly vcelku nevzrušeně a poklidně, nějakých krizových momentů bylo minimálně. Trošku napínavý byl ještě závěr, ale jinak je většina knihy pohodová, místy přeslazená selanka. Jak už jsem ale podotkla, četlo se to dobře. Jenže víc než 3* tentokrát dát nemohu.

19.05.2021 3 z 5


Dokonalý tah Dokonalý tah Elizabeth Lowell (p)

Kniha zakoupena dne 25.11.2020, proto jsem jako datum vydání uvedla den předtím.

26.11.2020 5 z 5


Ďábel z Vysočiny Ďábel z Vysočiny Hannah Howell

Kniha zakoupena v pátek 9.10.2020, jako datum vydání tedy uvádím o den dříve.

11.10.2020 4 z 5


Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti J. D. Robb (p)

Knihu jsem zakoupila v našem knihkupectví již včera, to jest 10. 6. 2020, toto datum jsem v kolonce "úprava knihy" použila jako datum vydání. Moc se mi líbila, takže jsem ji dočetla už dnes večer.

11.06.2020 5 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Už poněkolikáté se v komentářích objevil názor, že tato kniha do jisté míry připomíná, či je dokonce podobná s Mlčením jehňátek. Mohl by mi někdo objasnit důvod?
Obě knihy znám dost dobře, ale podle mého názoru jsou diametrálně odlišné (tedy kromě toho, že se jedná o sériového vraha).

01.12.2019 5 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Doplnění mého komentáře ke knize - reakce na výtky jiných uživatelů k některým částem příběhu, které jsou ale dle mého názoru slušně vysvětleny:

Počet obětí – pachatel působil v dlouhém časovém intervalu v řídce osídleném, velmi rozlehlém teritoriu s nepřehledným terénem. Pokud se jednalo o oběti z tohoto území, velmi často to byly osoby problematické, takže pokud si jejich zmizení vůbec někdo všiml, bylo to místní komunitou přivítáno spíše s úlevou. V případě turistů či projíždějících – pokud zmizí jejich auta, kdo by vůbec zjistil, že někdo zmizel?
Příčina smrti obětí – těch pár ostatků, které se našly, byly vesměs poškozeny přírodními vlivy. Jejich ohledání bez výjimky provedli jen běžní koroneři, bez vzdělání v soudním lékařství, takže pokud nejnápadnější znaky ukazovaly na zranění zvířetem (a opravdových případů v té oblasti také asi není úplně málo), tak nad čím víc uvažovat? Opravdový kvalifikovaný a v celém státě jediný soudní lékař, resp. lékařka, se případů ujala až po zapojení Thea.
Místní policie – jednotlivé případy se odehrály v různých jurisdikcích v různých časech, takže při neochotě ke vzájemné komunikaci, o spolupráci ani nemluvě, se nelze divit, že si nedali dohromady ten počet zmizelých. A stejně – pokud to byl nějaký feťák, drobný dealer, lehká děva … kdo by vynaložil nějaké úsilí na problematické pátrání? A když už se díky Theovi začaly oběti vynořovat na světlo, zapůsobila „krásná“ lidská vlastnost – když jste o něčem řadu let skálopevně přesvědčeni a teď vám nějaký přivandrovalec začne tvrdit opak, naprostá většina se zabejčí, a bude si i nadále stát na svém. Ovšem připouštím, že s délkou té zabejčenosti to autor asi trošku přehnal.
Závěrečná akce – vzhledem k tomu, že Theo hodně působil v terénu, domnívám se, že jeho fyzická kondice nebyla tak úplně špatná už před začátkem příběhu, a v jeho průběhu si ji přece jen vylepšil. Nějaké základní medicínské znalosti měl jistě v rámci své odbornosti, ale určitě si je rozšířil v rámci práce u záchranky, kde si několik let přivydělával (netuším, proč zrovna toto některým komentujícím vadí). Působení dryáku, který si v závěru napumpoval do žil, vcelku odpovídá skutečnosti (speed, amfetaminový rauš …), jen si nejsem jistá, zda by to v reálu mohl přežít. Jenže se pohybujeme na půdě fikce, takže, proč ne.
Stížnosti, že je v knize moc biologie - připomíná mi to námitky u Marťana či Mise Saturn, že je tam moc fyziky a chemie, jenže to do příběhu podle mého osobního názoru neodmyslitelně patří.

09.02.2019 5 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

To Ledward: promiň, ale Tvůj komentář ke Kytici je mi jeví hodně zbrklý, krutý až hloupý. A - po nahlédnutí do Tvého profilu - také hodně nezralý. Pevně doufám, že za pár let svůj názor na toto dílo ještě přehodnotíš.
Mimochodem - Kytici opravdu nelze srovnávat se současným šlágrem YA, sérií Selekce, protože toto Erbenovo dílo stojí o celé světelné roky výš.

24.12.2017