ijcro ijcro diskuze

☰ menu

Literární servery pro náhodné čtenáře

@Zedbernik:
Kritici došli, jsou už jen influenceři v různých odstínech chlebodárců, a pak recenzenti, kteří si občas hrají i na kritiky.
Možná existují ještě nějaké literárky, ale bůh ví jak to teďka funguje s nezávislostí. Nejde o umění jako takové, ale o umění prodat (se) :(

06.05.2024


Odešli nám....

Odešla Simona Postlerová...
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zemrela-simona-postlerova-40470464

05.05.2024


Odešli nám....

Zemřel Josef Laufer, vlastním jménem Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer

21.04.2024


Pár nápadů na vylepšení webu

Jak tak z povzdálí sleduji, někteří uživatelé (kromě těch, co na to rezignovali) zkouší nové funkčnosti DK metodou pokus/omyl, případně aplikují způsob ovládnutí, který už znali. Asi to je chyba a není to jen o tom, že si to uživatel nakonec stejně osahá, protože chce, a taky, že je všechno intuitivní, a tudíž to po pár omylech uživatel dá na druhou nebo třetí dobrou. Doba, kdy bude mít DK vlastního chatbota, je asi dost vzdálená. Při takovém množství změn a drobných úprav by to už asi chtělo od autorů nějaký podrobnější manuál, třeba i obrazový, kde by byly shrnuty všechny zásahy do rozhraní (jak pro mobily, tak pro ostatní zařízení) a případně i nějaký popis pozměněných funkčností, hlavně těch, které jsou svázány s uživatelským účtem.

20.02.2024


"Nejsem cílová skupina"

@Nermal:
Bylo to myšleno spíš tak, že když čtenář dá málo hvězdiček knize, jelikož se mu dílo vlastně subjektivně nelíbilo, nebo že čte opravdu jiné žánry, tak k tomu ještě napíše "nejsem cílová skupina", něco jako omluvu právě za to nízké hodnocení.
;)

12.02.2024


Otázky

Mám jen takový dotaz...
Oslovila vás 0% DPH na knihy a bylo to podle vás v obchodech už vidět? A kupujete je nebo si počkáte až dorazí do knihovny?

Co jsem zatím viděl ve dvou e-shopech, tak to zohlednily; i když to snížení není moc vidět u knížek, kde byla cenovka původně nad pět set korun, to asi tím vysokým základem :(

16.01.2024


Pár nápadů na vylepšení webu

@Kozel:
viz SZ

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@Lenka.Vílka:
Změna je život, o tom žádná...
Velké množství dodavatelů aplikací jako takových si nemůže dovolit ke klientům přístup "Osahej si a zvykni si" (mnohé z nich nepatří mezi hry). Proto dodávají návody (aby uživatelé netápali a fungovali s aplikací na první dobrou), proto pořádají školení (to je mnohem větší kšeft) a poctivě referují o nových generacích svých produktů, o změnách. To, že uživatelé svým způsoben školí nově příchozí, je sice chvályhodné a místní specifikum, ale přebírají cizí roli. A jiným šetří náklady.


To není jen o postoji DK, podobně vedených (webových) aplikací je spousta.

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@Lenka.Vílka:
U větších projektů se změna se "staré" na "novou" aplikaci dělá klasicky tak, že obě aplikace nějakou dobu koexistují vedle sebe. Nejprve se znormují databázové soubory a pak se mění rozhraní až k uživatelským obrazovkám. Po odladění základních datových cest se upravuje vzhled pro "koncová zařízení", což nemusí být zrovna displej mobilu, ale třeba i jiná databáze či jiná aplikace. A pro koncové uživatele je vydán souhrnný seznam změn a vylepšení "v dané verzi" ! To zdůrazňuji, verze by měla být určující pro uvedenou změnu (ona se nemusí osvědčit, a tak v další verzi zmizí, ale v proudu změny by to mělo být zaznamenáno).
Ty přískoky ve změnách vypadají spíš jako opravy chyb nebo vyplnění vlhkých snů obzvlášť nadržených uživatelů.

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@Kozel:
Úplně by stačila nějaká stránka "O aplikaci", kde by se běžný uživatel dozvěděl něco o autorech, technologii na které to běží a případně mohl do seznamu změn v poslední verzi nahlédnout (něco jako menu "Novinky"). Nejsem si ale jist jestli DK jako aplikace je verzovaná a kde to najít...

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@Lenka.Vílka, Kozel:
Podle mého mínění je chyba právě v tom plíživém pozměňování/ohýbání konceptu v jednom rozhraní. Generátor stránek (tedy skript v html/aspx) dokáže rozpoznat nejen prohlížeč, ale i mašinu na které to běží a umí lecjaké prvky přizpůsobit různým rozměrům obrazovky. Zatímco na PC udržuje stránku tak aby tam mohl rvát reklamy, na mobilu jsou reklamy překryvné a mnohé nerespektují velkost displeje (a rozlišení i ratia displejů jsou různá). Totéž se pak stává s automatickým zarovnávání podle velikosti ikon, textů, záhlaví, záložek a já nevím co ještě.
Speciálně kvůli mobilům se některé stránky ladí zvlášť – vůči jablkům a androidům taky.
Pokud tedy za DK už stojí nějaký technický tým, tak po každé sadě vylepšení uživatelského rozhraní je určitě vydán seznam změn, kde je popsána každá změna, ať vizuální nebo nevizuální (to by asi bylo třeba při průměrné tisícovce lidí na session) a bylo by dobré někde ten souhrn vidět.
Pokud tomu tak není, pak je to hra na slepou bábu a uživatelé, kteří na DK nechodí tak často (jako třeba v poslední době já), jsou zmateni a hraběcí rady, abych si „zvyknul“, případně si nové funkčnosti „osahal“ mi jsou k ničemu. Jsou prostě funkčnosti, kde intuice selhává.

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@Lenka.Vílka:
Není to tak trošku i o mizerném návrhu rozhraní, špatně odhadnutém chování uživatelů, potažmo funkčností, a následně o vynucovaných změnách podnícených třeba i ze stran sponzorů, že?

18.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@babicka_amalka:
Vodorovná čára mezi příspěvky sice je, je ale šedivá a na určitých displejích pod určitým úhlem není vůbec vidět. Dost to mate :/

Pokud je ale se změnou progresivní většina spokojena, tak nic proti tomu

17.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@Lenka.Vílka:
Omlouvám se, většinou myslím změnu stavu od minulého k novému :)

16.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

No, ještě nedávno byl like u titulku :/

16.12.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Už jsem se několikrát spletl u like, když je teď pod příspěvkem. To je schválně?

16.12.2023


Otázky

"Technický problém" je nejspíš problém s integritou databáze po aktualizacích. Zvenčí do toho vidět není a indikátory na formulářích promlouvají méně jasně než kouřové signály Siouxů (chtěl jsem říct něco jiného, ale neřeknu).

Pokud to má nějakou prioritu, měl by provozovatel databáze jednat a závady odstranit. Howgh.

03.11.2023


Otázky

no, teď u některých položek komentářů vidím datum "30.11.-0001"

asi je nějak nešťastně nakopnutá databáze

02.11.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

Letmým pohledem zjišťuji, že DK má asi provozních dětských nemocí víc. Např. v profilech uvedené odkazy resp. obrázky nejsou dostupné (typicky např. https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/239619/uXlohk-zaD-239619.jpg) odkaz tam "jako kdyby byl", ale obrázek je fuč (resp. neukáže 404 nebo nějakou jinou hnusnou chybu)

11.10.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@Svudna@Pusinka:
Máte pravdu, změny nejsou úplně optimální a úpravy pro mobily jsou asi poplatné zadání (ale čert ví od koho, většinou je to pod zaklínadlem - uživatelé to tak chtějí).
Má to ovšem jeden háček. Uživatelé, kteří tu jsou dlouho, pociťují některé změny spíš k horšímu. Ale těm novým uživatelům je to úplně jedno, chybí jim ta historie, to ohlédnutí zpět, a mají i jiná očekávaní.
A tak pohled na to, co je vyšší level, je u různých skupin uživatelů naprosto odlišný.

10.10.2023